Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Promise Amukamara: „Cupa Mondială a fost o călătorie de neuitat! Sunt atât de fericită că am reușit să șocăm lumea și să îi facem pe nigerieni fericiți”

Andreea Vlase

Andreea Vlase
11.10.2018

Promise Amukamara a jucat în această toamnă la Cupa Mondială care s-a disputat în Tenerife între 22 și 30 septembrie. Fundașul de 25 de ani a evoluat în toate cele 7 partide ale Nigeriei și a contribuit la calificarea echipei sale în sferturi. Noua jucătoare a celor de la CSM Satu Mare ne-a oferit câteva impresii despre Cupa Mondială, unde echipa sa a făcut istorie.

Nigeria jucase ultima dată la întrecerea mondială în 2006 și nu reușea să câștige vreo partidă. Nigeriencele au câștigat AfroBasket 2017, la 12 ani de la precedentul succes, astfel că au revenit și la Cupa Mondială. 28 de jucătoare au fost convocate în prima fază a pregătirilor, iar federația a decis să schimbe antrenorul cu 50 de zile înainte de startul competiției din Tenerife. Otis Hughley l-a înlocuit pe Sam Vincent.

Promise Amukamara este singura jucătoare din Liga Națională de Baschet Feminin care a participat la această ediție a Cupei Mondiale. Fundașul cu naționalitate nigeriană și americană a jucat în stagiunea precedentă la CSBT Alexandria și în vară a semnat cu CSM Satu Mare. Jucătoarea de 25 de ani a prins lotul de 12 al Nigeriei pentru competiția din Spania și a contribuit la rezultatul istoric obținut de africance, care au reușit prima victorie la mondial și au ajuns până în sferturi.

„Cupa Mondială a fost o călătorie de neuitat, incredibilă! A fost de nedescris să avem posibilitatea să facem istorie pentru întregul continent african! Sunt atât de fericită că am reușit să șocăm lumea și să îi facem pe nigerieni fericiți în întreaga lume”, ne-a declarat Promise Amukamara.

Nigeria a pierdut prima partidă din grupă, 68-86 cu Australia. A urmat primul succes din istoria naționalei nigeriene la Cupa Mondială, 74-68 cu Turcia. Victoria cu Argentina, 75-70, a oferit Nigeriei calificarea în faza eliminatorie. În calificările pentru sferturi, africancele au înfruntat Grecia, de care au trecut cu 57-56. În sferturile de finală adversarul a fost naționala Statelor Unite, care avea să câștige al treilea titlu la rând. Americancele s-au impus cu 71-40 după ce nigeriencele s-au ținut bine până la pauza mare. Nigeria a încheiat pe 8 Cupa Mondială din Spania după ce a cedat în meciurile de clasament cu Franța (62-84) și Canada (72-73).

„A fost un vis devenit realitate să joc împotriva Statelor Unite. Ele sunt cele mai bune din lume și să poți concura împotriva lor a fost o mare oportunitate. Nivelul competiției a fost foarte ridicat, în această fază toată lumea este bună, altfel nu ar fi acolo. Momentul mele preferat de la Cupa Mondială a fost să facem istorie cu echipa mea și să fiu alături de coechipierele mele”, a adăugat Amukamara.

Promise Amukamara a încheiat competiția din Spania cu un total de 60 de puncte în 178 minute. Mediile sale au fost de 8.6 puncte, 1.9 recuperări, 2.3 pase decisive și 1.4 intercepții în 25.4 minute. Cel mai bun meci al său a fost cel cu Argentina, când a contribuit cu 16 puncte, 2 recuperări, 2 pase decisive și 2 intercepții în 24 de minute, cu +14 indice al eficienței. A mai fost în double-digits la duelurile cu Grecia (13 puncte) și Franța (10 puncte plus 4 pase decisive).

Promise Amukamara a avut prestații excelente în campionatul românesc în stagiunea precedentă, cu o medie de aproape 20 de puncte în 24 de partide pentru CSBT Alexandria. A terminat Arizona State University în 2015. În acel an a fost draftată de Phoenix Mercury, dar nu a rămas după presezon. Înainte să vină în România, a mai evoluat în Spania, la Cref, și în Germania, la Osnabruck.

Fundașul Nigeriei a semnat în vară cu CSM Satu Mare, cu care își dorește titlul. Jucătoarea de 25 de ani s-a alăturat săptămâna trecută noilor sale colege, dar nu a putut să joace în primul meci din campionat din cauza unor probleme administrative. Mai precis, la Satu Mare este o singură doctoriță de specialitate care poate elibera viza medicală, iar aceasta nu a fost disponibilă, astfel că Amukamara nu a avut drept de joc sâmbătă. Aceasta a stat pe bancă, dar nu în echipament, la meciul câștigat de sătmărence cu FCC ICIM Arad, scor 74-59.

„M-am întors în România pentru că a fost o ofertă bună pentru mine. Avem o echipă grozavă în acest an și suntem capabile să câștigăm un titlu. A fost greu să îmi privesc echipa de pe bancă cu Aradul, dar sunt încântată să mă alătur colegelor și să joc cu Olimpia”, a mai spus Amukamara, care a început să joace baschet „în clasa a 6-a și de atunci nu m-am oprit din jucat... În afară de baschet îmi place sa dansez, să merg la cumpărături și să mă întâlnesc cu prietenii și familia”.

Nigerianca a primit viza la începutul acestei săptămâni și va debuta în alb-roșu la meciul care va deschide etapa a doua. Partida dintre Olimpia CSU Brașov și CSM Satu Mare se joacă vineri, de la ora 18, la sala D.P. Colibași.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!