Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Radu Paliciuc: “Sezonul acesta ne vom bate la titlu”

Ana Dutu - csufans.ro

Ana Dutu - csufans.ro
15.12.2017

Interviul va fi publicat în revista CSU Fans Magazin realizată de către fanii baschetului la fiecare meci din Sala Transilvania a echipei BC CSU Sibiu. Aceasta este redactată voluntar de către fanii sibieni și are suportul financiar al Consiliului Local Sibiu prin Primăriei Municipiului Sibiu, fiind finanțată prin Agenda Comunității. Mai multe articole și interviuri pot fi citite în revista CSU Fans Magazin. Toate numerele ale acestei reviste pot fi găsite și online, pe site-ul www.csufans.ro

Reporter: Ai decis să rămâi alături de BC CSU Sibiu pentru al doilea sezon consecutiv. Ce te-a determinat să iei această decizie?

R.P.: Aspectul care a cântărit cel mai greu în luarea acestei decizii a fost încrederea acordată  de domnul Dan Fleșeriu. Totul a început în Cupa României când am primit din partea dânsului mai multe minute de joc. Am evoluat bine și mi-a crescut încrederea în mine. Am ajuns treptat în primii cinci jucători ai echipei. Evoluțiile mai bune și încrederea  primită din partea domnului Fleșeriu au fost motive suficiente pentru ca eu să-mi doresc să rămân alături de BC CSU Sibiu.

Un alt aspect care a contat în luarea deciziei de a rămâne la Sibiu este cel legat de suporteri. Echipa are cea mai frumoasă galerie din țară iar sala Transilvania este cel mai bun loc în care poți juca baschet în România. Nu în ultimul rând, orașul este frumos și  liniștit iar oamenii sunt plăcuți. Pentru mine este foarte important faptul că Sibiul îmi oferă liniștea de care am nevoie pentru a mă concentra pe baschet.

Rep.: Ai primit sezonul acesta banderola de căpitan al echipei. Ce înseamnă pentru tine să fi căpitanul lui BC CSU Sibiu și care șimți că este noul tău rol în echipă?

R.P.: Sincer, nu mă așteptam să devin căpitanul echipei în acest sezon. Probabil că atât evoluțiile bune din campionat cât și cele de la echipa națională m-au propulsat în această poziție. Mai mult decât atât, sunt un om liniștit care își vede întotdeauna de treaba lui și vreau să cred că domnul Fleșeriu a considerat că aș putea fi un exemplu bun pentru coechipierii mei. Nu spun că rolul meu este unul ușor. Am șase colegi americani pe care simt că este de datoria mea să-i mobilizez, simt că trebuie să ajut la crearea legăturilor de joc și la omogenizarea lotului. Voi face tot ceea ce se poate pentru a duce a această misiune la capăt cu succes și sunt convins că în scurt timp vom arăta din nou ca o mare familie.

Rep.: Care este obiectivul personal al jucătorului Radu Paliciuc în acesată ediție de campionat?

R.P.: Sunt convins că suporterii nu au avut așteptări prea mari de la mine sezonul trecut. Lucrurile s-au schimbat însă acum și atât suporterii cât și eu avem așteptări mult mai mari de la mine. Sper să reușesec să demonstrez că pot evolua și mai bine decât am făcut-o până acum și că merit încrederea pe care mi-a arătat-o domnul Fleșeriu. Cu toate că îmi doresc să cresc individual și să am un sezon cât mai bun, cea mai importantă pentru mine rămâne echipa. Vreau să câștigăm împreună astfel încât toată lumea să fie mulțumită. Îmi doresc să-i motivez pe băieți în calitate de căpitan și să luptăm în teren ca o adevărată familie.Performanța echipei este mai importanta decât evoluția jucătorului Radu Paliciuc. Sunt conștient că nu voi avea doar meciuri bune anul acesata, însă dacă vom reuși să câștigăm în echipă, eu voi fi mulțumit.

Rep.: Ai putea face o radiografie a evoluției lui BC CSU Sibiu acum, după meciurile din Fiba Cup și respectiv cele din campionat?

R.P.: Eu am ajuns la lot cu o săptămână înainte de debutul nostru în Fiba Cup. M-am  acomodat  destul de repede cu băieții însă consider că dacă am fi avut mai mult timp să ne antrenăm împreună, altul ar fi fost rezultatul obținut de noi în această competiție. Parcă a încept prea repede Fiba Cup, după părerea mea. Dacă ne-am fi antrenat împreună o lună, am fi făcut cu siguranță o figură mult mai bună în această competiție. Nu suntem însă dezamăgiți, din contră vrem să creștem și să reușim mult mai mult la anul.

Deasemenea, cred că după aceste meciuri mulă lume nu se aștepta să mai câștigăm ceva în campionat. Ne-am remontat însă destul de repede și am demonstrat că suntem o echipă cu potențial. Dacă meciul cu CSM Oradea l-am câștigat cu puțin noroc, în cel cu Steaua CSM EximBank am arătat clar că suntem o echipă puternică ce anul acesta se va bate la titlu. 

Rep.: Ai putea prefața în câteva cuvinte meciul cu U-Banca Transilvania Cluj-Napoca? Cât de grea va fi misiunea lui BC CSU Sibiu împotriva acestei echipe?

R.P.: Din punctul meu de vedere este foarte important ca în condițiile în care am obținut deja două victorii în campionat, să rămânem cu picioarele pe pământ. Noi ne antrenăm cu  mare seriozitate pentru acest meci care este un derby și pe care ne dorim să-l câștigăm pentru suporterii noștri. La fel ca și noi, U-BT Cluj-Napoca a schimbat mai mult de jumătate din echipă ceea ce înseamnă că probabil nici ei nu au avut suficient timp pentru a se omogeniza. Cred că este o chestiune de timp până când, atât ei cât și noi, ne vom omogeniza și vom juca la adevărata valoare. Acestea sunt considerentele care pe mine mă fac să cred că meciul va fi unul destul de echilibrat. U-BT Cluj-Napoca nu este o echipă de neînvins în acest moment iar eu îmi doresc această victorie pentru suporterii noștri.

Rep.: Eurobasket 2017 nu a reprezentat o experiență pozitivă pentru naționala de baschet a României. Ce a însemnat totuși Eurobasket 2017 pentru jucătorul Radu Paliciuc care s-a aflat la prima astfel de experiență din carieră?

R.P.: Sincer nu am avut niciun fel de așteptare în ceea ce privește lotul național.M-am dus cu inima deschisă și cu gândul să dau tot ce pot. Am crezut totuși în șansa mea mea de a ajunge în lotul de 12 jucători însă nu m-am gândit niciodată că voi ajunge în primii cinci sau că voi primi așa de multe minute de joc. Eurobasket 2017 a fost rezultatul  muncii  depuse de mine în toți aceși ani și totodată cea mai frumoasă experiență din viața mea. Nu mi aș fi imaginat niciodata că într-o zi voi evolua împotriva unor jucători pe care îi vedeam la televizor. Așa cum era și normal, în primul meci am avut emoții mai mari după care m-am obișnuit cu competiția și m-am concentrat pe ceea ce aveam eu de făcut. Per ansamblu, Eurobasket 2017 a fost o experiență unică în cariera mea. 

Rep.: Îmi  spuneai într-un interviu anterior că Michael Jordan este jucătorul tău preferat. Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat de la această legendă a baschetului?

R.P.: Cel mai mult admir mentatlitatea de învingător a lui Michael Jordan. Michael nu se gândea niciodată că ar putea pierde un meci sau că cineva era mai bun ca el. Cred că este foarte important să crezi în forțele proprii și să fi cât se poate de ambițios. Deasemenea, cu toate că el era motorul echipei și jocul lui stralucea meci de meci, Michael nu-și neglija niciodată echipa și reușea mereu să-și pună în valoare coechipierii. 

Rep.: La sfârșitul fiecărui meci ești înconjurat de o mulțime de copii care îți cer autografe. Ce sfat le-ai da acestor copii care te privesc ca pe un model și care își doresc la rândul lor să facă baschet de performanță?

R.P.: Munca, seriozitatea, ambiția și bineînțeles un gram de talent, aceasta este din punctul  meu de vedere, cheia succesului. Cred că cu multă multă muncă, ambiție și dăruire poți reuși orice în viață. Este important să nu renunți niciodată, să-ți urmărești visul și să-ți aștepți șansa. Eu mă bucur foarte mult să văd că vin din ce în ce mai mulți copii la sală. Prezența lor la meciuri este dovada clară a faptului că baschetul devine un sport tot mai iubit și mai popular în țara noastră.

Rep.: Știu că glumiți foarte mult între voi și că vă place să vă puneți porecle. Cum îți spun coechipierii?

R.P.: Majoritatea poreclelor le-am primit sezonul trecut. Băieții îmi spun Paliu, Pachi sau Pablo. Trebuie să recunosc că cel mai adesea aud Pablo.Aceasta este o poreclă pe care mi-a pus-o Boris Lalovic în timpul unui antrenament sezonul trecut.   

Rep.: În interviul precedent îmi povesteai despre superstiția ta legată de șosetele norocoase. Să înțeleg că ți-ai refăcut stocul de șosete pentru noul sezon?

R.P.: Bineînțeles. Mi-am cumpărat șosete noi pe care le voi folosi doar la meciuri. În cazul în care pierd un meci, nu voi mai folosi niciodată respectiva pereche de șosete. Așa descopăr care sunt cele norocoase din toate perechile cumpărate. Știu că este amuzant dar fac orice să câștig meciurile (JJJ). 

Rep.: Un mesaj pentru suporterii sibieni, acum la început de sezon.

R.P.: Îmi doresc să vă vad în număr cât mai mare în sală pentru că avem nevoie de susținerea voastră. Chiar dacă vom avea și meciuri pe care le vom pierde, vreau să vă rog să ne râmâneți alături. Eu vă promit că nu vă voi dezamăgi sezonul acesta și că noi ca și echipă vom juca cu inima și vom da tot ceea ce se poate în teren, pentru a câștiga . 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!