Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Opiniile Total Baschet. Premiații și dezamăgirile sezonului masculin 2017/2018

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
01.05.2018

sibiu cluj

1. Cine este, în opinia voastră, MVP-ul sezonului?

David Istrate. Din punctul meu de vedere, cel mai valoros jucător al sezonului 2017-2018 este Tyler Laser. Cu medii de 17 puncte, 3.7 recuperări și 3 pase decisive, baschetbalistul american a impresionat prin forță, viteză de pătrundere și precizie în aruncări. De asemenea, în momentele cele mai tensionate, Laser a demonstrat în nenumărate rânduri că poate să preia jocul pe cont propriu, fiind decisiv pentru CSU Sibiu. Prin urmare, anul foarte bun al formației de pe malul Cibinului i se datorează într-o mare măsură extremei de 30 de ani.

Mihai Liţiu. Pentru titlul de MVP îl nominalizez pe Tyler Laser. A fost jucătorul care a tras echipa după el în momentele critice și a adus un plus de energie atât pe faza defensivă, cât și în atac.

Bogdan Isailă. Titlul de MVP al sezonului în Liga Națională de Baschet Masculin merge către Tyler Laser. Americanul a fost principalul artizan la un nou sezon excelent al lui BC CSU Sibiu. Nu în puține momente în acest sezon Laser a fost decisiv și și-a dus echipa de unul singur spre victorie. Laser este cel mai bun marcator din LNBM, dacă ne raportăm doar la echipele din Top 6 și cu siguranță titlul de MVP i se cuvine.

Eduard Popa. De obicei un titlu de MVP trebuie acordat celui mai bun jucător de la cea mai bună echipă. Cum U-BT Cluj a terminat prima, s-ar fi cuvenit să acordăm titlul de cel mai valoros jucător unuia dintre componenții săi. Dar poți acorda titlul de MVP lui Zeljko Sakic sau Giordan Watson, privind spre numerele lor și prestațiile inconstante avute de-a lungul sezonului? Așadar, titlul de cel mai valoros jucător revine astfel lui Tyler Laser, de la CSU Sibiu.

2. Cine este, în opinia voastră, cel mai bun antrenor al sezonului?

David Istrate. Consider că ceea ce a reușit să facă Tudor Costescu, în acest an, la BC SCM Timișoara este extraordinar. Confruntat cu diverse probleme, atât de lot cât și de ordin financiar, tehnicianul în vârstă de 44 de ani a construit o echipă competitivă, a cărei principal atuu este agresivitatea arătată în atac dar și în apărare. De-a lungul anului, formația timișoreană a reușit câteva rezultate remarcabile, învingând toate echipele de top ale campionatului. De asemenea, să nu uităm că în Cupa României, BC SCM Timișoara a fost aproape de calificarea în finală. Drept urmare, îmi mențin opinia că Tudor Costescu merită titlul de cel mai bun antrenor al anului, fiind unul din cei mai valoroși tehnicieni români la ora actuală.

Valentin Todea. Tudor Costescu, antrenorul care a reușit un rezultat deosebit de important în vara anului trecut cu naționala masculină a României U20, a continuat să-și demonstreze priceperea și la nivelul echipei de club, cârmuind-o pe BC SCM Timișoara spre un sezon peste așteptări în opinia mea, construind la trupa alb-violetă anumite relații de joc care au purtat-o către acest parcurs.

Mihai Liţiu. Cel mai bun antrenor îl văd pe Dan Fleșeriu. A reușit să transforme sala Transilvania într-o veritabilă fortăreață. Desigur că și publicul a avut un rol important în acest parcurs cu o singură înfrângere, dar domnul Fleșeriu are meritul de a fi câștigat publicul de partea lui prin comportamentul pasional de pe marginea terenului.

Bogdan Isailă. Dan Fleșeriu. BC CSU Sibiu a făcut un nou sezon regulat foarte bun la capătul căruia a fost aparoape de a încheie pe prima poziție. La nivel de buget, din nou, echipa din SIbiu a fost sub alte echipe din LNBM și totuși a reușit să încheie peste majoritatea dintre acestea. Fleșeriu a avut probleme și după confluictul din timpul meciului de la Timișoara dintre Pratt și Riley. Consider că antrenorul sibian a gestionat foarte bine situația, a renunțat doar la unul dintre jucători, iar Pratt a devenit și mai util echipei fiind un jucător versatil care poate juca pe patru poziții.

Eduard Popa. Împărțim trofeul în două și îl acordăm lui Dan Fleșeriu și Tudor Costescu, cu Jukka Toijala ușor în urmă. Primul a gestionat excelent sezonul regulat, cu o mică sincopă la final, în timp ce antrenorul timișorenilor a avut de îndurat o adevărată „criză financiară”, și cu toate acestea a făcut din BC SCM Timișoara o echipă de care celelalte formații trebuie să se teamă. Nu în ultimul rând tehnicianul finlandez al Stelei și-a primit abia spre sfârșitul lui septembrie sau în februarie jucătorii și cu toate astea CSM Steaua a arătat excelent în Top 6, până la accidentarea lui Dragan Zekovic. De asemenea, Cristian Achim merită lăudat pentru felul în care a gestionat un nou sezon plin de accidentări. 

dan fleseriu antrenor sibiu

3. Ce echipă este, în opinia voastră, revelația sezonului?

David Istrate. În acest moment, îmi vin în minte două echipe care au reușit să presteze la un nivel mult mai ridicat decât m-aș fi așteptat. Acestea sunt CSU Sibiu și BC SCM Timișoara. Cu toate acestea, dacă ar fi să aleg una singura m-aș îndrepta înspre formația lui Tudor Costescu, din mai multe motive. În primul rând, echipa din Timișoara a reușit să evolueze în condițiile în care s-a lovit de diverse probleme financiare. În al doilea rând, jocul alb-violeților a fost constant pentru întreaga durată a sezonului, iar componenții lotului timișorean au demonstrat multă omogenitate și determinare în joc. De asemenea, BC SCM Timișoara a provocat câteva înfrângeri surprinzătoare în cursul acestui an competițional și s-a  dovedit a fi una dintre cele mai dificile echipe de învins. De aceea, consider că această formație a fost revelația sezonului.

Valentin Todea. BC SCM Timișoara este pentru mine revelația sezonului, reușind un parcurs în care a pus probleme echipelor mai bine cotate și a obținut victorii importante, punând în gardă favoritele la titlul de campioană. Bănățenii au un joc colectiv bine închegat care le permite să se bată de la egal la egal cu grupările ce și-au anunțat clar intențiile de a câștiga Liga Națională.

Mihai Liţiu. Din punctul meu de vedere surpriza plăcută a acestui sezon regulat a fost BC SCM Timișoara. Leii din Banat au trecut peste problemele legate de datoriile neplătite din defuncta BCM Timișoara și au reușit să surprindă toate favoritele la titlu.

Bogdan Isailă. Nu văd o revelație în acest sezon al LNBM. Consider că  BC CSU Sibiu nu mai este o revelație și este de acum o certitudine pentru campionatul nostru, cel puțin în sezonul regulat. Consider că nicio echipă nu s-a depășit în acest sezon astfel încât să numesc o revelație.

Eduard Popa. CSU Sibiu a impresionat în acest sezon prin stilul extrem de spectaculos și prin victoriile obținute în actuala stagiune împotriva rivalelor la titlu.

4. Ce jucător a avut, în opinia voastră, cel mai mare salt valoric în acest sezon?

David Istrate. Jucătorul care m-a impresionat cel mai mult în acest sezon, din punct de vedere al progresului acumulat în cursul verii, este Mirel Dragoste. Fundașul lui CSU Sibiu a devenit treptat unul din componenții de bază ai rotației lui Dan Fleșeriu, fiind un baschetbalist care își face treaba în apărare dar care reușește să și marcheze când este nevoie. Nu putem să nu menționăm prestația extraordinară pe care a avut-o împotriva lui CS Dinamo București, atunci când a reușit un triple-double (19 puncte, 19 recuperări, 12 pase decisive). Astfel, datorită constanței și siguranței pe care a arătat-o în joc, Dragoste s-a dovedit a fi o soluție foarte bună pentru regula jucătorului român, iar potențialul pe care îl are poate fi încă exploatat.

Mihai Liţiu. Jucătorul care m-a surprins plăcut a fost Andrei Mandache. Performanța acelui triple-double din cadrul Eurobasket i-a dat aripi și în campionat. A ajuns la o maturitate în gândire ce îi permite să gestioneze foarte bine finalurile de atac sau de partide, devenind ceea ce peste Ocean se numește "clutch player".

Bogdan Isailă. Bobe Nicolescu este jucătorul care a înregistrat un salt important la nivel stastistic și nu numai în acest sezon competițional. Tânărul lui CSM CSU Oradea a petrecut mult mai multe minute pe parchet în actuala stagiune. Nicolescu a început să-și asume mai  multe aruncări și mai multe acțiuni individuale, ceea ce cu siguranță este un mare plus. Acțiunile de la loturi naționale și regula U23 l-au ajutat pe Bobe Nicolescu să facă un sezon bun în LNBM și el îl văd drept jucătorul cu cel mai mare salt valoric.

Eduard Popa. Mirel Dragoste a profitat de regula U23 și a strâns cele mai bune medii dintre jucătorii eligibili, strângând 8,5 puncte pe întâlnire. Prestațiile sale l-au propulsat chiar și la echipa națională a României. Un alt progres remarcabil l-a avut și pivotul Timișoarei, Adrian Diaz, care în  numai 25 de minute pe meci are medii de 14,3 puncte și 5,7 recuperări, cu 71% din acțiune. Americanul a fost on fire în Top 6, perioadă pe care a terminat-o cu 16,1 puncte și 7 recuperări pe meci.

adrian diaz

5. Ce jucător este, în opinia voastră, dezamăgirea sezonului?

David Istrate. Un jucător care nu a mai evoluat la același nivel în acest sezon este pivotul celor de la U-BT Cluj-Napoca, Rolland Torok. Baschetbalistul bihorean a fost un component de bază al echipei care a reușit anul trecut să obțină tripla, însă în această stagiune, cifrele sale au scăzut drastic. Cu siguranță, trebuie menționat faptul că Torok a suferit mai multe accidentări, fiind și nevoie de operație, iar acest aspect s-a reflectat în prestațiile internaționalului român. Prin urmare, cred că Roland Torok nu a mai avut același impact pentru echipa sa, iar regresul său este vizibil.

Mihai Liţiu. Jucătorul ce m-a dezamăgit în sezonul recent încheiat ar fi Bogdan Țîbîrnă.  Din păcate, pivotul de pe Crișul Repede se află într-un regres față de sezoanele precedente. De la el așteptam "explozia", să se transforme într-un pivot matur, unul care să aibă prestații solide și la nivelul Echipei Naționale.

Bogdan Isailă. Jason Boone. Un jucător cu un fizic impresionant și cu multe sezoane în Bundesliga, dar care nu a impresionat în acest sezon, ba chiar invers. Pivotul nu a reușit să-și pună amprenta în jocul echipei lui Jukka Tooijala, iar faptul că militarii i-au căutat rapid înlocuitor, în persoana lui Randal Falker (n.r „Focă”, după Tudor Ciurescu), arată că randamentul lui Boone nu a fost nici pe departe unul satisfăcător.

Eduard Popa. Inițial eram dezamăgit de prestațiile lui Marius Runkauskas, dar lituanianul s-a revanșat cu vârf și îndesat în Top 6. De altfel, nu aș putea nominaliza pe cineva în mod deosebit la această categorie, dar poate m-aș fi așteptat ca Nandor Kuti să influențeze mai mult jocul celor de la U-BT, mai ales dacă ținem cont de prestațiile sale de la echipa națională. Oricum, timpul este de partea tânărului nostru internațional, care a primit de la Mihai Silvășan aproape 24 de minute pe întâlnire.

6. Ce echipă este, în opinia voastră, dezamăgirea sezonului?

scm u craiova

David Istrate. Candidata principală pentru această mențiune este, din punctul meu de vedere, SCM U Craiova. Rami Hadar a dispus în lotul echipei sale de mulți jucători foarte valoroși, precum: Siriscevic, Aleksandrov, Reed sau Martinic (care a plecat în Ungaria), însă rezultatele au fost dezamăgitoare. Din punct de vedere ofensiv, SCM U Craiova stă foarte bine dar pe partea defensivă, tehnicianul echipei nu a reușit să își impună tactica. Astfel, cred că formația olteană, pe baza potențialului pe care îl are, ar fi putut să se situeze mult mai sus în clasament.

Valentin Todea. O echipă frumoasă a campionatului românesc, care a suferit mult în urma finalelor de Cupă sau de campionat pierdute, BC Mureș Târgu Mureș, a dispărut de pe harta baschetului din țara noastră în plin sezon, pierzând pe rând jucători din cauza incapacității de plată. În ciuda acestor dificultăți, mureșenii au reușit câteva surprize în actuala stagiune, însă s-au văzut nevoiți să renunțe la luptă. Am rămas dezamăgit de modul în care s-au tratat lucrurile în interiorul acestei formații, una care oferea mereu dueluri pe cinste și unde au trecut numeroși baschetbaliști spectaculoși, oferind astfel publicului un joc atractiv.

Mihai Liţiu. Din punct de vedere al echipelor care au dezamăgit în acest sezon oscilez între BC Mureș Târgu Mureș și Politehnica Iași. Dacă în primul caz, problema a reprezentat-o în mod clar lipsa bugetului, ieșenii au păcălit baschetul de la bun început. De la jucător adus și nelegitimat din motive dubioase la telenovela parchetului ce nu s-a pus la timp în Sala Polivalentă. Pentru modul cum au dat peste cap programarile partidelor, partide acasă jucate în diverse săli și jucători ce au ajuns să evolueze doar în meciurile în care aveau chef, Politehnica Iași reprezintă dezamăgirea sezonului pentru mine.

Bogdan Isailă. La echipele care m-au dezamăgit în acest sezon am să nominalizez câte una din fiecare grupă valorică. BCM U PItești a avut un parcurs foarte slab în Top 6 și chiar dacă au avut problemele cu accidentările tot rămâne o dezamăgire pentru mine. BC Timba Timișioara este a doua dezamăgire în opinia mea. Chiar dacă au reușit cea mai bun clasare din istorie în LNBM, favorizată și problemele de la Dinamo, Mureș și Iași, la Timba a fost o adevărată  degringoladă, cu multe schimbări de jucători și antrenori. Timba nu a arătat ca o echipă ce se dorește a fi profesionistă.

Eduard Popa. Aș putea foarte ușor să nominalizez BC Mureș, echipa care a dat faliment sau Poli Iași, echipa unde au fost foarte multe lucruri dubioase în actuala stagiune sau Dinamo, unde proiectul cu 100% români a fost tratat extrem de neserios, dar toate aceste trei formații nu au avut numele lui SCM U Craiova. O echipă cu Goran Martinic, Ivan Siriscevic, Nemanja Aleksandrov, Jamar Samuels, apoi LaMarcus Reed nu avea voie să se chinuie atât de mult în liga noastră națională.

*foto: Ana-Maria Mătușoiu/ facebook BC SCM Timișoara / Sportul Doljean

9 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe andrac :

    Opinii
    Citesc site-ul acesta de mult timp si cred ca redactorii/ autorii articolelor sunt profi. Nu poti spune ca Runkauskas e dezamagire, dat fiind faptul ca a fost operat. La echipei, Iasul e dezamagire prin ce management e acolo. Pitestiul nu cred ca e. Sa joci din 3 in 3 zile fara 2 sau 3 jucatori importanti e foarte greu. Dezamagire cred ca e Craiova (vezi antrenor si jucatori).

    cu 5 ani în urmă (01.05.2018)
    • Eduard Popa:

      Salut
      Mulţumesc de comentariu.

      În prima parte a sezonului, Marius chiar părea cu un pas mai încet decât în sezoanele precedente. După aceea, în Top 6, mi-a dat "peste nas", cum s-ar spune. :))

      cu 5 ani în urmă (01.05.2018)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu :

    MVP?
    De ce considerati ca MVP(layer) trebuie sa fie neaparat ales de la cea mai buna echipa? Este din cate stiu un titlu individual. Evaluati valoarea jucatorului in functie de pozitia echipei in campionat sau valoarea jucatorului in sine? Atunci de ce nu MVPT(eam)? Atunci ce rol mai au statisticile?

    cu 5 ani în urmă (01.05.2018)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe andrac:

      Re
      Corect! Sakic, Zekovic sau Agafonov ar merita.

      cu 5 ani în urmă (01.05.2018)
    • Eduard Popa:

      Salutări
      Valorea jucătorului în sine, în funcţie şi de poziţia din clasament. De aceea l-am ales pe Laser, în dauna lui Sakic sau Watson, chiar dacă U-BT a câştigat sezonul regulat.

      Mulţumesc de comentarii. :D

      cu 5 ani în urmă (01.05.2018)
    • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu:

      MVP1
      Respect parerea Dvs., dar raman la parerea mea. MVP este un titlu individual. Evaluand dupa criteriile expuse de Dvs., toate celelalte evidentieri pentru jucatori gen: cel mai bun recuperator, pasator, etc. ar reveni numai jucatorilor echipei din varful campionatului numai fiindca aceasta ocupa locul1. Si in plus nu cunoastem ponderea pe care o are echipa in calculul evaluarii. Sau disecand mai adanc, o foarte buna echipa cu statistici bune repartizate la 10-12 jucatori, poate gasi foarte greu un jucator a carui aport sa fie determinant in majoritatea meciurilor si sa fie ales MVP. Admit ca a fi cel mai bun jucator ales din echipa pen- sau ultim clasata, nu ar fi un criteriu corect de evaluare, insa pana la urma toate echipele pana la preliminariil au jucat una cu cealalta. Si nici statisticile nu masoara totul, cum ar fi de ex pasivitatea cu care un posibil foarte bun atacant se apara la adversarii lui directi, invers teama de a finaliza a unui aparator bun, blocaje eficiente etc.

      cu 5 ani în urmă (01.05.2018)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca romeovura :

    Mvp
    Tyler Laser este incontestabil mvp-ul acestui campionat.

    cu 5 ani în urmă (02.05.2018) Raspunde
  • CSM CSU Oradea popsiis :

    DPOY
    Cine este? Dar 5-ul ideal, second team, third team, d team?

    cu 5 ani în urmă (02.05.2018) Raspunde
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Nu știu ce să zic
    Laser e un jucător shoot first. Are nevoie de scheme puține și simple, care să-l pună în valoare. Nu este deloc un jucător de improvizație și are mari limite în jocul colectiv. Pe pick-n-roll, acțiunea se oprește la pick 😉, în 99% din cazuri nu dă pasa la pivot. În schimb șutul de la distanță și semi-distanta sunt excelente, iar pătrundere devastatoare. În apărare este imperecheat mereu cu cel mai modest adversar, pentru a fi cât mai proaspăt pentru atac.
    Dar la ce constantă a avut în prima parte și la ce impact a avut pe rezultatele echipei, s-ar putea să merite acest titlu.

    cu 5 ani în urmă (02.05.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!