Stiri

România a strâns cei mai puțini bani după EuroBasket 2017

Eduard Popa

Eduard Popa
01.06.2018

eurobasket 2017 romania

În luna septembrie a anului trecut, România a găzduit una din grupele Eurobasket. Timp de 15 meciuri pe parchetul Polivalentei din Cluj au jucat frații Gasol, Ricky Rubio, Dario Saric sau Nikola Vucevic.

Compania Price Waterhouse Cooper a fost angajată de FIBA Europe pentru a întocmi un raport cu privire la impactul economic în orașele și țările gazdă ale competiției. Astfel, toate cele patru locații care au găzduit meciuri la competiția europeană au generat cifre pozitive. Cu toate acestea, cifrele în ceea ce privește România sunt mult mai mici față de celelalte locații.

Potrivit raportului, impactul economic la Cluj-Napoca a fost de 17.4 milioane euro, la care se adaugă un milion de euro în afara Clujului. România astfel a generat aproximativ 18.3 milioane euro cu ocazia EuroBasket 2017.

Celelalte țări au avut însă un impact mult mai mare. Helsinki a câștigat 41,3 milioane de euro prin EuroBasket, cu 2 milioane de euro impact în afara capitalei Finlandei, în timp ce Tel Aviv a câștigat 41,3 milioane de euro, cu 3,3 milioane de euro impact în restul Israelului.

Turcia a avut un impact economic de 64,7 milioane de euro, dar Istanbului a fost gazda fazelor finale ale competiției.

De unde vine această diferență foarte mare între România de o parte și Israel și Finlanda?

În primul rând din lipsa interesului pentru baschet. Meciurile din Sala Polivalentă din Cluj-Napoca s-au jucat cu o audiență slabă, singura partidă cu o audiență importantă fiind România-Ungaria. Apoi promovarea pentru acest eveniment a fost una foarte slabă, motiv pentru care puțini oameni din afara sferei iubitorilor de baschet au știut despre acest eveniment. Nu în ultimul rând infrastructura din țara noastră nu a permis ca impactul acestui eveniment să fie mai mare la nivel național. Iar prin infrastructură mă refer nu numai la autostrăzi și trenuri, ci și la infrastructura turistică.

Oricum, dacă din punct de vedere economic competiția a avut un succes moderat, cel mai important succes a fost cel din punct de vedere sportiv, jucătorii noștri având onoarea să evolueze lângă monștri sacri ai acestui sport, iar progresul lor s-a văzut imediat în preliminariile Cupei Mondiale din China, unde „Vulturii” au obținut deja două victorii.

Raportul Companiei Price Waterhouse Cooper poate fi consultat aici.

*foto: Valentin Todea

5 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    @Eduard Popa
    Defineste te rog audienta slaba. Care e benchmarkul? Valorile de audienta din Turcia? Sa fim seriosi. Daca s ar fi desfasurat in orice alt oras din RO, audientele ar fi fost la.jumate sau chiar mai putin. Nu s eu ala cu mandrie locala dar daca nici in CJ nu se consuma sport, atunci nu se mai consuma niciunde. Bine, sunt toate discutiile legate managementul acestui eveniment inclusiv pretul biletelor, atragerea unor categorii de public cum ar fi copii, etc.
    Main point was ca e inutil si contra productiv sa te compari cu tari civilizate. Hai sa invatam din lectiile proprii si daca vom mai avea ocazia sa gazduim ceva similar sa o facem mai bine.

    cu 5 ani în urmă (01.06.2018)
    • Eduard Popa:

      @studentU
      Salut şi mulţumesc pentru comentariu.

      Ceea ce am scris eu nu e un "atac" la adresa clujenilor, dacă aşa ai interpretat, ci o simplă constatare a faptului că baschetul nu are parte de f mult awareness în România.
      Asta 1 la mână.
      2 la mână, în afara de fanii baschetului, nu mai ştia nimeni de acest turneu, pentru că nu a fost promovat cum trebuie. Cum nici F4 la volei jucat la Bucureşti nu a fost promovat corespunzător, de exemplu.
      Sunt mulţi "meseriaşi" în PR care toacă banii noştri pe la Federaţii degeaba.
      Apoi 3, eu aş fi lucrat la o strategie de a aduce croaţii, muntenegrenii şi spaniolii în ţară pentru aceste meciuri. Nu era greu să faci un pachet turistic pentru acest turneu, printr-un parteneriat între FRB, primăria Cluj, MAE, Ministerul Turismului...

      Existau variante. Dar uită-te şi tu. Noi 18 milioane, Israel şi Finlanda peste 40. Nu ai cum să justifici această diferenţă de venituri doar prin faptul că ei sunt "ţări civilizate".
      Dar e doar o opinie.
      Agree to disagree, as always. :))

      cu 5 ani în urmă (01.06.2018)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      n am interpretat o
      ca un atac, doar am zis ca din suma motivelor enumerate de tine, respectiv incompetenta/indolenta manageriala/PR nici nu cred ca ne putem compara cu celelalte gazde si ca ar fi mai bine sa facem o analiza a organizarii acestui event in conditiile date. Inclusiv a faptului ca am avut o nationala care n a avut nici o sansa de castig in nici unul dintre meciuri. Ceea ce era cunoscut in randul fanilor de baschet. Adica mai conteaza si asta. Vezi la FedCup, CSM Buc, se inghesuie lumea pt ca au sanse de castig.
      Una peste alta, in ciuda semi esecului financiar, cred ca a fost o oportunitate pt multi din lumea baschetului si a contribuit la popularizarea baschetului,cel putin in randul copiilor si juniorilor din CJ. Ceea ce nu i putin lucru. In rest, asteptarile nu erau prea mari, atat la nivel sportiv cat si managerial, deci nu ne putem declara dezamagiti 😉

      cu 5 ani în urmă (01.06.2018)
    Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca ahile89 - :

    Big like
    Pe partea cu PR mare dreptate ai:)
    Inafara de niște postere cu vin giganții nu era mare lucru. Banii ii aduc străinii. Pe plan local adunam poate 5000 de oameni, asta din 5/6 județe:). As putea aduce in discuție si veniturile unei familii din Ro cu oricare din țările care au fost in Cluj. Se puteau multe face partea cu promovatul dar noi ne scuzam ca nu avem cultura.

    cu 5 ani în urmă (01.06.2018) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Considerații strict personale
    fără pretenția de a deține adevărul absolut sau de a combate/contrazice pe cineva !
    - PREȚUL BILETELOR a fost stabilit de FIBA Europe ( organizatorul competiției) cu o marjă cuprinsă între 10-20 % diferență între țări, funcție și de categoriile lor ( în Romania cel mai ieftin , dar de exemplu abonamentele la cucurigu au avut același preț in Romania și Israel și doar 10% mai scumpe în Finlanda). Maximul a fost la VIP +20% la faza finală în Turcia.
    - SISTEMUL de desfășurare este BENEFIC pentru propaganda pro-baschet, dar mai puțin productiv financiar. Să mă explic : Foarte mulți din fanii echipelor care aveau aproape sigură prezența la turneul final au preferat sejurul în Turcia. Să nu credeți că am fost invadați de înstăriți. Spre exemplu din cei vreo 8-10 spanioli întîlniți la o bere NICIUNUL nu mergea în Turcia, la fel cei trei croați cu care am vorbit. Concluzie: în acest sistem competițional majoritatea preferă turneul final.
    - FINANCIAR discuția are mai multe aspecte. Ca încasări se vede situația e clară, ca RANDAMENT ( raportat la cît a cheltuit fiecare țară ) cred că suntem "fruncea". Raportat strict la România/Cluj aș merge pe exprimarea că a fost sub așteptări ( pentru pesimiști) sau succes parțial ( pentru optimiști). A spune că a fost eșec sau semi-eșec e un fel de a spune că - Iară am pierdut 3 milioane la Loto - Păi cum așa ? - Așa bine, nu mi-am luat bilet și a cîștigat unu din Cucuieți.
    -GENERAL VALBIL este faptul că mai toate competițiile sportive sistem turneu mai lungi de 2-4 zile și desfășurea în cursul zilei, atrag mai puțini spectatori-în sensul că nu sunt sold-out ( excepții Olimpiadele, CM Fotbal, CM Atletism ). S-a văzut prezența sub așteptări chiar la Turneul Final din Turcia. Se preferă turneele tip (gen ) Final Four, care asigură două trei zile pline ( a se vedea competițiile recente de baschet sau handbal ). Zilele astea, la tenis se vede că bate vîntul prin tribune la Roland Garros ( cu excepțiile numite Sarapova, Nadal, Serena ( uau, bleah :) , sau reuniunile de seara ).
    A fost o competiție reușită ( în opinia mea ) la fel ca celelate organizate la Polivalenta Clujeană. Păcat că nu avem mai multe săli și/sau mai multe competiții. Iar clujenii ar trebui să se bucure de ele ( inclusiv de încasări sub așteptări , orice rezultat cu + e mai bun decît zero ) că va veni vremea altora ( cînd ? 20-20, poate 20-30 ), să se bucure de competiții de asemenea amploare atunci cînd vor fi construite mai multe Săli ( baze sportive ). Să profităm, deci... Mă întreb de ce nu ne înscriem să organizăm un Final Four la handbal feminin ( cît mai e CSM-ul sus) ? - Pentru Baschet cred că sunt necesare 12.000 locuri.

    cu 5 ani în urmă (02.06.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!