Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Phoenix Știința Constanța și ACS Sepsi SIC deschid miercuri etapa a 9-a din Grupa Roșie a LNBF

Andreea Vlase

Andreea Vlase
12.02.2019

Phoenix Știința Constanța găzduiește miercuri, de la ora 18, duelul cu deținătoarea titlului, ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe. Meciul contează pentru etapa a 9-a din faza a doua a LNBF. Ambele echipe vin după înfrângeri cu CSM Satu Mare, iar alb-verzile au stat în ultima etapă. Campioana a coborât provizoriu pe locul secund după meciurile din runda precedentă, în timp ce constănțencele încheie clasamentul Grupei Roșii.

Phoenix Știința are 19 puncte și un bilanț de 12 victorii și 7 înfrângeri în această ediție de campionat, dar a urcat cu punctele înjumătățite după ce în prima fază a sezonului regulat juca în a doua grupă valorică. Constănțencele au cedat în 6 februarie acasă cu CSM Satu Mare, scor 52-70, după ce au condus la 5 puncte la pauza mare. Gazdele au evoluat atunci în 6 și nu au făcut față ritmului din partea secundă. La finalul săptămânii trecute a fost pauză în LNBF, pentru că s-au disputat turnee din Cupa României 3x3.

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe a suferit în 2 februarie prima înfrângere din această ediție de campionat, 51-76 în deplasare la Satu Mare. Alb-verzile aveau înainte de acel meci 15 victorii din 15. Acestea au coborât pe locul secund în grupă, cu 29 de puncte (15 victorii/1 înfrângere) pentru că au stat în etapa precedentă și au un punct mai puțin ca liderul CSM Satu Mare. Reamintim că Sepsi a rămas fără două dintre punctele câștigate pe teren din cauza LN 3x3 de anul trecut.

Formația pregătită de Zoran Mikes are 7 succese în deplasare în această ediție a LNBF și o singură înfrângere. Phoenix Știința, condusă de Predrag Stanojcic, are un bilanț de 6 victorii și 3 înfrângeri acasă în campionat, 1/2 în prima grupă valorică. În ceea ce privește mediile celor două echipe, ACS Sepsi SIC are 83,3 puncte înscrise pe partidă și 60,9 primite în cele 16 meciuri pe care le-a disputat, în timp ce constănțencele au medii de 66,6 puncte marcate și 59,4 primite în 19 jocuri.

Alb-verzile stau mai bine și la recuperări (42,3 față de 41,7), pase decisive (22,2 la 17,2), intercepții (10,4 la 9,5) și mingi pierdute (15,3 la 17,1). Formația de la malul mării are medii mai bune la capace (2,3 la 1,7) și faulturi (16,5 la 17,1). În ceea ce privește procentajele la aruncări, acestea sunt în favoarea covăsnencelor. La șuturile din semicerc este cea mai mare diferență, 56,6% față de 45,2%. La triple este procentaj aproape egal, cu 32,9% pentru Sepsi și 32,6% pentru Phoenix Știința, iar de la linia da fault raportul este 73,1% față de 71,9%.

În ceea ce privește statistica individuală, Kristina Higgins este cea mai bună marcatoare și recuperatoare din prima grupă valorică. Pivotul campioanei are 18,8 puncte pe meci și 12,1 recuperări, iar Annemarie Godri-Părău oferă 6,6 pase decisive pe meci coechipierelor sale, cea mai bună medie din această ediție a LNBF. Chelsea Douglas este cea mai bună marcatoare și pasatoare de la Phoenix Știința, cu 13,3 puncte pe meci și 4,1 assist-uri, iar Vladinka Erak are 9,3 recuperări pe partidă. Pe lângă cele două jucătoare menționate deja, formația din Constanța mai are o singură stranieră în lot, Jelena Jovanovic. Sepsi SIC a avut patru straniere pe foaia de joc la ultima partidă, cu Marina Solopova, Angelika Slamova și Peyton Whitted pe lângă Kristina Higgins. A 5-a stranieră din lot, Jovana Pasic, n-a mai jucat de la accidentarea la umăr din noiembrie. În ceea ce privește jucătoarele autohtone, alb-verzile au mai multe românce experimentate, dar și pe tânăra cu cele mai multe puncte în prima grupă valorică, Ioana Ghizilă. În lotul gazdelor de mâine sunt destule tinere care primesc minute, printre care și noua „Acvilă” Ecaterina Armanu, dar doar două românce peste 23 de ani.  

Prima confruntare oficială dintre cele două echipe a avut loc în 30 decembrie 2018, la Sepsi Arena. Atunci gazdele s-au impus cu 82-60. Oaspetele au condus la două puncte în primul sfert și s-au ținut destul de aproape până la ultima pauză, dar diferența a crescut în ultimele zece minute. Ioana Ghizilă era atunci coșghetera partidei cu 27 de puncte, Kristina Higgins termina în double-double pentru alb-verzi cu 16 puncte și 14 recuperări, iar Angelika Slamova și Marina Solopova le urmau cu 15 și 10 puncte. La campioană nu a jucat atunci căpitanul Annemarie Godri-Părău. De la oaspete s-au remarcat Chelsea Douglas cu 18 puncte și Vladinka Erak cu 16. Au mai fost și două amicale în presezon, câștigate categoric de covăsnence.

Meciul dintre Phoenix Știința Constanța și ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe se joacă miercuri, de la ora 18:00, la Sala Sporturilor Constanța. Pe site-ul federației apare doar numele comisarului Eugen Poenaru pentru acest meci, nu și brigada de arbitri.

*foto: Henning János

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!