Stiri

Rezultatele primei zile la Campionatul Mondial de baschet feminin din Tenerife

David Istrate

David Istrate
23.09.2018

 campionat mondial baschet feminin

În perioada 22-30 septembrie, Spania găzduiește o nouă ediție a Campionatului Mondial de baschet, la care au luat startul cele mai bune naționale de pe toate continentele. Cu toate că Statele Unite ale Americii reprezintă principala favorită a turneului, sunt mai multe echipe, precum Spania, Australia sau Franța care vor lupta din greu să producă surpriza.

În prima zi a competiției au avut loc 8 partide, cea mai mică diferență de scor fiind de 3 puncte, iar cea mai mare de 50 de puncte. În continuare, vom face o scurtă prezentare a fiecărei confruntări.

1. Letonia – China (61-64)

Aflată pentru prima oară la Campionatul Mondial, Letonia a început cu multe emoții duelul cu China, iar acest lucru s-a văzut imediat pe tabelă. Însă, după câteva minute, balticele au reușit să revină și să se țină aproape de adversarele lor. Din acel moment, jocul a continuat să fie foarte echilibrat, drept dovadă rezultatul final a fost decis în ultimul minut. Cu mai multă experiență la acest nivel, China a reușit să se impună cu scorul de 64-61, asigurându-și prima victorie de la acest turneu.

Cea mai bună marcatoare a asiaticelor a fost Ting Shao cu 15 puncte, în timp ce din tabăra adversă, Anete Steinberga s-a remarcat cu 16 puncte. De asemenea, Elina Dikaioulaku, fosta jucătoare a lui CSM Târgoviște, a făcut o partidă excelentă, terminând jocul cu 14 puncte, o recuperare și o intercepție.

2. Australia – Nigeria (86-68)

Cu toate că Australia era favorită clară în acest meci, Nigeria a oferit o replică impresionantă, în special în prima parte, atunci când și-a sufocat adversara cu apărarea agresivă. În același timp, campioana Africii nu a găsit soluții pentru a opri pe principala gură de foc a australiencelor, Liz Cambage, sportivă ce a dominat spațiul de trei secunde. În repriza secundă, sportivele din Australia s-au apărat mult mai eficient și au reușit să limiteze și numărul greșelilor, astfel că în cele din urmă s-au distanțat considerabil și au câștigat cu 86-68.

Cea mai bună jucătoare a duelului și a primei etape a fost Liz Cambage care, în 26 de minute petrecute pe teren, a marcat 34 de puncte, la care a adăugat 12 recuperări, 4 capace, 2 pase decisive și o intercepție, terminând cu un indice de eficiență de +38. De partea cealaltă, Evelyn Akhator a fost cea mai bună marcatoare a nigeriencelor cu 21 de puncte. Pentru naționala africană a jucat și baschetbalista lui CSM Satu Mare, Promise Amukamara, care s-a remarcat cu 6 puncte, 4 pase decisive, 3 intercepții și o recuperare.

3. Coreea de Sud – Franța (58-89)

După un început promițător de partidă, asiaticele au început să își piardă din energie și astfel, adversarele lor au preluat tot mai mult ințiativa. Cu Marine Johannes într-o zi excelentă de la distanță, Franța s-a distanțat tot mai mult și nu a acordat nici o șansă Coreei de Sud, câștigând la o diferență de 31 de puncte, scor 89-58.

Patru jucătoare ale Franței au fost în double-digits în această partidă: Marine Johannes (19 puncte, 3 recuperări), Endene Miyem (12 puncte, 6 recuperări, 4 pase decisive), Sandrine Gruda (12 puncte, 8 recuperări, 3 pase decisive) și Alexia Chartereau (12 puncte). În schimb, de la adversare doar trei baschetbaliste au reușit acest lucru: Ji Su Park (15 puncte, 8 recuperări, 2 pase decisive), Leeseul Kang (14 puncte) și Danbi Kim (13 puncte, 4 pase decisive).

4. Turcia – Argentina (63-37)

Gazda ediției precedente a Campionatului Mondial a avut o evoluție excelentă la debut, reușind să domine Argentina într-un mod de necrezut. Senyurek și Caglar au fost principalele soluții ofensive pentru Turcia, care printr-un sfert trei excelent a reușit să își asigure un avantaj considerabil. Cu toate că actul decisiv a fost adjudecat de sud-americani, Turcia s-a impus cu 63-37 și se află pe primul loc în grupa B.

Turcoaicele au arătat un joc colectiv deosebit și astfel, în afară de o jucătoare, toate au reușit să marcheze. Cea mai bună sportivă a fost Tilbe Senyurek, care a terminat meciul cu 13 puncte, 8 recuperări și +16 la eficiență. De partea cealaltă, Macarena Rosset a fost cea mai bună marcatoare, cu 12 puncte, în timp ce Andrea Boquete a avut un ultim sfert foarte bun.

5. Grecia – Canada (50-81)

În urma unei zile foarte slabe la aruncările din acțiune (13/33 la două puncte, 5/24 la trei puncte), Grecia nu a putut emite nicio pretenție în fața unei selecționate de calibrul Canadei. Jucătoarele Lisei Thomaidis au început excelent partida și au reușit să se impună în fiecare sfert, scorul final consemnând o diferență de 31 de puncte: 81-50.

Kim Gaucher, jucătoarea lui USO Mondeville, a fost cea mai bună marcatoare a Canadei, datorită celor 16 puncte reușite. De la adversare, veterana în vârstă de 39 de ani, Evanthia Maltsi, a fost sportiva care și-a purtat echipa în spate. Baschetbalista lui Olympiacos a avut 14 puncte, 2 recuperări, 3 pase decisive și o intercepție.

6. Statele Unite ale Americi – Senegal (87-67)

După ce sezonul 2017-2018 al WNBA s-a terminat în urmă cu doar câteva zile, jucătoarele americane nu au avut prea mult timp să joace împreună în meciuri importante. Prin urmare, debutul jocului a fost dominat de senegaleze, care cu mult curaj și entuziasm, au reușit să țină în șah campioana ultimelor două ediții. În cele din urmă, conduse de Elena Delle Donne, baschetbalistele din SUA au arătat un joc colectiv foarte bun și au reușit să preia inițiativa, învingând cu 87-67.

Patru jucătoare din tabăra învingătoare au marcat mai mult de 10 puncte: Elena Delle Donne (19 puncte, 6 recuperări), Nneka Ogwumike (16 puncte, 4 recuperări), A'Ja Wilson (15 puncte, 2 pase decisive, 2 intercepții) și Breanna Stewart (14 puncte, 6 recuperări). De partea cealaltă, Oumoul Khairy Sarr a fost cea mai bună marcatoare (18 puncte, 4 recuperări, 3 pase decisive, 3 intercepții), fiind urmată de Astou Traore (13 puncte, 4 recuperări).

7. Japonia – Spania (71-84)

Campioana Europei și gazda competiției a început excelent acest turneu și după primul sfert scorul era 20-10. Spaniolele au continuat să joace foarte bine și au dominat jocul până la pauza mare. După reluarea partidei, pe fondul unei relaxări a gazdelor, Japonia a preluat inițiativa din ce în ce mai mult și s-a impus în sfertul al treilea, însă nu a mai reușit să recupereze deficitul până la final. Prin urmare, Spania a câștigat cu 84-71.

Marta Xargay a avut o prestație foarte bună, punând pe tabelă 15 puncte, la care a adăugat 4 recuperări, 4 pase decisive și 2 intercepții. De asemenea, Laura Gil a fost o altă sportivă de la învingătoare care s-a remarcat cu 12 puncte (6/7 la aruncările din acțiune) și 5 recuperări. De partea cealaltă, Japonia a avut 5 jucătoare în double-digits: Yuki Miyazawa (12 puncte, 6 recuperări), Mika Fujitaka (11 puncte), Monica Okoye (11 puncte), Maki Takada (10 puncte, 6 recuperări, 3 intercepții) și Nako Motohashi (10 puncte, 5 pase decisive, 3 recuperări).

8. Puerto Rico – Belgia (36-86)

Ultimul duel al zilei a consemnat și cea mai mare diferență de la acest Campionat Mondial și anume 50 de puncte. Puerto Rico a început foarte slab partida și din pricina lipsei de precizie în aruncări, scorul la pauză era de 48-6 în favoarea europencelor. În repriza secundă, jocul s-a mai echilibrat într-o anumită măsură și datorită relaxării belgiencelor, însă scorul final a fost 86-36 pentru Belgia.

Din tabăra învingătoare merită menționate următoarele baschetbaliste: Julie Vanloo (17 puncte), Emma Meesseman (16 puncte, 14 recuperări, 5 pase decisive, 3 capace și o intercepție), Kyara Linskens (15 puncte, 5 recuperări, 4 pase decisive, 2 intercepții, un capac) și Jana Raman (10 puncte, 9 recuperări, 4 pase decisive, un capac). În schimb, de la Puerto Rico singura jucătoare care a marcat peste 10 puncte a fost Jennifer O'Neill (12 puncte, 5 recuperări, o pasă decisivă, un capac).

În cursul acestei zile au loc din nou 8 partide, cele mai interesante fiind:

SUA – China

Senegal – Letonia

Argentina – Australia

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!