Stiri Juniori U17 Masculin

Rezultate slabe la evaluarea antrenorilor de baschet

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
27.07.2014

George Trif, antrenor al loturilor naţionale în 2013, nu a obţinut punctajul minim la evaluarile impuse de FRB

Începând cu stagiunea 2014-2015, Federaţia Română de Baschet a introdus un sistem de licenţiere şi evaluare a antrenorilor de baschet din România. Programul implementat de conducerea forului românesc este unul ce se desfăşoară pe termen lung şi are ca obiectiv îmbunătăţirea nivelului de cunoştinţe specifice ale antrenorilor pentru nivelul de vârstă la care activează, asigurarea unui cadru pentru perfecţionarea profesională şi evaluarea antrenorilor din sistem, creşterea generală a calităţii procesului de antrenament respectiv susţinerea apariţiei şi promovării jucătorilor cu o valoare sportivă ridicată. 

Baschetul românesc avea neaparat nevoie de un astfel de program deoarece din cei aproximativ 500 de antrenori activi în ţară, o bună parte dintre aceştia nu cunosc noţiunile elementare de baschet, iar rezultatele înregistrate de ţara noastră pe plan european, în ultimii ani, sunt pe măsură. Întreg mecanismul gândit de către FRB poate fi accesat apăsând acest link

Prima fază a programului de evaluare a avut loc în lunile precedente. Toţi antrenorii înscrişi au fost evaluaţi corespunzător licenţei "C", indiferent de categoria de vârstă la care vor participa în competiţiile anului 2014-2015, urmând ca în sezonul 2015-2016 să se introducă licenţa B, pentru cei care stagiunea precedentă au obţinut licenţa C, iar peste doi ani să se ajungă la ultimul pas, introducerea licenţei AA care o pot dobândi doar tehnicienii ce au obţinut licenţa B. 

Conform regulamentului, punctajul maxim ce poate fi obţinut este de 100 de puncte, iar punctajul minim necesar pentru obţinerea licenţei este de 55 de puncte. Punctele pot fi obţinute din evaluare, examen teoretic şi practico-metodic, împreună cu un bonus acordat acvitităţilor desfăşurate pe parcursul anilor de către respectivii tehnicieni (participare la lotul naţional, obţinerea unei poziţii pe podium, participarea la programul perform baschet, etc). Cei care nu îndeplinesc punctajul minim nu au dreptul să antreneze în stagiunea următoare.

La finalul primei părţi a programului de licenţiere au fost înregistraţi un număr total de 368 de antrenori, dintre care 32 nu au îndeplinit condiţiile de susţinere a evaluării. În urma aplicării unor scutiri pe criterii obiective, de activitate şi distincţii, 228 de antrenori au participat la evaluarea propriu-zisă.

În cursul zilei de duminică, Federaţia Română de Baschet a publicat rezultatele finale ale evaluării, acestea fiind unele extrem de modeste sau chiar ruşinoase pentru unii dintre tehnicienii ce le-au susţinut. Astfel 74 de antrenori, aproximativ 34%, nu au obţinut dreptul de a antrena în stagiunea viitoare, iar dintre aceştia 57 nu au îndeplinit punctajul minim la proba scrisă. De asemena, 102 antrenori au promovat obţinând punctajul minim, FRB dând dovadă de indulgenţă având în vedere că evaluarea s-a aflat la debut.

FRB a publicat lista cu punctajele obţinute de fiecare antrenor în parte, printre cei respinşi se află Acea Cristina(fosta Ciocan), Szaszgaspar Barnabas (BC Mureş) sau George Trif (BC Mureş - antrenor de lot naţional), în timp ce Sorin Hartman (Ştiinţa Bucureşti) sau Răzvan Cenean (antrenorul actual al lotului naţional U18 masculin) au obţinut punctaj minim.

Datorită accestor rezultate, la Biroul Federal de vinerea trecută s-a decis ca antrenorilor picaţi să li se acorde încă o şansă în restanţe. Astfel antrenorii care nu au obţinut numărul minim de puncte mai pot susţine încă o dată evaluarea, programată a avea loc pentru data de 30-31 august 2014, împreună cu antrenorii care din motive obiective nu s-au prezentat în prima sesiune. Taxa pentru antrenorii care susţin a doua oară examenul este de 300 RON.

13 comentarii la aceasta stire:
  • BC Mureș Târgu Mureș mickeymouse :

    buba
    Aici este buba baschetului romanesc. Lipsa unor tehnicieni calificati si pregatiti. Restul e can-can.

    cu 9 ani în urmă (27.07.2014) Raspunde
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    Penibil
    Antrenori cu experienta si rezultate : Cenean, Trif, Steff au obtinut rezultate jenante. Fosti jucatori care cocheteaza cu antrenoratul Fometescu, Acea, Amariucai au crezut ca este suficient sa fi jucat baschet pt a deveni antrenor. Nu l-am descoperit pe d-nul CALANCEA sau el a coordonat evaluarea

    cu 9 ani în urmă (27.07.2014) Raspunde
  • BC Mureș Târgu Mureș Geza :

    Articol tendetios, răuvoitor și cu mari lipsuri, desigur...nesemnat...
    Lipsa de rezultate pe plan internațional pune capac la toate. O evaluare care a fost și va fi întotdeauna binevenită, copii și părinții care se îndreaptă către această ramură sportivă, ca de altfel spre orice ramură sportivă au dreptul la tot ceea ce este mai bun. Momentan acești oameni de care consider că totalbaschet își cam bate joc sunt cei care mai fac sau mai încercă să facă cîte ceva. De ce spun asta ? Pun doar o simplă întrebare, pentru care aș dori să îmi precizați cum trebuie interpretat dar să vă documentați bine înainte de a răspunde.
    Pe poziția 149, din tabelul prezentat apare numele Onaca S. de la CNME Oradea. După cunoștințele mele este vorba de fosta antrenoare de la lotul de junioare care a evoluat anul trecut in Portugalia. După cum scieți DVS., dînsa nu are drept de a antrena la anul. Nimic mai fals. Știți de ce este coloana a 2-a necompletată la 58 de persoane ? Vă rog...aveți cuvîntul...
    Altă întrebare: vine o persoană care obține minimul punctajului și la proba scrisă și la proba practică ( întrebare pentru totalbaschet, cine trebuia să meargă la proba practică ??? ), dar suma celor două punctaje minime 20+25=45 nu-i conferă dreptul de a antrena. ( OK, să fie cei mai buni ! ), pentru că fiind mai nou în activitatea aceasta nu are bonusuri...
    Apropo, sunt printre cei 18, din lista dintre pozițiile 104 și 121, care începe cu dl. Flavius Lăpuște și se termină cu dl.(cred) Spînu din Botoșani. În această listă sunt 3 persoane care au primit puncte bonus, alții nu au avut se pare de unde.
    Toate aceste detalii, de care nu putem fi mîndrii sunt tratate foarte urît, tendențios și jenant. Eu personal am 4 ani de activitate în baschet, am fost jucător, cam de multișor este drept. Nu am puncte bonus pentru activități, pentru că am doar două jucătoare la lot, una joacă zilele acestea la Timișoara la Europenele de U18, și podiumuri doar două: medalie de bronz la U15 ( 2011 ) și bronz la U17 ( 2013 ).
    Copii merită mai mult. Pentru asta promit totalbaschet, că voi învăța mai mult și mai bine pentru sesiunea din august, m-am înscris la școala de antrenori și voi plătii cele 300 pentru examenul din august, pentru că am doar două facultăți, pregătirea specifică trebuie s-o dobîndesc prin învățare, clar.
    Aștept răspunsurile DVS. legate de întrebările mele, pentru că dacă eu ca tataie mă apuc la 52 de ani să învăț, cei care sunt meseriași ca Suzi Onaca nu merită a fi discutați ! Și nu numai.
    George Trif și Răzvan Cenan antrenează echipa U18 al României. Cu o victorie la 16 puncte împotriva Ungariei echipa noastră se califică din grupe. Eu urez mult succes mîine, baftă și tot ce au mai bun în ei. Cred că meritau un alt fel de atitudine de la acest site. Numai constructiv nu sunteți, rușine !

    cu 9 ani în urmă (27.07.2014)
    • CS Politehnica Iași un moldovean:

      subiectiv
      Sunteti subiectiv si va inflamati aiurea. Trif are 18 puncte la examenul scris iar Cenean 20. CLAR. Nu s-au pregatit. Aceste rezultate sunt cuantificabile. Iar chestia cu cine este meserias si cine nu SA MA SCUTITI !!!Rezultatele din acest an de la Europene demonstreaza ca nici CENEAN nici TRIF nu sunt " meseriasi ". Cu baza de selectie pe care o au 30-40 din generatiile 1996-1997 BUNI au pierdut cu Luxembur si au fost UMILITI de Olanda asa ca scutiti-ma . Selectie pe suste si prietenii, jocul se face doar pt Kuti si Cate iar antrenorii adversi l-au citit dupa victoria in fata Suediei asa ca puneti mana si invatati.
      In mediul privat se fac evaluari complexe si daca iei astfel de punctaje PLECI ACASA. Clapon cum aputut sa studieze sa ia punctaj bun, sa nu se faca de ras ? Steff , colegul d-voastra de ce nu s-a pregatit la fel ?
      Pana la proba contarie aceste examene dovedesc ceea ce noi suporterii banuiam de mult : marea masa a antrenorilor romani de juniori SUNT FOARTE PROST PREGATITI si FRB ar trebui sa ia masuri pt pregatirea acestora organizand sesiuni de pregatire sustinute de specialisti straini pt dca d-nul Calancea si d-nul Nini nu stiu daca pot sa-i invete ceva..

      cu 9 ani în urmă (27.07.2014)
    • BC Mureș Târgu Mureș Geza:

      :)
      Nu m-ați înțeles, din păcate. Nu mă inflamez pe lucruri clare. Aceste lucruri sunt clare. Matematica este simplă. Vă scutesc, nu era nimic personal cu Dvs. Probabil sau nu, Europenele nu s-au terminat încă. Nu doresc să intrăm în amănunte despre baza de selecție, despre infrastructură , nici despre literartura de specialitate despre baschetul contemporan, oferit sau nu gratuit sau editat de vreo editură sportivă. Toate converg spre situația actuală. Cuvinte gen UMILINȚĂ ar trebui să ( părere personală ) fie înlocuită de cele gen: CURIOZITATE. Prin anii 76-80 așa de curioși au fost spaniolii care veneau la Trofeul Carpați din Tg.Mureș, că acum domină sau sunt sus în handbal, iar noi... Eu nu fac selecție, nu sunt în măsură să comentez acest lucru, am unele păreri, dar...nu aici... Oricum niciodată selecția nu va fi optimă, nici în țările cu sportul dezvoltat. Lucrez în mediul privat, am trei firme, cu un astfel de punctaj...pleci acasă ! Eu felicit pe toți oamenii de sport care la această oră, lucrează după posiblitățile lor, cu ajutorul pe care-l primesc de la federații ( nu numai FRB ). Felicit și pe dl.Clapon și nu numai. Eu nu sunt coleg cu domnul Steff, eu încă nu știu așa de mult, dar mai pescuim din cînd în cînd împreună. Pînă la proba contrarie vă dau dreptate, aveți perfectă dreptate: suntem foarte prost pregătiți față de restul lumii și FRB a luat această măsură de licențiere foarte corect. Total de acord. În mediul privat la care faceți referire sunt două fețe a lucrurilor, ori sunteți angajat , ori angajator. Din care punct sau din ce optică vă faceți comentariile ? Dacă sunteți angajator, îmi ofetiți infrastructura și modalitate de progres, dacă sunteți angajat...urmează testul. Chestia este că prima dată dai, după aceea ceri. Mă așteptam ca să se precizeze unele lucruri, despre acel tabel. Adevărurile sunt cele enumerate de domnia voastră, dar vă spun că NUMAI acei antrenori au trebuit să meargă la evaluarea practică, care la anul vor merge la baby, mini și U14 ( ultimul..parcă ). Cei care nu au punctaj la evaluarea practică, nici nu trebuiau să meargă, ei vor antrena de la U14 in..sus. Deci, vor avea drept de a antrena. Iar eu parcă, am spus că mă pun pe burtă să știu mai multe. Probabil că, am nevoie să-mi cizelez terminologia, și să învăt acel minim necesar pentru dreptul de a antrena. Nu sunt absolut subiectiv, aș fi foarte fericit să văd iar rezultatele din anii 70. Pentru că au fost, dar asta este deja și educație,și social, și politic și toate cele.
      Deci: aștept ca totalbaschet să facă unele precizări, pentru că articolul este plin cu lipsuri și este ...tendențios !

      cu 9 ani în urmă (27.07.2014)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Sabin Gherdan:

      @Geza
      Domnule Geza, va răspund doar pentru că aţi insistat, deşi nu îmi place să intru în polemici.

      Cu ce anume îşi "bate joc" totalbaschet de anumiţi antrenori? Care sunt motivele pentru care calificaţi acest articol drept tendeţios?

      Că s-a preluat o informaţie publicată de către site-ul FRB? Că această informaţie reflectă realitatea? Sau că dvs. vă aflaţi printre cei care au picat examenul de evaluare?

      Nimeni nu a afirmat că doamna Suzana Onaca nu are dreptul de a antrena sezonul viitor şi bineînţeles că ştim de ce coloana respectivă este incompletă.

      Nu vreau să fiu nesimţit, însă în locul dvs. nu m-aş lăuda cu faptul că o aveţi pe Zsuzsanna Buzogany la lotul naţional U18. Fata spunea că ea susţine un singur antrenamente pe săptămâna. UN SINGUR ANTRENAMENT PE SĂPTĂMÂNĂ domnule Geza. Ştiţi ce înseamna asta?

      Ca o părere personală, nu este ruşinos faptul că aţi picat un examen, probabil că mulţi dintre cei respinşi au tratat cu puţin interes evaluările, de aceea FRB le-a mai oferit o şansă transmiţând, în acelaşi timp, un semnal de alarmă. Mai ruşinos mi se pare faptul că aveţi două facultăţi, însă nu ştiţi cand substantivul copii se foloseste cu trei de "i".

      cu 9 ani în urmă (27.07.2014)
    • BC Mureș Târgu Mureș Geza:

      punctajul minim
      Domnule Sabin, nici eu nu voi intra in polemici.
      Se scrie: ...,iar punctajul minim necesar pentru obținerea licenței este de 55 de puncte", iar mai tîrziu în același paragraf "Cei care nu îndeplinesc punctajul minim nu au dreptul să antreneze în stagiunea următoare." Ce înțelege cineva care nu cunoaște sau nu știe .. ? Chestia cu litera "i" este de obicei ultimul argument adus celor ca mine cînd se dorește închiderea subiectului.A citit cineva de la totalbaschet articolul de pe FRB și hai la lupta cea mare, senzaționalul de duminică. Cine se află în cei 102 ? Spuneți că nu s-a afirmat că o anume persoană nu va avea drept de a antrena. Din textul emis ce reiese ??? Toate cele bune totalbaschet !

      cu 9 ani în urmă (28.07.2014)
    Raspunde
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    completare
    Pt activitatea desfasurata acesti antrenori sunt retribuiti fie de cluburile scolare fie de cele private . Inseamna ca ei nu-si merita banii si isi mint angajatorii. Spune d-nul Geza ca sunt singurii care fac ceva pt baschet, adevarat, dar decat asa poate ca este mai bine sa NU FACA NIMIC. Sa se stabileasca MOMENTUL O , programe de pregatire, evaluari obiective si cine nu face fata AFARA.
    Il cunosc intalpator pe Ovidiu Stochici primul clasat : un tanar antrenor din Iasi extrem de muncitor si ambitios, dispus sa studieze si sa invete, a lucrat de la inceput la Perform baschet, probabil voluntar. Nu stiu daca va antrena vreodata la unLot national dar sigur mi-as da copilul la minibaschet la o grupa condusa de el.

    cu 9 ani în urmă (27.07.2014) Raspunde
  • BC Mureș Târgu Mureș Geza :

    corect
    Vedeți suntem de acord: acești tineri trebuie împinși în față, ei trebuie sprijiniți , viitorul este a lor, dar hai să nu-i scuipăm pe restul. Probabil Ovidiu a avut un preofesor care i-a însuflat această dorință, a aprins flacăra...nu știu dacă dl. Pavelescu sau regretatul Moscalu. Pentru fiecare vine un moment zero: acest copil nu va putea concura cu cei care ne umilesc acum, decît fiind ajutat, de ...toate cele.

    cu 9 ani în urmă (27.07.2014) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe flo :

    semnal de anul trecut
    Semnalul de alarma tras anul trecut de parintele baschetbalistului de la Cluj , Tim Ghita , se confirma si cu aceste rezultate. Inflamarea Federatiei si a Domnului Trif a fost maxima atunci.

    cu 9 ani în urmă (28.07.2014) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe ucj :

    rezultate
    mi ati starnit curiozitatea si chiar m am uitat si eu la rezultatele concursului, in special la persoanele mentionate de un moldovean .... simpatic de altfel ;) si am descoperit ca fometescu are chiar un punctaj aproape de maxim la proba scrisa care este cea mai importanta - in rest am observat ca se primesc bonusuri, iar unii antrenori nu au fost obligati sa dea toate testele beneficiind probabil de anumite derogari. Chiar am urmarit parcursul de antrenor de juniori a lui fometescu si am fost impresionat ca in 8 luni cu o echipa nou formata a reusit performante notabile. In ceea ce i priveste pe cenean si trif ... e greu sa ma pronunt :o

    cu 9 ani în urmă (28.07.2014) Raspunde
  • BC Mureș Târgu Mureș potyike :

    :)
    A fost o testare interesanta si din pacate nu reflecta "stinta baschetbalistica" . :)

    Claudiu Fometescu a fost un jucator foarte mare din punctul meu de vedere, dar el este antrenorul unui centrulu de excelenta care realizat in parteneriat cu scolile de baschet Laguna si Dan Dacian, cu totii stim ce inseamna asta ! :)

    cu 9 ani în urmă (28.07.2014) Raspunde
  • BC CSU Sibiu ozolin :

    @un moldovean
    Ar fi tragi-comic ca aceste subiecte sa fi fost elaborate de svetlana, nini, cenean, trif si calancea. Cred totusi ca dnul Costescu are intelegerea si intelepciunea necesara.

    cu 9 ani în urmă (28.07.2014) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!