Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Playoff LNBM. Analiza seriei dintre U-BT Cluj și CSM Steaua Eximbank

Eduard Popa

Eduard Popa
18.05.2018

steaua cluj playoff baschet

Rivalitatea dintre București și Cluj-Napoca se mută de această dată pe parchetul sălilor de baschet, la duelul dintre U-BT și CSM Steaua, serie care constituie o reeditare a finalei de anul trecut, câștigată de clujeni cu 3-0.

Pentru a ajunge în semifinale, U-BT Cluj a profitat de prima poziție obținută la sfârșitul sezonului regulat, grație căreia a întâlnit Phoenix Galați, echipă pe care a învins-o cu 3-0. Duelurile cu moldovenii nu au fost însă atât de liniștite cum și-ar fi dorit Silvășan, în special partida a treia câștigată cu 71-67. Clujenii s-au dovedit a fi fragili la capitolul recuperări, permițând gălățenilor să prindă multe recuperări în ofensivă, dar i-au depășit datorită unei apărări precise și al unui grup mai valoros.

De partea cealaltă, CSM Steaua a oferit o serie dramatică împotriva lui BC SCM Timișoara, câștigată cu 3-2 după 5 meciuri foarte grele (89-67, 69-74, 89-82, 74-64, 76-69). Steliștii au pierdut avantajul propriului teren în meciul 2, au pierdut și meciul 3, ambele după reveniri de senzație ale bănățenilor. În partida a patra elevii lui Toijala s-au văzut la rândul lor conduși, dar au răspuns magnific și au câștigat partida. Al cincilea duel a fost unul epic. Steaua a avut chiar și 21 de puncte avantaj în prima repriză, timișorenii au revenit, au condus chiar în sfertul 4, dar Jonte Flowers a reușit să aducă victoria și calificarea Stelei.

În sezonul regulat cele două echipe s-au întâlnit de 4 ori. Dacă în stagiunea precedentă roș-albaștrii nu au avut nicio șansă în fața clujenilor, în acest sezon U-BT a câștigat un singur meci în compania Stelei, pe teren propriu, scor 84-68. În schimb, Steaua s-a impus de 3 ori, de două ori pe teren propriu: 89-75 și 84-74 și în deplasare, scor 99-94. În ultima partidă, steliștii au avut nevoie de overtime să își adjudece partida, dar și de o prestație excelentă a lui Marius Runkauskas, care a marcat 27 de puncte cu 9/12 de la 3 puncte.

Trei întrebări înainte de U-BT Cluj – CSM Steaua

1. Care echipă va intra mai bine în meci? U-BT Cluj nu a mai jucat de 10 zile și atunci un meci de o intensitate mai scăzută decât partidele Stelei cu Timișoara. În schimb, roș-albaștrii au avut ultimul luni, 14 mai, în compania unui adversar mult mai puternic. Va conta mai mult echipa mai odihnită, U-BT Cluj, sau cea cu mai multe partide în picioare în ultima perioadă, CSM Steaua?

2. Va avea probleme sub panou U-BT Cluj? În cele 4 meciuri din duelul direct U-BT Cluj a lăsat celor de la Steaua nu mai puțin de 14 recuperări ofensive pe partidă, o cifră foarte mare care afectează nu numai defensiva Clujului, dar și ofensiva campioanei en-titre, care nu poate să își înscrie punctele pe tranziție rapidă. Rămâne de văzut dacă Drungilas, Torok și Barro vor face față lui Falker, Baciu și Zekovic.

3. Ce străini va folosi Jukka Toijala? În cele 5 meciuri cu Timișoara, tehnicianul finlandez al Stelei a avut grijă să își folosească toți jucătorii din lot, cu excepția pivotului Jason Boone. Astfel, pe bancă au luat loc ca jucător inactiv Zekovic (accidentat), Lapornik, Marinov dar și Brandon Taylor. Fără talentatul conducător de joc american, CSM Steaua a obținut două victorii extrem de importante cu Timișoara care le-a salvat sezonul. Însă acum, împotriva lui Giordan Watson, cel mai probabil Taylor va fi activat. Cum Runkauskas și Zekovic sunt principalii marcatori, iar Jonte Flowers și Randal Falker au valențe excelente din punct de vedere defensiv, alegerea va fi între Pavel Marinov și Luka Lapornik, ambii cu contribuții excelente în cele două meciuri cu bănățenii. De partea cealaltă cel mai probabil Trey Zeigler va avea sarcina ingrată de a-și urmări coechipierii de pe margine.

Pronostic. În ciuda faptului că au pierdut duelul direct în sezonul regulat, dar și a noilor achiziții ale Stelei, campioana en-titre are un lot foarte bun din punct de vedere individual, sunt bine antrenați și au și avantajul terenului propriu. În procente, dau 51%-49% avantaj pentru U-BT Cluj. Așa că spun U-BT Cluj – CSM Steaua 3-2.

*foto: sportpictures.eu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!