Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Opt jucători U23 în lotul naționalei României

Eduard Popa

Eduard Popa
28.01.2018

mirel dragoste romania

Selecționerul României Zare Markovski a anunțat sâmbătă lotul lărgit al naționalei României pentru duelurile cu Croația și Italia din a doua fereastra a preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2019. Din cele 16 nume, echipa națională a României are în componență și 8 jucători tineri și foarte tineri, patru dintre ei fiind chemați în premieră la națională.

Emi Cățe (CB Prat – LEB Oro), Bobe Nicolescu (CSM CSU Oradea) și Nandor Kuti (U-BT Cluj) au confirmat pe parcursul actualei stagiuni că sunt vârfurile generației 1997 care a câștigat Euro U20 divizia B vara trecută la Oradea și vor face parte aproape sigur din lotul pentru meciurile cu Croația și Italia. De asemenea, Georges Darwiche pare să își fi găsit un rol în lotul naționalei României ca viitor point guard al „Vulturilor”. Stelistul are prestații bune în acest sezon de LNBM și și-a câștigat locul în rotația tricolorilor. În afara de acești patru juniori „consacrați”, Zare Markovski a mai adus la echipă alți 4 baschetbaliști U23.

În primul rând este vorba despre fundașul celor de la CSU Sibiu, Mirel Dragoste. Mirel și-a câștigat treptat locul în rotația lui Dan Fleșeriu, a început să fie un om important în defensiva sibienilor și să prindă încredere din spatele liniei de 3 puncte, unde are un procentaj de 37,5%. În acest sezon de LNBM, Dragoste a jucat 23:50 de minute în cele 16 partide, cu medii de 9,1 puncte, 1,5 recuperări și 1,4 pase decisive pe întâlnire.

Prestația lui Amedeo Casale a fost una dintre puținele povești pozitive din actualul sezon al celor de la Dinamo București. Văduviți de probleme financiare, alb-roșii s-au văzut nevoiți să reconstruiască echipa doar cu jucători români tineri. Casale s-a remarcat ca fiind principalul marcator al dinamoviștilor, cu 12,8 puncte și 4,7 recuperări și 1,1 pase decisive în 14 partide în actualul sezon.

Mihai Măciucă este una dintre surprizele pregătite de Markovski. Titularul U23 al lui Phoenix, Măciucă are numai 17 ani împliniți. Cu toate acestea, Mihai a avut trei partide cu cel puțin 20 de minute pentru o echipă care se bate la ultimele locuri de playoff și a adunat medii de 3,3 puncte și 1,3 recuperări pe întâlnire în 12 meciuri. El este fost component al loturilor de juniori U16 și U18 și este împrumutat la Phoenix de la CSM Steaua.

O altă surpriză este prezența pivotului de numai 19 ani, Ionuț Berceanu, în lotul lărgit al „Vulturilor”. Berceanu joacă la SCM U Craiova și a prins minute importante când cealaltă opțiune U23 a Craiovei, Radu Vîrnă, a fost accidentat. Astfel, Ionuț a strâns 14 partide, cu medii de 2,1 puncte și 0,9 recuperări pe meci. Chiar dacă este născut în 1998, Berceanu a fost component al lotului U20 care a câștigat titlul continental divizia B anul trecut la Oradea.

Lotul lărgit al României pentru a doua fereastră din preliminariile Campionatului Mondial din 2019 este următorul:

Giordan WATSON (U-BT Cluj-Napoca)

Georges DARWICHE (CSM Steaua București Eximbank)

Mirel DRAGOSTE (CSU Sibiu)

Nandor KUTI (U-BT Cluj-Napoca)

Andrei MANDACHE (CSM CSU Oradea)

Mihai MĂCIUCĂ (Phoenix Galați)

Bogdan NICOLESCU (CSM CSU Oradea)

Radu PALICIUC (CSU Sibiu)

Amedeo CASALE (Dinamo București)

Vlad MOLDOVEANU (Demir Insaat Buyukcekmece)

Rolland TOROK (U-BT Cluj-Napoca)

Iulian ORBEANU (SCMU Craiova)

Titus NICOARĂ (BCMU FC Argeș Pitești)

Emanuel CĂȚE (CB Prat Juventud)

Alexandru OLAH (ZZ Leiden)

Ionuț BERCEANU (SCMU Craiova)

Partida cu Croația se va juca pe 23 februarie la Zadar, urmând ca duelul cu Italia să se joace acasă, la Cluj, pe 26 februarie.

După primele două etape, România are o victorie scor 75-68 acasă cu Olanda, și o înfrângere, 75-70 la Torino în Italia.

*Foto: Cristi Cojocariu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!