Stiri

Oradea dominată la recuperare, dar cu mai multă calitate în momentele cheie

Adrian Micinic

Adrian Micinic
03.10.2013

Sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin - ediția 2013/14 a demarat miercuri (02.10), cu un meci de gală între două dintre echipele importante ale actualului baschet românesc. CSM Oradea a învins pe U Mobitelco Cluj, scor 76-68. Partida a fost transmisă în direct la Digisport.

Decizia de disputare a acestui meci în deschiderea campionatului a fost de mare efect. Meciul în sine a constituit o deschidere cum se cuvine pentru un campionat ce se anunță suficient de interesant în pofida modului bolnav în care este gândit sistemul competițional (a se citi neretrogradarea niciunei echipe). Am avut parte de două echipe radical schimbate față de veritabilul război dus de aceste grupări în playoff-ul precedentei ediții de campionat. Însă, de ambele părți s-au văzut suficiente aspecte pozitive, cât și destule detalii de lucrat în continuare.

Din start trebuie notat faptul că U Mobitelco Cluj a avut mari probleme la finalizare în acest meci. Desigur în astfel de cazuri putem vorbi în egală măsură de un nivel foarte bun de apărare al bihorenilor, cât și despre o seara de nu în ceea ce privește aruncarea la coș pentru clujeni. Elocvent în acest sens este faptul că U Mobitelco a marcat primul coș de două puncte în ultimul minut al secvenței de deschidere.

Pe de altă parte s-au consemnat câteva aspecte ce merită urmărite pe viitor pentru a ne da seama dacă aceste lucruri se vor perpetua sau a fost o simplă întâmplare ori o chestiune de împerechere.

În primul rând Oradea a deschis meciul cu totul altfel față de cum o făcea în sezoanele precedente. În trecut finalizarea venea pe filiera creație de la poziția 1 sau 4 și finalizare cu Topcov. Câte meciuri au început în acest mod pentru CSM Oradea? Foarte, foarte multe. Pivotul ex-iugoslav marca de fiecare dată cu generozitate pe parcursul primului sfert.

La meciul de deschidere al noului sezon acest lucru nu s-a mai întâmplat. Denison a marcat singurul său coș în deschiderea meciului. În rest a mai aruncat din acțiune o singură dată. Atât. De asemenea, pivoții - a se înțelege jucătorii de poziția 5 întrucât CSM Oradea are și un pivot undersize în Nicoară (adică un 4-5) - formației antrenate de Cristian Achim au avut trei aruncăril la coș în acest meci. În plus, au avut 6 recuperări, una ofensivă, în cele 40 de minute ale partidei.

De cealaltă parte Clujul a încercat să joace ceea ce știe să facă în această alcătuire. Adică Cuic la creație și restul la finalizare. Însă aruncările de la distanță, după mingile iarăși ca la carte întoarse de MVP-ul sezonului precedent, au fost imprecise în primele 20 de minute. De fapt la jumătatea meciului U Mobitelco avea 4/15 la acest procedeu, cu mențiunea că ultima reușită din prima repriză a venit pe sirenă, de la vreo 12 metri de coș. În schimb, în cea de-a doua repriză, echipa din Cluj a avut 5/10 la acest procedeu, Kuburovic reușind să mitralieze coșul orădean de la mare distanță.

Desigur, cel mai vizibil aspect al jocului de miercuri a fost raportul recuperărilor. Aș spune nu doar raportul pur statistic ci și modul în care s-a ajuns la el au făcut ca Oradea să-și facă singură viața grea. Pe cât de bun ste Sparks la recuperare, o calitate de excepție și care nu-mi doresc să o minimalieze, într-atât de îngrijorătoare este situația la Oradea. Iarăși comparăm cu sezonul precedent, când știam că Topcov și Pesic nu sunt recuperatori. Diferența constă în faptul că în sezonul trecut Oradea nu recupera mult, dar nici adversarul nu punea mâna pe minge. Elocvent în acest sens este modul în care CSM-ul a făcut box-out în seria cu Clujul. Efectiv o echipă redutabilă la recuperare a avut atunci interzis în spațiul de trei secunde. 

În confruntarea de miercuri, cea mai mare diferență la recuperare s-a consemnat în sfertul al 3-lea. Rapotul a fost de 13-1, cu 6-0 la cele ofensive. Desigur, ambele în favoarea Clujului. O enormitate.

În schimb, în acest moment oricât de mult îți dorești să folosești cuvinte blânde, CSM Oradea este sub orice critică la recuperare. Cel puțin 16 recuperări ofensive au avut adversarii bihorenilor indiferent că vorbim despre Chiajna cu străini, Chiajna fără străini sau Cluj. Desigur, pe lângă Sparks, la Cluj evoluează acel Branko Cuic care este de departe cel mai periculos jucător din România la recuperare ofensivă. Are această calitate și cred că nimeni nu o poate contesta. Omul face acest lucru cu o regularitate ieșită din comun pentru un jucător de pozițiile 1-2.

Pe de altă parte, notăm faptul cu U Mobitelco Cluj și-a construit o echipă cu rotație scurtă. Adică opt oameni. A jucat doar în șapte la Oradea pentru că Silvășan a fost accidentat. Așa cum a evidențiat și antrenorul lui CSM Oradea, absența lui Silvășan a adus destule lucruri pozitive în jocul Clujului. Este vorba despre faptul că în aceste condiții Josh Sparks a jucat 34 de minute, lucru care nu s-ar fi întâmplat cu Silvășan apt de joc. De aici cu siguranță ar fi rezultat mai puține recuperări, în special ofensive pentru U Mobitelco. Chiar și împotriva acestei echipe a lui CSM Oradea.

În condițiile unei rotații scurte, cea de opt oameni fiind una excelentă pentru baschetul românesc, există și aspecte negative. Desigur, Clujul a avut șapte oameni în acest meci, iar acest lucru s-a văzut în dreptul greșelilor personale. Nu mai puțin de trei dintre titulari - Cuic, Lalovic și Hargrove - aveau patru faulturi comise în debutul sfertului decisiv.

Referitor la Sparks, trebuie notat faptul că americanul, prin fizicul de care dispune, are această capacitate de a se strecura printre jucători. Nu mai vorbim despre modul în care sare, atât ca timing, cât și ca detentă. În plus, ceea ce nu aștepta nimeni de la el, Sparks a punctat de ambele ori când a primit mingea la 5 metri de coș. Desigur a fost lăsat să arunce tocmai pentru că se știa că nu strălucește la acest aspect. Notabil este și capacul administrat, după ce a venit din planul al 2-lea, lui Dillon. Acesta e jocul lui Josh, fiind un jucător cu multe lipsuri, pe care însă le-a mascat foarte bine prin folosirea atuurilor sale.

Nu e mai puțin adevărat faptul că Silvășan este un jucător mai rutinat și mai priceput în apărare decât Sparks. Americanul își așteaptă adversarul la capac, lucru care este greșit. Așa ceva nu se face pentru că un adversar rafinat, cum sunt destui în lotul CSM-ului, va găsi calea spre coș fără să fie nevoit să intre în capacul lui Josh.

Kuburovic are un impact deosebit asupra jocului. El influențează soarta unui meci prin ceea ce este capabil să facă în faza ofensivă. Are un fizic foarte bun, de care se poate folosi în ambele faze ale jocului. Însă cel mai impresionant aspect al jocului său este faptul că știe baschet. Înțelege în profunzime jocul, iar transferul său va fi un veritabil câștig pentru U Mobitelco. De asemenea, chiar dacă nu are un impact la fel de mare, Boris Lalovic este un jucător capabil să ajute consistent această echipă. 

În fine, o notă specială pentru Darius Hargrove. Americanul a jucat foarte puțin alături de noii săi colegi în presezon. Talentul nu se pierde chiar dacă omul nu a jucat de zece luni. Unul dintre cei mai valoroși baschetbaliști care au evoluat vreodată în România a oferit și la Oradea momente de baschet încântător. Acțiunile sale individuale sunt de-a dreptul speciale. De asemenea, la jocul pe care îl poate dezvolta, Darius este un baschetbalist cu o calitate extraordinară și care e capabil să-și ajute echipe și pe un joc colectiv elaborat.

În ceea ce privește victoria lui CSM Oradea, trebuie subliniată contribuția extraordinară a lui Titus Nicoară. Omul a avut double-double într-un meci echilibrat, cu un adversar de calitate. Nu a pierdut posesia mingii deși a primit-o des. Cu alte cuvinte a fost o prestație excelentă pentru Nicoară la primul meci de campionat pentru CSM Oradea după șase ani.

El a beneficiat de suport din partea lui William Franklin, care a punctat aproape de fiecare dată în situație de mismatch. După ce a amenințat adversarul în dribiling, căpitanul orădenilor s-a retras și a punctat cu precizie de la semidistanță sau chiar din afara semicercului. În plus, americanul dovedește o știință a jocului deosebită, apărându-se excelent ca poziționare atât în relașia unu la unu, cât și prin blocarea culoarelor de pasare sau de blocaj (pick). Daniel Dillon a contribuit la creeație, dovadă fiind faptul că jumătate din pasele decisive ale CSM-ului au purtat semnătura australianului. Totuși, acest jucător a avut și o sumedenie de decizii proaste, fiind oprit de mai multe ori în acțiunile sale pe tranziție ofensivă.

Un aport colosal la această victorie îi revine lui Radovan Markovic. Acesta a intrat extraordinar în joc, marcând de trei ori din spatele semicercului și a totalizat 11 puncte în sfertul al 2-lea. El nu a mai punctat de la distanță în repriza a doua, însă a marcat pe pătrundere pe sirena ce a semnalat încheierea secvenței a 3-a, iar apoi a desprins decisiv echipa orădeană la 73-68 cu o aruncare de la semidistanță. Oradea a controlat tabela de marcaj în sfertul al 2-lea grație lui Markovic. A încheiat un sfert al 3-lea problematic cu o reușită de moral, pe pătrundere, a shooterului din Serbia, iar în încheiere a marcat coșul ce a separat Oradea de adversar în ultimele zvâcniri ale meciului.

De notat că modul în care a jucat Clujul a fost influențată și rotația CSM-ului. Astfel, Cristian Achim nu a avut posibilitatea să-i ofere mai multe minute de joc lui Dani Popescu pentru simplul fapt că adversarul a jucat cu Cuic pe poziția 1 aproape tot meciul. Astfel, în relația unu la unu, Dani ar fi fost depășit din punct de vedere fizic. Fundașul CSM-ului a fost în teren numai când era Medvedj pe parchet. Totuși, Dani a fost protagonistul fazei serii, cu serviciul de alley-oop pentru Bogdan Țibîrnă. Cei doi români de la CSM nu au avut prea multe momente în care să iasă în evidență, dar faza realizată în tranziție de cei doi a fost una fantastică.

Comagic a fost limitat la 7 minute de problema sa medicală, astfel încât rotația CSM-ului  a fost mult mai subțire decât este menită.

A fost primul meci de campionat pentru ambele echipe. Astfel, ne rămâne să le urmărim în continuare pentru a ne elucida în ce mpsură își pot rezolva problemele și în ce manieră sunt capabile să crească în joc.

Foto: Răzvan Chiriac (www.csmoradea.ro)

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate