Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Prins în offside. Radu Țoancă: "Într-o țară normală ar fi trebuit plătit si pasivul, dar la noi nu e legal"

Eduard Popa

Eduard Popa
02.11.2017

Subiectul datoriilor acumulate în sezonul 2015/2016 de BC Timisoara a devenit din nou  actualitate. După ce Dragan Petricevic a anunțat oficial că va acționa în judecată pe SCM Timisoara pentru a-si recupera salariile restante, presedintele SCM Timisoara, Radu Țoancă, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre situația financiară a cluburilor ce au resimțit problemele finanțării din urmă cu două sezoane.

EXCLUSIV. Petricevic rupe tăcerea: "Apelez la tribunal pentru prima oară de când sunt în România"

Țoancă a afirmat că datoriile de la handbal si rugby au fost stinse din zona privată, cu excepția baschetului.

Anul care se încheie a fost cu contribuții private foarte mari, dar la două dintre cele trei echipei, rugby și handbal, datoriile fostelor ONG-uri au fost stinse din zona privată… Au mai rămas acele probleme la baschet. Acest lucru a produs o oarecare sincopă. O bună parte din bani nu i-am putut folosi pentru dezvoltarea sportului ci pentru a stinge niște datorii…

Oficialul bănățean a adăugat că nu i se pare normal ca SCM Timisoara să rămână doar cu beneficiile, iar BC Timisoara, club aflat actualmente în insolvență, cu pasivul, dar nu s-a putut găsi formalitatea legală pentru rezolvarea problemei.

Cele trei ONG-uri, handbal, baschet, rugby, nu mai există sau sunt în diferite stadii de insolvență. SCM-ul nu e afectat și nu se poate în legislația românească să se plătească retroactiv. Au fost voci care au spus la nivel de federație că nu e normal ca SCM să rămână doar cu beneficiile, să rămână cu activul și alții cu pasivul, într-o țară normală ar fi trebuit plătit și pasivul, așa e și normal și moral, dar la noi nu e legal… Mi se părea normal să fie stinse sau ameliorate de către SCM, nu s-a putut, nu m-am bucurat, s-au făcut eforturi din zona privată și suntem la liman cu toate echipele.

Afirmația lui Radu Țoancă este contrazisă de către regulamentul general de organizare a competițiilor de baschet. În sezoanele 2015/2016 respectiv 2016/2017, deoarece SCM Timisoara nu era afiliată la FRB si nu deținea Certificat de Identitate Sportivă eliberat de Ministerul Tineretului si Sportului, noul club bănățean a evoluat în prima ligă în cadrul unei colaborări cu BC Timisoara, clubul cu datoriile. Conform art. 2.15 din regulament, pentru ca acest contract de colaborare să fie recunoscut de forul românesc trebuie să conțină o serie de clauze obligatorii. Printre aceste clauze se regăseste si următoarea:

Sa se mentioneze expres ca in cazul, insolventei, falimentului sau desfintarii uneia din parti celelalte parti vor plati in solidar eventualele datorii catre jucatori si terti; 

Astfel SCM Timisoara avea obligativitatea ca în cazul insolvenței BC Timisoara, aspect îndeplinit, să preia toate datoriile vechiului club. Doar că acest contract de colaborare este ținut în seif de către Federația Română de Baschet. Fostii jucători ai BC Timisoara au solicitat în repetate rânduri federației documentul, însă forul românesc nu s-a sinchisit să răspundă. Astfel se naste întrebarea dacă contractul de colaborare dintre cele două cluburi există si cine si-a asumat semnarea lui, având în vedere că se află în vădită contradicție cu declarațiile acordate de Radu Țonca în conferința de presă.

În altă ordine de idei în fața Tribunalului Arbitral Baschetbalistic se află cele două dosare înaintate de sportivii Shiloh, Nikolov, Milosevic si Low împotriva ambelor cluburi, iar o decizie în acest sens este asteptată pe parcursul lunii noiembrie.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!