Stiri

Partizan Belgrad - FC Barcelona văzut din Pionir

Adrian Micinic (Belgrad)

Adrian Micinic (Belgrad)
08.12.2012

Am avut parte de unul dintre cele mai frumoase cadouri posibile de Moș Nicolae. Unul dintre cei mai longevivi baschetbaliști din România mi-a înlesnit prezența la Belgrad, pentru meciul din Euroliga masculină ce a opus campioana Serbiei - Partizan - respectiv pe cea a Spaniei - FC Barcelona.

Partida, una de maxim interes din mai multe puncte de vedere, a avut loc în celebra Pionir, în cursul serii de joi (06.12). Partizan se alinia la startul acestui meci având doar două victorii și spera la un succes de răsunet pentru a-și mari șansele de calificare în TOP 16. În schimb, Barcelona era neînvinsă și în același timp s-a aliniat la startul acestei confruntări cu scopul de a răzbuna înfrângerea suferită la 3 februarie 2010, tot în Euroligă. Atunci, Barcelona era, tot așa ca și acum, neînvinsă în Euroligă, dar dispunea de un bilanț general de 11 victorii.

Dovadă că a venit hotărâtă să răzbune acel eșec este faptul că antrenorul Xavi Pascual i-a adus la Belgrad pe Juan Carlos Navarro și pe Pete Mickeal, jucători care nu au fost prezenți în urmă cu o săptămână la Istanbul, pentru jocul cu Besiktas. În schimb, de această dată catalanii au jucat fără Erazem Lorbek.

Am să revin la meci - primul de Euroligă pe care am avut șansa să-l văd de la fața locului în viața mea, însă vreau să vorbesc întâi de ceea ce am întâlnit în Pionir. Înainte de asta aș vrea să subliniez faptul că în capitala Serbiei nu vezi sute de mall-uri sau supermarket-uri. În schimb, am întâlnit multe școli, cu terenuri de sport, aproape fiecare având panouri de baschet și marcajele specifice acestei discipline sportive. De asemenea, în apropierea sălii Pionir este un patinoar, în incinta căruia, cu aproximativ 2-3 ore înaintea meciului se antrena o echipă de copii a căror vârstă trebuia să fie cuprinsă undeva între 6-8 ani.

Din păcate am întâlnit destul de multe clădiri vechi lăsate în paragină. Pe de altă parte în plin trafic am întâlnit căruțe trase de cai, dar traficul este cu mult mai puțin aglomerat decât în București. Aș risca să spun că orașe mai mici din România sunt cu mult mai aglomerate și mai gălăgioase decât Belgrad. Și, bazându-mă pe ceea ce am văzut cu ochii mei, nu consider că aș fi exagerat.

Forfota și aglomerația a crescut în jurul sălii Pionir cu trei ore înaintea meciului. La început în număr mai mic, dar apoi cel al oamenilor îmbrăcați în alb și negru a crescut alarmant. Vânzătorii ambulanți, a căror ofertă cuprindea fulare, tricouri, șepci sau alte articole vestimentare ori suveniruri cu însemnele lui Partizan Belgrad, au fost în număr foarte mare în jurul sălii care va împlini vârsta de 40 de ani în anul 2013.

Intrarea în sală, pe baza tichetului, am făcut-o de abia la a 3-a încercare. La primele două am fost rugat, foarte amabil și în limba engleză, să mă deplasez la următoarea intrare. După ce biletul meu a fost verificat am trecut de forțele de ordine care s-au asigurat, la fel de civilizat, de faptul că nu reprezint un pericol și nu dețin diferite arme albe sau de alt gen, care s-ar putea transforma în obiecte periculoase pentru jucători, arbitri și cei alături de care am luat loc în tribune.

Deși tichetul meu avea prevăzut un număr (ceea ce am presupus că trebuia să echivaleze cu locul), locurile din tribune au fost ocupate la liber. Altfel spus, primul venit cel mai fericit. Cu o oră înaintea orei de începere a meciului sala era deja arhiplină. Din momentul în care Grobari (formațiunea care susține toate secțiile clubului Partizan Belgrad) și-au ocupat locurile (în toate zonele sălii), spectacolul a început. Întreaga sală a intonat la unison cântecele și formele prin care își încurajează favoriții.

Pe de altă parte am observat că în sală se fumează la greu. De asemenea, se consumă semințe, ale căror rămășițe nu puteau fi strânse nici de cel mai civilizat om de pe fața pământului. Acest lucru se explică prin faptul că la începutul meciului niciun culoar de acces nu mai era vizibil. Nu era spațiu de făcut mare lucru. Sala a fost mai mult decât supra populată. Euroliga a anunțat o cifră de 7.500 locuri ocupate, dar aceasta nu e conformă cu realitatea. Capacitatea maximă admisibilă a fost depășită cu cel puțin 4-500 de oameni. Sunt ferm convins că dacă meciul s-ar fi jucat la Belgrad Arena (sală cu peste 20.000 de locuri, având o capacitate de aproape trei ori mai mare decât Pionir) și aceasta s-ar fi dovedit neîncăpătoare.

Intrarea jucătorilor echipei gazdă, fiecare venind la încălzire individual, pe rând, la distanță de 1-2 minute, a fost însoțită de urale și aplauze. Ultimul a intrat Dusko Vujosevic, legendarul antrenor al lui Partizan, cel care a obținut pe banca acestei formații mai multe titluri naționale, Ligi Adriatice, respectiv calificări în TOP 16, playoff și chiar la turneul final al Euroligii masculine. Cel puțin un minut întreg numele lui Vujosevic a fost auzit în Pionir, acesta salutând și mulțumind pe această cale publicului pentru acest gest.

În schimb, apariția jucătorilor echipei oaspete a fost întâmpinată cu o ostilitate cel puțin la fel de vocală. Fluierături, huiduieli, semne. Repertoriu total. Scopul? Intimidarea adversarului și încercarea de a-i face pe oaspeți să se simtă cât mai incomod cu putință. Însă, e greu de crezut că jucători de calibrul Barcelonei se mai pot speria de astfel de reacții în condițiile atâtor meciuri disputate în săli atât de dificile. Însă, în ceea ce mă privește a fost o nouă dovadă că sunt multe lucruri pe care nu le pot înțelege (mă refer la capacitatea jucătorilor oaspeți de a-și menține concentrarea). Dar în același timp sentimentul de respect profund față de acei jucători a crescut și mai mult.

Singurul jucător al catalanilor 'absolvit' de reacția violentă, din punct de vedere verbal, a grobarilor a fost australianul Nathan Jawai, fost jucător al lui Partizan în 2010/11. Acesta a fost primit cu urale de belgrădeni. În schimb, legendarul Juan Carlos Navarro a fost huiduit copios, el fiind ultimul care a ieșit la încălzire.

După prezentarea celor două echipe și intonarea imnului Euroligii, toți cei prezenți în sală au ridicat deasupra capului fularele alb-negre și au intonat imnul echipei. Partida a început și în primele minute de joc a fost mai mult decât dificil să mă concentrez la ceea ce se întâmpla pe parchet. Spectacolul din tribune era în plină desfășurare. Publicul cânta necontenit. Se cânta în cascadă o parte a tribunei cântând un vers o alta un altul și tot așa.

Pe parchet, Xavi Pascual a ales să le ofere prima titularizare în acest sezon lui Jasikevicius, Wallace și Jawai. În schimb, pivotul Dejan Musli a înscris primul coș al partidei. Barcelona a replicat și a preluat conducerea, jocul desfășurându-se sub semnul echilibrului, pe fondul unei tensiuni existente în joc. Pe parcursul primelor zece minute de joc baschetbaliștii formației gazdă au fost sancționați cu multe greșeli personale, însă situația s-a schimbat în sfertul al doilea. De notat că Xavi Pascual a rotit 10 din cei 11 jucători care au fost folosiți în această partidă încă din prima secvență. Partizan a revenit la conducere grație coșului înscris de către Gagic, care a stabilit scorul primei secvențe: 14-13 pentru Partizan.

Sârbii realizează în parțial de 10-0 cu care a început sfertului al doilea și tribuna nu putea să rămână indiferentă. Mai ales că din finalul primei secvențe și pe parcursul primei perioade de joc din sfertul al doilea echipa catalană a rămas fără reacție, în ideea că nu a marcat vreun coș din acțiune din minutul 5 și până în minutul 15. Scandări mai puțin elegante la adresa adversarului, dar mai ales cântece în care cuvintele cheie au fost Partizan și Serbia. Atașamentul suporterilor poate fi echivalat cu fanatism. Pentru cineva venit din alt mediu, precum subsemnatul, a fost ceva de-a dreptul impresionant. Barcelona a strâns diferența spre finalul reprizei și la pauză scorul era 30-25 pentru gazde.

În prima parte a pauzei suporterii s-au odihnit puțin, însă nu s-au sfiit să aplaude la scenă deschisă și să le transmită mesaje de admirație majoretelor care mi-au arătat că și ele, prin exercițiile și execuțiile prezentate, se ridică la nivelul Euroligii, asemenea jucătorilor, antrenorilor și a publicului. De asemenea, în pauza meciului am inhalat și mai mult miros de țigară. Unul dintre puținele aspecte de-a dreptul deranjante pe care le-am întâlnit.

Barcelona începe repriza a doua cu Navarro pe parchet. Acesta contribuie din plin la finalizare, incluzând o reușită de la cel puțin opt metri depărtare pentru a aduce formația oaspete la conducere. Replica vine de la Dragan Milosavljevic, care a preluat inițiativa pe faza ofensivă în condițiile problemelor cu greșelile personale pentru Vladimir Lucic. Echipele se succed la conducere, dar Dejan Musli stabilește scorul de 44-43 cu zece minute rămase din timpul regulamentar de joc.

Xavi Rabaseda iese la rampă cu două coșuri consecutive și catalanii păreau să se instaleze definitiv la conducere în debutul sfertului 4. Partizan se vede condusă cu cinci puncte, însă Gagic marchează de sus. Pe posesia următoare același jucător îi fură mingea din dribling veteranului Jasikevicius, iar Leo Westermann îngroapă o aruncare de trei puncte în minutul 37 prin care egalează situația la 53, moment în care tribuna părea să cedeze sub picioarele și urletele unui public dezlănțuit, care a simțit sânge. Pascual nu este degeaba unul dintre cei mai mari antrenor ai Europei, cerând timp de odihnă imediat, pentru a-și feri echipa de o posesie dificilă pe acel fond sonor incredibil dezvoltat de peste 8.000 de suflete. De notat că până în acest punct Pascual nu ceruse niciun timp de odihnă din cele trei acordate în repriza a doua.

După reluare cel mai bun jucător brazilian al anului 2012, Marcelinho Huertas îngroapă o aruncare de la mare distanță și Barcelona părea să scape în învingătoare pe fondul a două minute în care tabela de marcaj nu s-a modificat. Însă Westermann strânge la un punct, iar apoi Lucic aruncă Pionir în aer cu o triplă de senzație, una care vine să confirme că acest jucător este următorul superstar al baschetului sârbesc. Cu mai puțin de 30 secunde rămase pe timpul de joc Barcelona a avut posesia, la scorul de 58-56 în favoarea lui Partizan. Jucătorii echipei gazdă au luat o decizie pe care mărturisesc că îmi este greu să o înțeleg. Au luat hotărârea de a faulta pentru a avea ultima posesie. Într-o astfel de situație presiunea ce apasă pe umerii executantului liberelor este infernală. Probabil ea este amplificată într-o sală cum este Pionir, dar cel trimis la linia de pedeapsă a fost nimeni altul decât Juan Carlos Navarro. Acel jucător care săptămâna trecută a împlinit 15 ani la cel mai înalt nivel în Europa. Bine-nțeles că nu a greșit. Apoi, Partizan nu a reușit nici să arunce la coș, Milosavljevic pierzând posesia mingii penru ca Mickeal să încerce victoria pentru Barcelona, însă americanul a greșit la finalizare și meciul a intrat în prelungiri.

Publicul a mai luat o scurtă pauză de țigară în așteptarea ultimelor cinci minute și cu speranțele intacte, în vederea unui succes de răsunet. Americanii Mickeal și Wallace au fost mai buni la finalizare, iar apoi pivotul Ante Tomic a menținut-o pe Barcelona în avantaj. Însă, Lucic iese din nou la rampă cu o triplă, aceasta fiind urmată de coșul lui Gagic în ultimul minut al partidei pentru a duce scorul la 67-66. Adică exact același scor cu care Partizan a răpus Barcelona în TOP 16 din sezonul 2009/10. Gordic comite fault la Huertas, iar sud-americanul își păstrează sângele rece pentru a stabili rezultatul final, 68-67 pentru Barcelona. Pe ultima posesie mingea este trimisă pe pivot, la Musli, dar acesta este blocat de capacul lui Nathan Jawai. Astfel, timpul de joc a expirat și meciul s-a încheiat cu victoria Barcelonei.

Referitor la ultima fază aș vrea să notez faptul că pe două situații similare, consemnate în prima repriză arbitrii au luat decizia de interferență. Fiind ultima fază a meciului aceștia nu și-au asumat responsabilitatea unei astfel de decizii. Dovadă că în general arbitrii nu fluieră pe ultima fază. O fac doar atunci când sunt 100% siguri de faptul că se impune o astfel de hotărâre.

Dacă la pauză publicul i-a aplaudat pe cei trei cavaleri ai fluierului, pentru situația din finalul reprizei de prelungiri aceștia au încasat monezi, pahare de plastic și cam tot ce le-a căzut la mână suporterilor lui Partizan.

Referitor la arbitraj doresc să remarc faptul că ambii antrenori au fost sancționați cu greșeală tehnică. De asemenea, Juan Carlos Navarro a luat un tehnic pentru proteste după ce a încasat un cot în plină figură văzut chiar și de către suporterii sârbi. De notat totuși că antrenorul gazdelor a riscat un al doilea tehnic de mai multe ori, fiind în permanență montat și concentrat asupra deciziilor dictate împotriva echipei sale. În schimb, Barcelona a avut multe situații în care unul dintre antrenorii asistenți era în picioare alături de Pascual, însă aceștia încercau de fiecare dată să dialogheze cu Xavi Pascual, care nu îi auzea fiind cu spatele la ei și atent la joc. Atât de mare era zgomotul făcut de public. De altfel, în sfertul 4, pe fondul reușitelor de la distanță ale lui Westermann și Lucic, au fost momente în care nu toți jucătorii au auzit fluierul arbitrilor, rezultând momente în care unii sportivi s-au oprit, alții au continuat să joace și publicul nu a înțeles ce se întâmplă, inflamându-se și mai mult.

După încheierea meciului jucătorii Barcelonei s-au strâns la centrul terenului au efectuat salutul obișnuit și s-au întors către tribune aplaudând efortul publicului. După aproape trei ore în care i-au supus la o veritabilă tortură de fluierături și huiduieli, toată sala din Belgrad a găsit înțelepciunea de a răspunde cu aplauze generoase pentru efortul catalanilor. Dovadă că în pofida rivalității sportive și a dorinței catalanilor de a răzbuna înfrângerea din urmă cu aproape trei ani, baschetul rămâne o manifestare sportivă și nimic mai mult. Asfel, respectul reciproc a ieșit la iveală în cele din urmă.

În schimb, jucătorii lui Partizan, vizibil afectați și supărați după eșecul la limită suferit pe mâna uneia dintre marile favorite la câștigarea Euroligii în acest sezon, au rămas aproximativ 10-12 minute alături de Grobari. Aceștia au cântat și jucătorii au răspuns. A fost un final trist din punct de vedere sportiv, însă o sărbătoare rar întâlnită pe alte meleaguri.  De asemenea, subliniez cunoștințele amănunțile și detaliate în ceea ce privește regulamentul jocului de baschet ale grosului celor care au luat loc în Pionir.

Acesta este sportul adevărat. Pasiune ce duce la fanatism. Fanatismul care a făcut din Grobari și din Pionir un loc imposibil pentru echipa adversă, dar un loc în care publicul participă din plin la spectacol. De multe ori are chiar rolul de actor principal. Sunt de părere că trebuie să afișăm respect tuturor și că orice galerie trebuie să respecte echipa adversă. Mărturisesc că nu așa mi l-am imaginat vreodată, însă Pionir mi-a arătat cu adevărat ceea ce înseamnă să-ți susții necondiționat echipa favorită. Desigur, pentru a ajunge la o asemenea cultură, coregrafie și un nivel al decibelilor atât de ridicat ai nevoie de zeci de ani de experiență. Așa ceva nu obții peste noapte. Atmosfera din Pionir se transmite din tată în fiu, de la mamă la fiică. Am văzut copilași de 5-6 anișori care cântau atât cât îi țineau puterile, cot la cot cu acele figuri cel puțin periculoase (și mă exprim elegant aici) ale Grobarilor. De asemenea, am văzut fete, adolescente de 14-15-16-18 ani, tineri până în 30-35 de ani, dar și oameni de vârsta a doua, chiar a 3-a. Toți mânați de același scop: Partizan Belgrad!

Închei prin a sublinia încă o dată faptul că am primit un cadou extraordinar de Moș Nicolae. Am trăit o experiență unică și pentru asta țin să îi mulțumesc respectuos celui care mi-a oferit șansa de a vedea un meci precum Partizan - Barcelona în Pionir.

8 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca hell :

    Partizan Belgrad - FC Barcelona văzut din Pionir
    Frumos articol, mi-ar place sa merg la un meci de genu, la Belgrad sau Salonic, mi-a placut intotdeauna sa urmaresc pe youtube comportamentul acestor suporteri! Dar (daca nu am eu un dar nu sunt eu), si la ei ca si la noi antrenorii pun presiune pe arbitrii! oare de ce numai la noi este o crima? oare de ce la noi trebuie sanctionati cu zeci de mii de euro si dresati sa stea cuminti pe banca si sa nu cumva sa miste in front? Se intampla ( deduc din articolul de mai sus) si in campionate mai mari si in tari cu traditie ca antrenorii sa preseze arbitrii.... deci unde ii problema????
    Frumos articol!! Mi-as dori sa fi fost acolo desi urasc sa stau in fum de tigara....
    P.S. Nu caut flame sau scandal pur si simplu consider ca este esential ca un antrenor sa terorizeze arbitrii si sa fie sanctionat cu tehnic cand sare herghelia

    cu 11 ani în urmă (08.12.2012) Raspunde
  • FCC Baschet Arad Lițiu Mihai :

    Maestre te invidiez
    Se pare ca ai fost tare cuminte de ai primit un asemenea cadou. Visez sa vad si eu odata un Partizan - Panathinaikos sau Partizan - CSKA.

    cu 11 ani în urmă (08.12.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe magyari :

    Norocosule
    Altceva ce sa zic....norocosule :)

    cu 11 ani în urmă (08.12.2012) Raspunde
  • BC CSU Sibiu florinlin :

    atmosfera de milioane
    @hell
    Am fost atat la Belgrad in Pionir la un Partizan-Crvena Zvezda cat si la Salonic la un Aris-Paok. Articolul descrie perfect nebunia din tribune. E incredibil. 100 % merita sa vezi asa ceva. Pacat de Partizan...iar de ARIS, echipa pe care o sustin, e una din cele mai negre perioade din istoria clubului.
    ps: si la Salonic se fuma in sala

    cu 11 ani în urmă (08.12.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe grobarj :

    mda
    ...nu vreau sa fiu patetic sau orgolios....dar ma duc la meciurile lui Partizan de anul trecut...si dovada stau abonamentele pe care le am din 2010 si pana in prezent...ceea ce se intampla acolo se numeste A FII DEVOTAT SI A CREDE IN CEVA...si asta inseamna sa fii sarb...sa poti sa razi si sa te bucuri dupa ce anii precedendeti ai fost bombarbat de avioanele NATO...a intele ce se intampla acolo trebuie sa te duci...sa traiesti alaturi de ei si sa inveti ce inseamna sa fii mandru si demn...respect poporul sarb...respect Partizan Beograd si sper sa am posibilitatea sa merg si in acest an mai departe la meciurile lor din Eurologa si ABA Ligue...VOLIM TE CRNO BELO !!!!

    cu 11 ani în urmă (09.12.2012) Raspunde
  • CSM CSU Oradea mira :

    Santa...
    Daca Mos Nicolae a fost atit de generos, ma gindesc ca va auzi si Santa Clause si te va invita si peste gârla cândva! Nu stiu cum e la Beograd, cred ca mi-ar plăcea, însa în US e "awesome"! Felicitari pentru cadoul primit si bravo sponsorului: mare lucru sa stii sa daruiesti cadoul potrivit!

    cu 11 ani în urmă (09.12.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe grobarj :

    apropo
    si apropo de cadouri...orice bun este bine primit...dar daca esti fan baschet si mai ales sa traiesti asemenea atmosfera un bilet costa numai 2.000 dinari adica aproape 18 euro !!! Iar un drum Craiova (adica eu) - Belgrad il faci in in 3 ore si 30 de minute...asa ca orice vrea sa simta ce insemna iubire si devotament fata de un club oricand poate sa faca un drum pana acolo....

    cu 11 ani în urmă (09.12.2012) Raspunde
  • BC CSU Sibiu calin :

    Relatare corecta
    Acum mai bine de un an am fost la Partizan - Real Madrid, tot in Pionir. Atmosfera a fost identica, aceeasi aglomeratie, aceleasi seminte, aceleasi tipologii de oameni.
    Daca sunteti interesati de detalii si ceva video:
    http://www.calinturcu.net/2011/11/cronica-unei-experiente-partizan-1.html
    http://www.calinturcu.net/2011/11/cronica-unei-experiente-partizan-2.html
    http://www.calinturcu.net/2011/11/cronica-unei-experiente-partizan-3.html

    cu 11 ani în urmă (12.12.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate