Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

RETROSPECTIVĂ 2017. ACS Sepsi SIC, al doilea titlu și calificarea în play-off-ul EuroCup

Andreea Vlase

Andreea Vlase
31.12.2017

În acest an competițiile interne au fost adjudecate de ACS Sepsi SIC și CSM Târgoviște. Alb-verzile și-au continuat parcursul bun și în sezonul început în toamnă, atât în campionat, cât și în EuroCup, în timp ce deținătoarea cupei a optat pentru eșalonul secund, din cauza interdicției la transferuri. A fost un an în care „U” Cluj a revenit în finală după mai mult de un deceniu. A revenit pe teren o legendă a baschetului românesc, Monika Brosovszky, iar Ancuța Stoenescu și-a trecut în cont al 4-lea titlu la rând. Au fost și destule probleme pentru echipe, iar LNBF a rămas cu 9 echipe.

CSM Târgoviște, câștigătoarea cupei. Foto: Andreea Vlase/sporttim.ro

Primele luni ale anului nu au fost foarte liniștite. În luna februarie s-a disputat pentru prima dată Final 8-ul Cupei României. Sala Kati Szabo din Sfântu Gheorge a găzduit competiția, iar gazdele păreau favorite să își apere trofeul, mai ales după victoria clară din primul meci cu „U” Cluj. CSM Târgoviște a stricat socotelile formației organizatoare după un meci strâns în penultimul act, câștigat cu 58-55. În finală, fosta campioană avea să întâlnească Olimpia CSU Brașov, echipă care a jucat pentru trofeu și cu un an înainte. A fost un meci strâns, câștigat de dâmbovițence cu 64-63. Finalul a fost controversat, cu un coș marcat de Higgins, anulat de brigada de arbitri după ce a vizionat înregistrările.  

S-a trecut la sistemul competițional din întrecerea masculină, cu grupa 1-6 și 7-10. Formațiile din prima grupă valorică au acuzat programul încărcat și unele au avut probleme cu accidentările. Au fost și transferuri pentru perioade scurte, iar unul a creat multe polemici. S-a contestat faptul că „U” Cluj a folosit-o pe Ketia Swanier după ce aceasta a evoluat în Polonia în 5 martie, iar ultima zi de transferuri în Liga Națională era 28 februarie. Federația a considerat transferul regulamentar, după ce deținătoarea cupei a contestat dreptul ei de joc. Fundașul a contribuit la calificarea clujencelor în finala campionatului, la mai mult de un deceniu de la precedenta apariție, dar a plecat înainte de ultimul act.  

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe a câștigat al doilea titlu consecutiv. Foto: Mircea Roșca/sportpictures.eu

Au luptat pentru titlu ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și Universitatea Cluj-Napoca. Campioana en-titre s-a impus cu 3-1, după ce clujencele au câștigat primul meci în deplasare. În meciul patru, de la Cluj, s-a consemnat acel moment controversat când Zoran Mikes a vrut să-și retragă echipa de pe teren. După aceea alb-verzile au revenit la conducere și și-au adjudecat al 2-lea titlu la rând. Veterana Ancuța Stoenescu și-a trecut în cont al 4-lea titlu consecutiv. Olimpia CSU Brașov s-a clasat pe locul 3 după ce s-a impus în finala mică cu CSM Târgoviște.

Turneul de promovare și greutatea cu care s-au strâns 10 echipe în LNBF

În luna iunie s-a disputat turneul de promovare, la Timișoara. Din luna februarie a revenit pe teren Monika Brosovszky, care se retrăsese cu un an și jumătate înainte. Aceasta a mers la CS SCM Timișoara și a pus umărul la promovarea echipei nou-înființate, după 2 victorii și o înfrângere la turneul pe care l-a găzduit. Rapid București a sărbătorit promovarea la sala Constantin Jude, dar avea să nu ia startul în Liga Națională, din motive financiare. A declinat invitația și formația de pe locul trei în Liga 1, Agronomia București. Astfel CSU Alba Iulia a intrat în LNBF de pe locul 4 la turneul de promovare.

CS SCM Timișoara (în alb) și Rapid București au fost pe primele două locuri la turneul de promovare. Foto: Andreea Vlase/sporttim.ro

Nu doar formațiile bucureștene au refuzat să participe în Liga Națională. CSM Târgoviște a optat să se înscrie în eșalonul secund din cauza interdicțiilor la transferuri cu care se confruntă după cazul Dikeoulakos. Din cauza aceastei retrageri s-a anulat SuperCupa. Politehnica Iași ar fi avut dreptul să joace în primul eșalon, după ce în sezonul precedent nu a retrogradat nimeni. Dar gruparea moldavă s-a confruntat cu probleme mari și pe parcursul campionatului și a dus cu greu la final precedenta ediție, având și 5 sportive la unele meciuri. În vară echipa din Iași a dispărut, din nou, de pe harta baschetului de senioare.

Schimbări de antrenori

La Arad s-a schimbat antrenorul în luna ianuarie, iar Bogdan Bulj i-a luat locul lui Stacey Nolan și a dus fosta campioană pe locul 5. În vară au fost alte schimbări. Formațiile care au urcat din eșalonul secund au optat pentru alți tehnicieni în LNBF, Mihai Coldea la Timișoara, respectiv Vladimir Ivankovic la Alba Iulia. Vicecampioana „U” a anunțat despărțirea de Dragan Petricevic, dar s-a revenit asupra deciziei spre finalul verii. CSM Satu Mare a renunțat la Jose Araujo deși avea contract pentru încă un sezon, iar în locul său a fost instalat pe bancă Marius Dobă. Și Sirius Târgu Mureș a schimbat pe bancă în vară, cu Ionel Brustur în locul lui Zakarias Steff. CSU Alba Iulia a renunțat la croatul Ivankovic după ce a pierdut în cupă și l-a adus pe spaniolul Manuel Rodriguez.

Jucătoarea U22 în teren în primul sfert. LNBF a rămas în 9 echipe

Din acest sezon s-a introdus obligativitatea folosirii unei românce sub 22 de ani pe toată durata primului sfert, pe lângă regula cu jucătoarea autohtonă fără limită de vârstă pe toată durata partidei. Astfel, echipele sunt obligate să înceapă meciurile din campionat cu două românce în teren, dintre care una trebuie să aibă mai puțin de 22 de ani. În cupă s-a păstrat regula cu două românce tot meciul.

Ioana Ghizilă, jucătoare U22 cu cele mai multe minute în LNBF. Foto: cjsport.ro

După ce în sezonul precedent abia au terminat cele 10 echipe care au început campionatul, în acest sezon Liga Națională de baschet feminin a pierdut o formație după 5 etape. Phoenix Galați a sacrificat secția feminină la începutul lunii noiembrie și a retras atât echipa din LNBF, cât și satelitul din liga secundă. De menționat că gruparea gălățeană a avut probleme și în sezonul precedent, când stranierele au refuzat să intre în teren la un meci cu ACS Sepsi.

Cluburile din primul eșalon au încercat înainte de startul sezonului să convingă federația să nu le mai oblige să aibă satelit în Liga 1. Forul de specialitate a menținut obligativitatea satelitului pentru echipele care au mai mult de 2 străine pe foaia de joc. CSU Alba Iulia și-a retras echipa secundă și a  fost sancționată cu o amendă de 10.000 de euro și în sezonul viitor va începe cu -3  în clasament și va avea voie doar cu 2 străine pe foaie. Și alte cluburi din primul eșalon au avut probleme, fiind unele cu restanțe salariale importante. Au apărut alte cluburi care își doresc promovarea și concurența în Liga 1 a crescut. 

Sală nouă pentru ACS Sepsi și CSBT Alexandria. Calificare pentru campioană în play-off-ul EuroCup

ACS Sepsi SIC are un parcurs perfect, fiind lider cu 10 victorii din 10. Covăsnencele au avut un parcurs foarte bun și în EuroCup Women unde au reușit să se califice în play-off după un început mai slab în grupă, cu 3 absențe importante după primul meci din campionat. Alb-verzile au obținut calificarea în faza eliminatorie după ce s-au impus acasă în decisivul cu Piestanske Cajky. În play-off elevele lui Zoran Mikes au câștigat acasă cu Olympiacos, scor 59-55, dar au pierdut în retur cu 56-67 și și-au încheiat parcursul european. Pe lângă calificare și atmosfera de pe propriul teren, Sepsi a arătat de fiecare dată că nu renunță nici când  este condusă la diferențe de peste 20 de puncte și a avut reveniri importante în mai multe partide.

Sepsi Arena, noua casă a campioanei ACS Sepsi. Sala din Sfântu Gheorghe va găzdui Final 8-ul Cupei atât la masculin, cât și la feminin sezonul viitor.
Foto: Szigyarto Szabolcs/CROW Security

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și CSBT Alexandria s-au mutat în casă nouă. Campioana en-titre joacă din acest sezon în Sepsi Arena, după ce până acum evolua la sala Katy Szabo. CSBT a revenit în polivalenta refăcută din Alexandria, după două sezoane de exil, fiind surpriza din acest sezon. Cele două echipe sunt singurele care au câștigat toate meciurile pe propriul teren în această ediție de campionat.

Actuala ediție de campionat a adus multe partide strânse, încheiate cu coșuri decisive în ultimele secunde. De remarcat că în acest sezon LNBF a revenit în atenția partenerului FRB, Digi, care în stagiunea precedentă a transmis doar finala cupei. 7 meciuri au fost transmise până acum de televiziune, iar FRB TV a transmis alte două pe youtube. Alte partide au fost transmise pe internet sau de televiziuni locale. Pe internet au putut fi urmărite și evoluțiile campioanei în Europa.  

Pe această cale urăm multă sănătate, succes și inspirație în anul 2018 celor implicați în campionatul feminin, dar și celor care susțin acest sport. Așteptăm în anul următor alte partide spectaculoase oferite de jucătoarele din Liga Națională.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!