Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Patru jucători străini din sezonul 2018/2019?

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
09.03.2018

Unul dintre cele mai intens discutate subiecte din Liga Națională de Baschet masculin a României este numărul de jucători străini pe care echipele participante îl pot înscrie pe foaia oficială de joc. Discuția revine în prim-plan cu cât ne apropiem de finalul unui sezon competițional, iar în fiecare an se zvonește că în următoarea ediție competițională numărul sportivilor străini va fi redus în favoarea sportivilor autohtoni.

Într-o declarație acordată publicației Gazzetta dello Sport, înaintea meciul cu Italia din preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2019, antrenorul vulturilor, Zare Markovski, a declarat că formula cu șase jucători străini, adoptată de către Liga Națională de Baschet masculin, nu este oportună, deoarece patru jucători străini ar fi suficienți pentru ca sportivii români să prindă minute și încredere.

"Există potenţial de creştere, dar problema e că România produce puţini jucători şi nu îi exportă. Doar doi jucători evoluează în străinătate: Cățe şi Moldoveanu, cel mai bun om al nostru, care, din păcate, este accidentat. Ceilalţi sunt jucători discreţi dintr-un campionat modest şi apăsat de formula cu 6 stranieri. Prea mulţi! Am spus federaţiei că 4 sunt suficienţi. Am mers să văd jucătorii naţionalei la Cupa României, dar au jucat foarte puţin. Reguli noi, ăsta e primul punct pentru a pleca la drum.” - afirma tehnicianul Markovski.

În cadrul emisiunii regionale Divizia Sport de la Digi 24 Cluj-Napoca, moderată de către Marius Tuhuț, președintele Federației Române de Baschet, Horia Păun, a fost întrebat dacă este de acord cu declarația și propunerea lui Markovski. Oficialul forului românesc a acordat o declarație diplomată în care a recunoscut că se caută cea mai bună formulă pentru ca sportivii români să primească un rol important la echipele de club.

Antrenorul Markovski are o vastă experiență, a lucrat în diverse campionate din Europa, a activat mulți ani în Italia, a fost în Elveția, în Turcia, a văzut tot felul de sisteme competiționale, de abordări și strategii, unele mai bune, altele mai puțin bune. Încercăm să învățăm din experiența dânsului, să aplicăm ceea ce se poate aplica în România și sperăm, pe viitor, să găsim cea mai bună formulă în care jucătorii română să joace, să se poată exprima, să primească un rol important în echipele de club. În acest fel implicit echipa națională de seniori ar putea spera să aibe rezultate și mai bune dacă jucătorii români vor avea mai multe minute pe parchet. 

Rămâne de văzut dacă vom asista, începând cu sezonul 2018/2019, la o schimbare privind numărul jucătorilor străini ce vor fi permiși pe foaia oficială de joc. Întreaga emisiune, la care a participat și fondatorul totalbaschet.ro, Sabin Gherdan, poate fi accesată în link-ul de mai jos.

18 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    o sa mai mearga
    Ulos la sala sa ii vada pe impiedecatii de juniori romani. Bagati 10 ani bani in baschetul juvenil si apoi introduceti o astfel de regula. Protejezi ce? Lipsa ee jucatori romani? Daca o sa joace impiedicatii intre ei, chiar daca prind mai multe minute, va fi mai bine? Vom avea o nationala mai competitiva? Sau dimpotriva va scadea si mai mult nivelul competitiei interne si nu vom mai avea nici acei 2-3 jucatori cu potential, care au insa si de la cine invata "meserie" live, din exemplu, nu din pix.

    cu 6 ani în urmă (09.03.2018)
    • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu:

      E devreme
      Carmen Tocala a avut un scop cu aducerea strainilor. Sa "prinda" baschetul la public. A prins. Relativ a prins deoarece publicul trebuie sa creasca numeric. Presiunea lui a adus campionatul la tv cu audienta mai mare decat la handbal unde chiar ca am avut rezultate. Dar stabilitatea acestui public e firava. Vedeti cati urmaresc conturi sau forumuri ca acesta si va convingeti. Sunt unele orase fara spectatori din pacate. Ex. E rusinos pentru echipele Timisoarei sa aiba 50 spectatori. Toate pilele bagate in Asesoft nu au facut sa fie mai indragit acest sport decat inainte. In Tg. Jiu la fel baschetul adus pe "fals", de dinafara, nu a continuat. Muresul, desi cu atatia entuziasti e pe duca. Mediasul orasel de traditie, acum e gata. Exista orase unde baschetul mai rezista din perseverenta unor indragostiti de acest sport. Ma intreb cine continua activitatea lui Petrisor? Iasiul cu talente cat casa se zbate. Dupa Nini cine credeti ca va continua in Galati? Deci situatia e instabila si strategia de promovare a lui Paun nu mi se pare buna. Ce trebuie? Ce scriu si altii: competenta la antrenorii de juniori. Un Mandache, un Bolcu, un Chiraleu (eh la Bucuresti mai sunt sanse), un Voicu Moldovan sau Morariu, un Serban (sa ma ierte alti antrenori emeriti necitati), inarmati cu cunostintele baschetului modern ar trebui sa existe la orice echipa de tineri. Noi ce oferim acum? Orice miutar privitor de NBA devine antrenor. Sa fim seriosi! Orice jucator crede ca le stie pe toate! Ei ... E mare distanta intre jucator si antrenor, iar pentru meseria asta trebuie sa ai: CUNOSTINTE si APTITUDINI de a o profesa cu succes. Inchei ca m-am enervat caci suntem si in baschet la fel ca in alte domenii din tara: fara specialisti si cu niste smecheri, echivalenti de Spiru Haret in baschet care se cred Dumnezei si care mai mult rau fac decat bine.

      cu 6 ani în urmă (10.03.2018)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      subscriu
      thumbs up

      cu 6 ani în urmă (12.03.2018)
    • CS Politehnica Iași un moldovean:

      Corect
      Corecte si pertinente opiniile exprimate

      cu 6 ani în urmă (12.03.2018)
    Raspunde
  • attitude_vs_altitude :

    reteta
    4-5 centre de excelenta, cu infrastructura adecvata, selectie fara pile, antrenori priceputi si platiti cum trebuie, 8-10 ani rabdare. Cine investeste?????

    cu 6 ani în urmă (09.03.2018) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    In cazul ăsta
    dacă s-ar aproba această inepție, ar fi cazul să cereți rudelor voastre ( membrii FRB ) să facă bine și să-și cumpere bilet sau abonament să lase mocca că îngrașă ! Păi ar fi cazul să vă interesați ( că de gîndit e prea greu) cam ce VĂ dorți și mai ales ce NE DORIM ( ăștia nepricepuții amărășteni ). Să vedem naționala de 3 ori pe an și să ne batem cu cărămida în piept ( kassa-i romănu) sau să mergem săptămînal la sală șă vedem joaca. Voi chiar nu vedeți încotro merge businessul : Voi nu vedeți că SPECTACOLUL este asigurat de cluburi, iar cei care au cu adevărat valoare se mai bucură și de națională. Păi voi ați făcut vreo socoteală cam cît costă să ajungi marile națiuni din urmă. Aveți banii ăstia ? Voi nu asigurați PREGĂTIREA unor antrenori cît de cît, dar vă trebe musai națională. Si la folbal și la volea și la rugbi, handbal, polo , baschet , ciclobal, în general noi să fim fruncea la TĂTE ! Nu vreți cam multe ? Asta așa pentru că tocmai s-au inagurat 8754 spitale, 32546 școli dar mai ales 8795642 km de autostradă !

    cu 6 ani în urmă (09.03.2018) Raspunde
  • CSM CSU Oradea soso69 :

    csm
    Dle Paun mai bine luptati-va sa obtineti statutul de jucator profesionist pt baschetbalisti. O avea Markovski experienta In Italia, Turcia sau Elvetia, dar din pacate conducerea federatiei nu o are. Daca ar avea o astfel de experienta si-ar da seama ca o nationala o cresti de la copii si juniori. Nu poti sari peste etape ca asa vor muschii tai. Daca tot vrei sa ajuti jucatorii romani elimina o data regula care permite ca jucatorul care nu e format in tara sa nu poata lua locul unui jucator roman.
    Si nu in ultimul rand intelegi si voi odata ca daca voi nu bagati bani in baschet atunci trebuie sa vina firmele private sa o faca. Ori aceste firme private vin doar daca sportul atrage publicul in sali pt ca au nevoie de reclama. Daca reduceti nr de straini, scade spectacolul si o sa fie sali goale sau pe jumatate goale. O sa plece sponsorii si o sa avem campionat de 3-4 echipe.

    cu 6 ani în urmă (09.03.2018) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca chair 13 :

    Problema
    Na vedeti, aici ii problema acestei natiuni, ca incepem cu "impiedicatii", fara macar sa le acordam o sansa, sa vedem ce pot, eu sunt convins ca sunt destui jucatori buni si inca cativa foarte buni care ar face fata in LNBM, dar noi nici nu vrem sa le dam o sansa macar. Si a doua mare problema, EU, eu sa am de tate, apai ce ar fi bine pentru natiune, nu conteaza, io sa-mi umplu buzunareleda nu maine sau poimaie, nuuuu ieri sau alalltaieri daca se poate. Ca si concluzie, in sfarsit cineva care vede si stie ce ar trebui facut!

    cu 6 ani în urmă (09.03.2018)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      citeste mai sus
      comentarii pertinente din parte colegilor. Matalecoi fi parinte sau cineva interesat de ceva cashcaval. Sau pur si simplu nu intelegi ce povestim pe aici.

      cu 6 ani în urmă (09.03.2018)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca chair 13 :

    ......
    Nu baiete, nici una din cele enumerate de tine, dar pur si simplu aceasta regula nu se va adopta pt ca dupa fiecare jucator strain legitimat cluburile platesc banuti costistenti la federatie, ceeace in cazul de fata s-ar reduce considerabil aceste venituri, cu un calcul simplu se reduc aceste venituri cu cca40 - 45%, fapt ce nu cred ca le convine domnilor de la frb.
    Si in al doilea rand daca n-ai jucatori din care sa faci selectie, deoarece nici macar nu le dai sanse sa joace, atunci ajungi in situatia actuala, in care ai maxim 15 jucatori de baschet care joaca cateva minute in LNBM, din care sa fim seriosi, ce selectie sa faci?

    cu 6 ani în urmă (09.03.2018)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      nu cu minute de joc
      in LNBM iti cresti baza de selectie, "domnule". Ci cu bani investiti in baschet juvenil. Nu pui carul inaintea boilor.

      cu 6 ani în urmă (10.03.2018)
    • U BT Cluj-Napoca chair13:

      in nici un caz
      nu pun carul inaintea boilor si hai sa- ti spun si de ce. Exemplul cel mai bun Dinamo anul acesta are 6-8 jucatori cu potential de crestere in anii viitori. Te intreb eu pe cati dintte acesti jucatori ii vom vedea la anul in LNBM? 1 sau 2 daca au noroc , dar mai degraba nici unul.
      Inca un exemplu, am avut la cluj echipa campioana la categoriile de varsta u16 - u21, era aceeasi echipa care il avea in componenta si pe Kuti Nandor. Cati in afara de Kuti mai joaca baschet din aceea echipa la ora actuala in LNBM? Si de ce nu joaca? Din toata echipa numai Kuti a fost singurul destul de bun sa ajunga in LNBM oare? Sau ceiilalti s-au saturat de frecat banca pt ca au veenit si le-au luat locul jucatori straini de mana a 4 - 5? Si astea sunt numai doua exemple. Dar anual ajung cati tineri jucatori se lasa de baschet din acelasi motiv?

      cu 6 ani în urmă (10.03.2018)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      Nonsens
      De ce joacă acei jucători străini "de mâna 4-5" în fața "tinerilor români de perspectivă"? Oare nu cumva pentru că fiind chiar și "de mâna 4-5" sunt mai buni? Am mai spus, ca să crească valoric, jucătorii români trebuie să muncească alături de străini mai buni, de la care să învețe și de al căror statut să fie motivați. Exemplul Dinamo, ce au învățat acei jucători anul ăsta din înfrângeri la peste 50 de puncte și antrenandu-se împreună în mediocritatea lor? Sunt de acord cu promovarea jucătorilor români, dar trebuie găsit un echilibru, pentru că ei trebuie sa crească într-un mediu concurențial sportiv. Cu regula asta, nivelul campionatului ar scădea dramatic pe termen mediu /lung, e absolut evident. Eu mai merg din când în când la meciuri de juniori și după umila mea părere, până la actuala generație U16 e secetă mare de valoare. Orice măsură de genul ăsta trebuie bine cântărita, iar orice decizie ar trebui menținută un timp mai îndelungat pentru a-i măsura efectele.

      cu 6 ani în urmă (10.03.2018)
    • U BT Cluj-Napoca chair13:

      Da,
      de acord cu tine, dar maxim 4 jucatori straini pe langa care mai crasti 3 - 4 jucatori autohtoni. Ok, scade valoarea campionatului pe termen scurt / mediu, dar pe termen lung, adica peste 5 - 6 ani ai vro 40 de jucatori din care sa selectionezi 12 pentru un joc al nationalei.

      cu 6 ani în urmă (10.03.2018)
    • CS Politehnica Iași un moldovean:

      Sportivi straini
      Jucatorii de mana 5 si in special cei americani, nu sunt mai buni decat tinerii jucatori romani ci sunt foarte ieftini, sunt oameni maturi la 28-30 ani dezvoltati fizic si care pot rezolva multe dueluri unu la unu cu un tanar de 19 ani nematurizat fizic. Acesti jucatori " de mana 5 " sunt chiar nocivi, sunt extrem de individualisti ( capat de linie ) permanent preocupati de statistica si le lipsesc multe din elementele jocului de baschet modern. Multi sunt chiar batuti in cap neintelegand nimic din explicatiile tactice ale antrenorului.
      Acesti jucatori NU ADUC nimic bun in baschetul romanesc. De ce mai sunt adusi ? Pt ca se spala bani cu ajutorul lorsi se face " para-ndarat ". Astfel de paraziti nu au ce cauta in campionatul nostru si ar trebui luata atitudine impotriva lor si mai ales impotriva conducatorilor de club si a antrenorilor care ii aduc.

      cu 6 ani în urmă (12.03.2018)
    Raspunde
  • CSM Constanța ionika :

    care e solutia totusi?
    Solutia sta in promovarea sportului in randul copiilor. Daca in Romania nu exista modele, performanta nu ofera niciun fel de satisfactii de unde sa fie hotararea si determinarea sa iti sacrifici copilaria si tineretea pentru a practica un sport la nivel acceptabil? La sarbi, croati, spanioli , copiii au in fata lor reteta succesului existenta in interiorul si in afara campionatului lor si o urmeaza cu sfintenie: exercitiu, exercitiu, exercitiu. Multe echipe din LNB nu au sala in care sa isi imbunatateasca abilitatile individuale , nu au conditii optime, nu ai preparator fizic, nu ai vitamine, nu ai medic sau manager potrivit. Sunt tare curios ce performante are individul care isi permite sa ii denumeasca impiedicati pe niste copii care dau tot ce pot si care pana la urma reflecta starea noastra a celor care vrem sa fie investitii dar cand se ajunge ca noi sa contribuim cu ceva, macar cu acei 2 %, ne impotrivim si suntem gata de infruntari. S-ar investi in sport daca ar fi o lege potrivita care sa incurajeze acest lucru si nu e apanajul Federatiei sa schimbe legi.Daca tot se marjeaza pe investitia in centrele de juniori am si eu exemplul Clujului care de ani de zile a capatat experienta in a forma jucatori si totusi...câți și care sunt aceia? Oare asta este soluția corectă?

    cu 6 ani în urmă (10.03.2018)
    • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu:

      Juniorii Clujului
      Verifica rezultatele la juniorii Clujului. Fata de 2000-2010, acum la baieti si fete sunt cu mult in urma Bucurestiului. Problema e generata de lipsa de competenta a antrenorilor de copii. Rezultatele o spun.

      cu 6 ani în urmă (10.03.2018)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      n am domnule
      nici o performanta. dar asta nu inseamna ca acei copii nu sunt impiedicati. si asta nu i din vina lor, bineinteles, in mare masura este vina unui sistem in care ei nu se pot dezvolta corespunzator. din pacate rezultatul este acelasi, sunt mult mai slabi decat colegii lor de aceeasi generatie din majoritatea tarilor din Europa.
      Multe aspecte corect punctate de colegi aici. Asta cu legea sportului e discutata de 20 de ani si nu se face nimic. Oricum ce care doresc aceasta lege o doresc pt a investi in sportul de liga 1 de unde pot scoate si un profit financiar si/sau de imangine. Nu se gandeste nimeni la investitia in copii.
      Dupa parerea mea, statul, institutiile publice ar trebui sa finanteze numai si numai copii, juniori si sport pentru sanatate sau sportul pentru toti cu ii zice pe la noi. Si, bineinteles, loturile nationale. In rest, bani privati nenica, competitie, criterii de performanta, ca in orice alt domeniu unde lucrurile functioneaza mai bine in privat decat la stat.
      Oricum discutam de-an sulea pe aici, smecherii fac tot ce stiu ei sa faca iar baschetul e deocamadata in esalonul 2-3 ca prioritate de dezvoltare. Daca nici in fotbal nu se investeste, ce mai povestim noi de baschet?

      cu 6 ani în urmă (12.03.2018)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!