Stiri Vulturi

Ploieștiul, o gazdă primitoare pentru „Vulturi”. România a învins Macedonia

Radu Bărăian

Radu Bărăian
21.02.2019

Echipa națională a României s-a impus pe teren propriu, la Ploiești, în fața reprezentativei similare a Macedoniei, într-un meci din cadrul Grupei B a precalificărilor la FIBA EuroBasket 2021. „Vulturii” au controlat meciul aproape în totalitate, reușind să se impună în 3 din cele 4 sferturi, victoria venind astfel la 12 puncte diferență, scor final 65-53. 

Confruntarea din Sala „Olimpia” a debutat cu un prim coș de 3 puncte sub semnătura lui Rolland Torok, însă replica macedonenilor a fost una solidă, aceștia reușind să marcheze până la jumătatea actului inaugural 8 puncte consecutiv, fără niciun răspuns din partea naționalei noastre, 3-8. Torok din nou, de această dată cu 2 puncte, urmat de Cățe cu 2 și iar Torok cu 2 au readus România în avantaj, 9-8. Până la finalul primului sfert cele două reprezentative au făcut schimb rând pe rând la timona jocului, fără nicio evadare decisivă, actul fiind în cele din urmă adjudecat de oaspeți, scor 15-16. 

Același jucător al Clujului, Rolland Torok, a deschis și sfertul secund, de această dată cu o liberă marcată din 2 încercări, restabilind egalitatea, 16-16. A venit din nou rândul naționalei de la Skopje să treacă în avantaj cu o reușită de la mare distanță, 16-19, însă „Vulturii” au fost prompți din nou, izbutind în aproximativ un minut și jumătate să revină din nou în față, 21-19. Cu 2 minute înainte de pauză, tabela din arena prahoveană indica 27-25 pentru tricolori, care, până la finalul sfertului 2 au mai marcat încă 7 puncte, în timp ce oaspeții au replicat doar prin 4. Astfel, secvența secundă s-a încheiat cu un parțial de 19-13 în favoarea României, care a intrat la cabine cu 5 puncte avantaj, 34-29. 

La pauza mare, Emi Cățe avea 9 puncte marcate, Torok 8 și Tohătan 8, în timp ce de la macedoneni, Damjan Stojanovski cu 9, respectiv Vojdan Stojanovski cu 7 erau liderii echipei. 

După revenirea de la vestiare, cele două formații au intrat într-un proces de conservare a jocului, sfertul 3 fiind unul extrem de sărac din punct de vedere a acțiunilor ofensive și implicit a punctelor marcate, dar în același timp foarte tăios din punct de vedere defensiv. Cea de-a 3-a secvență a început cu o reușită de la mare distanță semnată de Dragoste, 37-29. Cu 6 minute și 40 de secunde rămase de jucat din sfert, tabela indica 43-38 pentru România, iar cu cu 2 minute și 16 secunde rămase tabela arăta, în mod miraculos, tot 43-38, coșurile lipsind cu desăvârșire. În fine, tricolorii și-au adjudecat cele 10 minute de joc cu 12-10, iar înaintea actului decisiv eram în avantaj, 46-39. 

Ultima parte a întâlnirii nu a adus schimbări semnificative în cursul joculului, selecționata lui Tudor Costescu nu s-a mai grăbit, a ținut de rezultat, fără a-i permite adversarului o revenire amenințătoare, iar mai mult de atât chiar a reușit să-și mărească ecartul. Reprezentativa masculină de seniori a României și-a adjudecat și sfertul 4 al confruntării cu un parțial de 19-14, câștigând astfel la 12 puncte diferență, scor final 65-53. 

Punctele victoriei tricolore în acest meci au venit pe mâna jucătorilor Emanuel Cățe 12 puncte (13 recuperări), Rolland Torok 12 puncte (10 recuperări), Mirel Dragoste 11, Lucas Tohătan 10, Giordan Watson 5 (8 pase decisive), Bobe Nicolescu 5, Alexandru Olah 5 (7 recuperări), Radu Virna 3 și Iulian Orbeanu 2. De cealaltă parte, din lotul macedonenilor s-au evidențiat Damjan Stojanovski cu 13 puncte și Vojdan Stojanovski cu 12. 

În urma acestui rezultat, România a ajuns la un bilanț de 2 victorii și 1 înfrângere în Grupa B din precalificările la EuroBasket 2021, fiind în continuare pe poziția a 2-a, iar Macedonia pe primul loc cu 3 victorii și 1 eșec. Pentru trupa lui Costescu urmează deplasarea din Kosovo, acolo unde meciul nu mai contează decât pentru palmares, situația în grupă fiind deja stabilită.* Disputa este programată duminică, 24 februarie. 

*Foto: Răzvan Păsărică @sportpictures.eu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!