Stiri Juniori U17 Masculin

România se califică în sferturile europeanului U16 după ce a învins Marea Britanie

România se califică în sferturile europeanului U16 după ce a învins Marea Britanie

Naționala masculină U16 a României a obținut calificarea în sferturile Campionatului European, divizia B, de la Podgorica. Tricolorii au revenit după un început mai slab și s-au impus cu 80-63 în fața Marii Britanii, pe sferturi: 4-18, 28-13, 22-17, 26-15. România a revenit de la -17 în startul sfertului doi și s-a distanțat la 21 de puncte în ultimul. Elevii lui Branko Cuic își asigură locul doi în grupa D și așteaptă ultimul meci din grupa C pentru a-și afla adversara din sferturi.

Tricolorii au început ultima etapă din grupa D de pe poziția a 2-a, calificantă în sferturi. România avea 7 puncte după 3 victorii și o înfrângere în primele patru etape. Pe primul loc era Belgia, cu 8 puncte. Finlanda și Marea Britanie erau pe locurile 3 și 4 cu câte 6 puncte după 2 victorii și 2 înfrângeri. Un succes al elevilor lui Branko Cuic îi ducea în sferturi indiferent de celelalte rezultate, iar în caz de înfrângere depindeau și de rezultatul Finlandei cu Slovacia.

Branko Cuic i-a trimis în primul 5 pe Luca Năstruț, Dan Sucală, Vlad Marinău, Ștefan Grasu și Marian Cochela. Marea Britanie i-a avut în formula de start pe Quinn Ellis, Pharrell Wallace-Steele, Victor Faroukou, Rory Hawkins și Michael Belle.

S-a ratat mult în debutul jocului. Wallace-Steele a deschis scorul după un minut și jumătate, iar Sucală marca primele două puncte ale României la intrarea în minutul 4, de la linia de fault. Belle și Cochela au dus scorul la 4-4 după reușite din spațiul de trei secunde, iar Adewale a reușit un coș cu fault pentru 4-7. A urmat primul time-out al meciului, în minutul 7, cerut de banca noastră. Tricolorii nu și-au găsit ritmul în atac și britanicii s-au distanțat la 4-15 după două triple ale lui Lacey. Cuic a încercat să facă mai multe schimbări, dar elevii săi ratau mult din spatele semicercului. Au fost momente când s-a jucat pe contre și diferența a crecut la 4-18. Cuic a fost sancționat cu tehnic pentru proteste în ultima jumătate de minut a sfertului și adversarii au ratat libera. Scorul primei pauze a fost 4-18.

Hanson a scuturat plasa de la distanță în debutul sfertului secund, iar Grasu a dus scorul la 6-21. Mandisodza și Somăcescu au înscris după tranziții rapide, tricolorii se apropiau la 10-21 și era rândul britanicilor să ceară time-out. Jocul României a început să funcționeze mai bine, iar Mandisodza, Licurici, Pașca, Somăcescu și Grasu au strâns ecartul la o singură lungime, 26-27 în minutul 18. Licurici a dus reprezentativa noastră pentru prima dată la conducere la finalul penultimului minut al sfertului, 28-27. Marea Britanie a trecut în față după coșul lui Adewale, dar Grasu și Mandisodza duceau România la +3. Faroukou a stabilit scorul la pauza mare, 32-31.

Somăcescu a reușit prima triplă a României în startul reprizei secunde. Ecartul s-a menținut între 1 și 3 puncte în următoarele trei minute. Pașca a scuturat plasa de la distanță și a deschis run-ul de opt puncte cu care tricolorii s-au distanțat la 47-38. Au urmat momente mai bune pentru britanici, care au înjumătățit diferența cu un minut înainte de finalul perioadei de joc. Mandisodza a transformat două libere și la ultima pauză scorul a fost 53-48.

 

Sfertul patru a început cu un minut de ratări. Ellis a scuturat plasa de la mare distanță și ecartul s-a menținut între 5 și 3 puncte în următoarele faze. Pașca a marcat din spatele semicercului pentru 61-53 cu șapte minute rămase din joc. S-a jucat într-un ritm ridicat, pe contre, cu ratări ale britanicilor. Pașca a reușit o nouă triplă și Mandisodza a mărit avantajul tricolorilor la 13 puncte. Vulturii mici s-au dezlănțuit și s-au distanțat grație unui run de 18 puncte la 74-53 după patru minute în care adversarii nu au înscris. Au urmat multe întreruperi, inclusiv cu două faulturi antisportive în dreptul tricolorilor, iar britanicii s-au apropiat la 13 puncte de la linia de fault. România s-a distanțat din nou în final și s-a impus cu 80-63, rezultat care îi aduce calificarea în sferturi indiferent de ce se întâmplă în celelalte două meciuri de azi.

Tricolorii au înscris 25 de puncte după greșeli adverse față de 8. 40-20 a fost scorul la puncte marcate din căciulă și 52-28 la punctele înscrise de jucătorii veniți de pe bancă. 16-9 a fost scorul la puncte reușite după recuperări ofensive.  

Alexandru Pașca a fost coșgheterul acestei partide cu 21 de puncte (3x3, plus 5 assist-uri), iar Ștefan Grasu a încheiat în double-double cu 16 puncte și 16 recuperări. Pentru România au mai înscris: Mandisodza 12 puncte (5 recuperări, 6 assist-uri), Licurici 10 puncte (6 intercepții), Somăcescu 9 puncte, Năstruț 8, Cochela 2 și Sucală 2 puncte. Quinn Ellis s-a remarcat de la britanici cu 11 puncte (3x3).

Tricolorii termină pe locul 2 în grupa D grație acestei victorii, cu 9 puncte după 4 succese și o înfrângere. România își va afla adversara din sferturi în această seară, învingătoarea dintre Muntenegru și Danemarca, care au câte 4 victorii în grupa C și se întâlnesc de la 21:30. Urmează o zi de pauză, iar sferturile de finală se dispută joi. Tricolorii vor juca în ultimul sfert al zilei, de la ora 21:30.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!