Stiri

Rezolva Jelenic problemele la poziția 1?

Adrian Micinic

Adrian Micinic
24.10.2013

BC Mureș are șapte jucători străini în acest moment. Cel puțin acesta pare să fie numărul lor după ce Ivan Jelenic a semnat cu vicecampioana României la baschet masculin, iar până în prezent nu a fost anunțată despărțirea de vreun alt jucător.

Interesant este că Jelenic semnează cu vicecampioana României pentru a doua oară în carieră. În urmă cu aproximativ 13 luni a semnat pentru BC Timișoara, la acea vreme pregătită de un alt tehnician sârb, Predrag Badnjarevic.

Totuși, un alt aspect - cu mai multă legătură pur baschetbalistică - trebuie remarcat prin legitimarea lui Jelenic la BC Mureș. Este vorba despre principala calitate a muntenegreanului. Una pe care o regăsim din plin în lotul echipei conduse de către Srecko Sekulovic.

Principala calitate a lui Jelenic este aruncarea. 

În jumătatea de sezon petrecută la Timișoara, acest jucător a reușit să se facă remarcat prin faptul că poate să marcheze cu generozitate de la mare distanță de coș. Cu alte cuvinte, Jelenic este un shooter. 

Întrebarea este dacă BC Mureș chiar avea nevoie de încă un jucător capabil să puncteze. Adică de încă un jucător care va avea nevoie de minge pentru a se face util.

Reamintim că în echipa din Târgu-Mureș evoluează Goran Martinic, Silviu Lupusavei, Andija Ciric, Vaidotas Peciukas. Toți sunt shooteri. Astfel, rămâne să descoperim împreună cu vor juca (dacă vor fi folosiți toți acești jucători) cinci shooteri într-o echipă.

Acum, ca să căutăm logica în mișcarea tocmai efectuată e greu. Nu e vorba de aroganță sau de intenția subsemnatului de a pune la îndoială capacitatea antrenorului sau a staff-ului tehnic de la Târgu-Mureș. Însă dacă gândim problema la rece e tare greu să ai atâția jucători care au nevoie de minge și tu să mai aduci unul.

Ca să nu mai vorbim despre faptul că Ivan Ivanovic este un alt jucător foarte potent pe faza ofensivă. La care trebuie să adăugăm faptul că Aleksandar Mladenovic are un arsenal ofensiv deosebit pentru postul de pivot. Nu e genul de jucător care să facă doar munca de jos. Adică doar să se apere și să recupereze, pentru a permite altora să se îngrijească de ofensivă. Deloc. Mladenovic și Ivanovic sunt doi jucători deosebit de potenți în faza de atac.

Revenind la Jelenic, trebuie să notăm faptul că probabila folosire a sa într-un meci oficial ar putea să ducă la diferite situații.

Cineva cu siguranță trebuie lăsat în afara lotului. Nu e neapărat rău. Poate creea concurență în echipă, iar startul EuroChallenge va putea facilita, celor șapte străini, posibilitatea de a fi păstrați proaspeți și în același mulțumiți de rolul lor. Pe de altă parte o rotire a străinilor ar putea aduce schimbări în structura echipei și fiecare jucător va trebui să se adapteze la acest aspect.

Folosirea lui Jelenic, fie în locul lui Mitchell, fie a unei extreme sau a unui pivot, ar putea să-l țină departe de teren pe Silviu Lupusavei. De ce? Pentru simplul fapt că nici Jelenic nu poate juca pe termen lung pe poziția 1. Timișoara s-a lovit de această problemă în sezonul precedent. Ce ne face să credem că un am mai târziu Jelenic poate fi mai bun pe poziția 1 decât a fost la Timișoara?

Desigur, e posibil ca structura să fie alta și ca Jelenic să se potrivească mai bine aici decât acolo. 

Ce-i drept este ceva mai îndemânatic și mai capabil să conducă mingea decât Lupusavei, însă principala sa calitate rămâne aruncarea. El se apropie foarte mult de noțiunea de 2 clasic. Atât prin gândire, cât și prin calități. Bine, dacă Jelenic va juca în locul lui Mitchell e foarte posibil ca Jelenic să împartă minutele cu Lupusavei.

Rămâne de văzut cum va reacționa Mitchell, pentru că la prima vedere se pare că el este cel vizat să rămână în afara lotului. În urmă cu câțiva ani, antrenorul de la CSM Oradea, Cristian Achim, a adus un jucător (Bosko Stojakovic) pentru a spori concurența pe poziția 1. Atunci a funcționat pentru că Tyronn Mitchell a reacționat pozitiv și a terminat acel sezon mai bine. Ce-i drept altele erau atunci condițiile, iar aducerea jucătorului străin în plus s-a făcut undeva pe la jumătatea returului.

În concluzie, prin legitimarea lui Jelenic nu sunt convins că BC Mureș a rezolvat problema la poziția 1. Adică să îi acorde minute de odihnă lui Martinic. 

1 comentariu la aceasta stire:
  • BC Mureș Târgu Mureș mickeymouse :

    da
    O analiza excelenta! Acordarea minutelor de odihnă tine de antrenor. Nu cred ca acest Jelenic si Baco nu pot sa-i ofere 10 minute de ragaz lui Goran.

    cu 10 ani în urmă (24.10.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate