Stiri

Reportaj: AEK Atena, victorie confortabilă pe teren propriu în campionatul intern (FOTO)

Valentin Todea

Valentin Todea
21.01.2019

Site-ul nostru a fost prezent la meciul din campionatul grec de baschet dintre AEK Atena și Kolossos Rodos din arena olimpică, încheiat cu scorul de 94-79 în favoarea echipei din capitala Greciei. Partida a contat pentru etapa a 13-a din actuala stagiune, disputându-se în 12 ianuarie. AEK este câștigătoarea en-titre a Basketball Champions League, competiție în care CSM Oradea a evoluat în sezonul inaugural, clasându-se pe locul 6 din 8 în grupă, de unde a mers mai departe în play-off-ul FIBA Europe Cup.

Formația care joacă în galben și negru s-a impus fără probleme în meciul la care facem referire și își câștigă de obicei fără emoții partidele interne de acasă, mai puțin când vine vorba de confruntările cu Panathinaikos și Olympiacos. În acest moment, AEK se află pe locul trei în clasamentul din Grecia, în spatele celor două forțe de care aminteam, și a câștigat campionatul intern ultima oară în anul 2002. Cu toate acestea, a reușit să-și adjudece cupa în sezonul trecut după o finală cu Oly, scor 88-83.

AEK Atena își dispută partidele de pe teren propriu în arena OAKA, precum PAO, sala în cauză fiind și gazda final-four-ului Champions League din 2018, în care galben-negrii au triumfat. Echipa supranumită ”Regina” se menține competitivă constant pe plan intern și european, transferând pentru acest obiectiv jucători ce au evoluat în Euroligă sau trecuți prin NBA, cele mai recente exemple fiind Jordan Theodore, Jonas Maciulis sau Vince Hunter.


Organizarea de la meciuri este exemplară, o mică armată de oameni asigurându-se că totul funcționează așa cum trebuie și că fanii prezenți la sală au parte de cea mai bună experiență iar cei de acasă sunt informați cât mai repede în legătura cu desfășurarea partidei prin intermediul rețelelor de socializare. Există un sector rezervat VIP-urilor foarte aproape de teren, acestea având parte de un tratament special și fiindu-le asigurat confortul prin așezarea unor fotolii de-a lungul liniei de margine.

Gruparea antrenată de Luca Banchi beneficiază și de încurajările unor suporteri fanatici, pregătiți cu diferite bannere, la fel cum obișnuiesc și rivalii lor. Mascota echipei este un punct de atracție pentru spectatori, cei care caută mereu să se fotografieze cu aceasta.

Revenind la acțiunea de pe parchet, am remarcat un joc organizat și combinativ al formației din Atena, căutând în multe rânduri să găsească shooterii echipei nemarcați. AEK beneficiază și de talent local care funcționează armonios cu jucătorii străini, preponderent americani din rotație. Un jucător pe care l-am remarcat în acest sens este Giorgos Tsalmpouris, un pivot cu o înălțime de 2,16 metri care aruncă foarte bine și de afară.

Un aspect inedit pentru acest nivel mi s-a părut faptul că un membru din staff-ul echipei oaspete a fost intervievat de către televiziunea care transmitea confruntarea în timp ce aceasta era în plină desfășurare. Întrecerea internă este astfel promovată prin tot felul de mijloace, chiar dacă nu este vorba de un derby al campionatului. Prin comparație, Liga Națională de Baschet din România are parte de o expunere redusă la posturile TV și nici nu poate fi vorba de interviuri transmise live de către televiziuni înainte sau după terminarea unui meci.

Concluzionând, AEK Atena menține un nivel ridicat al jocului pentru a performa la nivel înalt, fiind nevoită să se întărească constant și datorită competitivității din Grecia, o țară care dă cinci echipe în cupele europene, 2 în Euroligă și 3 în Champions League.

Galeria de foto de la acest meci poate fi vizionată accesând secțiunea de la finalul articolului.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!