Stiri Acvile

România, din nou fără șanse în fața Franței, mai ales în repriza a doua

Andreea Vlase

Andreea Vlase
17.11.2018

Naționala de senioare a României a suferit o nouă înfrângere la scor în fața vicecampioanei europene, Franța, cu 61-90, pe sferturi: 18-21, 13-21, 14-27, 16-21. Tricolorele au condus la 6 puncte în primul sfert, dar au comis greșeli pe finalul acestuia și le-au permis oaspetelor să preia conducerea. Franța s-a distanțat începând din sfertul secund, taxând greșelile României și marcând 18 puncte pe contraatac. La reprezentativa noastră au debutat Ecaterina Armanu și Alina Podar, iar la oaspete, americanca cu cetățenie franceză, Bria Hartley.

România a început partida cu Annemarie Godri-Părău, Ancuța Stoenescu, Gabriela Mărginean, Ashley Walker și Elisabeth Pavel. Frața le-a avut în 5-ul de start pe Olivia Epoupa, Marine Johannes, Endene Miyem, Diandra Tchatchouang și Sandrine Gruda. După un început cu ratări de ambele părți, Miyem a deschis scorul de la linia de fault, iar Godri-Părău a egalat după o recuperare ofensivă. Pavel le-a dus pe tricolore în avantaj, iar Gruda a egalat. Walker și Mărginean au dus scorul la 8-4 și Valerie Garnier cerea primul timp de odihnă, după trei minute și jumătate. Mărginean a pătruns după o repunere din lateral și a pus punctul 10 pe tabelă pentru România.

Au fost aproape două minute fără coș pentru oaspete, întrerupte de reușita lui Johannes pe contraatac. Walker a punctat de sub panou, după un duel 1 la 1. Au început schimbările la cele două echipe. Ghizilă a refăcut ecartul de șase puncte după o pătrundere, iar Johannes a reușit prima triplă a meciului, în minutul 8. Ciak, Hartley și Johannes le-au readus pe oaspete în avantaj, 18-19, după o aruncare de la distanță a lui Mărginean in-and-out. Ciak a reușit un tip-in la ultima fază a sfertului, iar la prima pauză scorul era 18-21.

Ciak și Hartley, de la distanță, au marcat primele 5 puncte ale sfertului doi și au dus scorul la 18-26. Tricolorele au forțat aruncări din poziții dificile și au ratat, iar Michel a punctat pe contraatac pentru 18-28. A urmat timpul de odihnă al lui Dragan Petricevic. Walker a reușit prima triplă a României în minutul 12. Ciak și Chartereau au dus diferența la 14 puncte, profitând de greșelile tricolorelor. Stoenescu a scuturat plasa de la distanță și Godri-Părău a strâns ecartul la 9 lungimi.

Franța a avut o problemă cu Romane Bernies. Jucătoarea avea numărul 47 pe maieu, dar pe statistică apărea cu numărul 49. Aceasta a intrat în teren în minutul 14, dar a fost trimisă pe bancă după 45 de secunde, când arbitrii au observat neregula. Până la urmă i s-a transformat 7-le în 9 cu tape.

Diferența a crescut la 13 puncte pentru franțuzoaice, Johannes a reușit o pătrundere pe culoar dar a ratat dintr-o poziție favorabilă. Ghizilă a reușit să înscrie după o acțiune individuală și a dus scorul la 31-42, cât arăta tabela de la sala Horia Demian la pauza mare. Oaspetele au dominat la recuperare în sfertul secund, cu 9 recuperări în plus. Franțuzoaicele au reușit 8 puncte pe contraatac în sfertul secund, față de doar două în dreptul tricolorelor.

România a început repriza a doua cu Mărginean, Pavel, Stoenescu Walker și Ghizilă. Godri-Părău n-a intrat deloc în a doua parte, din cauza unei accidentări. Oaspetele le-au trimis în teren pe Ayayi, Ciak, Hartley, Michel și Miyem. Tricolorele au comis trei turnovers în primul minut și jumătate după revenirea de la vestiare, inclusiv 5 secunde la o repunere din lateral. Nici franțuzoaicele nu au impresionat la celălalt panou, marcând un singur punct, de la linia de fault, în două minute și jumătate. Stoenescu a marcat primul coș al „Acvilelor” în această repriză, de la distanță, ducând scorul la 34-43. Ayayi a răspuns cu o triplă și Mărginean a transformat o liberă din două.

Oaspetele s-au distanțat la 24 puncte în minutul 28, după tripla lui Michel și două contre, profitând că româncele au comis din nou multe greșeli. A urmat time-out-ul lui Petricevic. Miyem și Gruda au dus scorul la 41-69. Mărginean a reușit o intercepție și a punctat pe contraatac, după două minute și jumătate fără coș pentru tricolore. Podar a pătruns și a stabilit scorul ultimei pauze, 45-69.

Johannes a înscris de după semicerc, iar Mărginean a transformat două libere. România a marcat cinci puncte în prima jumătate a sfertului patru, iar franțuzoaicele zece, astfel că scorul era 50-79 cu cinci minute rămase din joc. Ecartul a ajuns la 30 de puncte, după 3 points-play-ul lui Michel, dar Ghizilă a dus scorul la 55-82 cu o reușită de după semicerc. Tricolorele au reușit câteva faze bune în atac și au avut și ocazional momente de apărare bună, dar combinate cu multe greșeli și ratări. Scorul final a fost 61-90. România rămâne matematic fără șanse de calificare la european, în timp ce Franța speră la primul loc în grupă, având nevoie de o victorie la mai mult de 6 puncte cu Slovenia în ultima etapă.

Gabriela Mărginean a fost coșghetera partidei cu 18 puncte, plus 3 recuperări și 4 pase decisive. Ioana Ghizilă a înscris 11 puncte, dar a avut și 7 mingi pierdute, iar Ashley Walker a încheiat partida cu 10 puncte și 6 recuperări. Pentru România au mai marcat: Stoenescu 8 puncte (2x3), Godri-Părău 6 puncte, Pavel 6 puncte și tot atâtea recuperări, Podar 2 puncte.

Patru franțuzoaice au fost în double-digits: Ciak cu 15 puncte (7 recuperări), Miyem 11 puncte, Michel 11 puncte (5 pase decisive)și Johannes 10 puncte (2x3). Pentru Franța au mai înscris: Hartley 9 puncte (5 assist-uri), Ayayi 9 puncte (6 recuperări), Gruda 8 puncte (8 recuperări), Chartereau 6 puncte (5 recuperări), Epoupa 5 puncte, Badiane 4 și Tchatchouang 2 puncte.

Au fost 22 de mingi pierdute în dreptul „Acvilelor” din care franțuzoaicele au marcat 22 de puncte. România a avut doar 10 puncte după greșelile adverse. A fost diferență și la recuperări, 31-45, iar la punctele înscrise după a doua șansă scorul a fost 7-20. 13 puncte au înscris jucătoarele venite de pe banca României și 54 cele de pe banca Franței. 

Miercuri, 21 noiembrie, se încheie calificările pentru Women's Eurobasket 2019. România primește vizita Finlandei, de la ora 20:00, iar Franța va juca acasă cu Slovenia.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii