Stiri Liga I Masculin

S-a stabilit componența grupelor Ligii 1 de baschet masculin

Andreea Vlase

Andreea Vlase
06.10.2017

L1M

Federația Română de Baschet a publicat componența grupelor Ligii 1. 25 de formații s-au înscris și au fost repartizate în patru grupe, pe criterii geografice. S-au făcut câteva modificări față de ediția precedentă. Este obligatorie folosirea unui jucător sub 21 de ani pe toată durata partidei, după ce anul trecut trebuia un jucător sub 20 de ani. Echipele cu drept de promovare nu mai avansează în faza semifinală cu rezultatele directe din prima fază.

Iată componența celor 4 grupe din faza de calificare:

Grupa A

Grupa B

1. CSM CSU 2 Oradea

1. ACS U-BT 2 Cluj Napoca

2. BC SCM 2 Timișoara

2. BC CSU 2 Sibiu

3. BC Timba 2 Timișoara

3. ABC Mureș 2 Tg Mureș

4. ACS Tg Jiu

4. CSU Brașov

5. CSM Sighetul Marmației

5. CSM Ploiești

6. CSM Mediaș

6. CSO Voluntari

 

Grupa C

Grupa D

1. CSM Steaua 2 Eximbank București

1. CS Politehnica 2 Iași

2.CS Dinamo 2 București

2. CS Phoenix 2 Galați

3. SCMU 2 Craiova

3. BCM U FC Argeș 2 Pitești

4. CS Cuza Sport Brăila

4. CS Rapid București

5. CSU Ploiești

5. ABC Athletic Constanța

6. CS Agronomia București

6. CN Aurel Vlaicu București

7. CSU Știința București

 

În sezonul precedent exista o diferențiere în ceea ce privește numărul de jucători tineri pe care trebuie să îl aibă echipele satelit și cele de sine stătătoare. Pentru noua stagiune ambele categorii trebuie să înscrie minim 6 jucători sub 21 de ani (născuți în 1997 sau mai mici, dar nu mai tineri de 2002). A crescut cu un an vârsta pentru această cerință, de la 20 la 21. În fapt, aceeași sportivi ai generației 1997 sau mai mici sunt vizați de această prevedere. Este obligatorie prezența în teren a unui român sub 21 de ani pe toată durata meciului. Nerespectarea acestei reguli se sancționează cu forfait tehnic.

Echipele cu drept de promovare pot avea maxim 2 străini în lot. Aceștia pot fi schimbați o singură dată pe durata competiției, în limita a 30 de zile de la renunțarea la jucătorul înregistrat anterior. Sateliții au dreptul să folosească un singur străin, oricare din lotul primei echipe. Pentru a fi eligibili la turneul final al  Ligii 1, jucătorii de la echipele mari trebuie să joace măcar în cinci partide în această ediție a eșalonului secund.

Prima perioadă de transfer a fost între 16 iulie și 2 octombrie. A doua este între 28 decembrie și 10 ianuarie.

Sistemul  competițional

Primele două formații cu drept de promovare avansează în faza semifinală unde cele 8 echipe joacă în sistem tur-retur. Ca o noutate față de anii trecuți, nu se păstrează rezultatele directe din faza de calificare, astfel că echipele care au fost în aceeași grupă se vor întâlni din nou. Primele 4 clasate în faza semifinală acced la turneul final unde va fi round-robin, joacă fiecare cu fiecare. Primele două din clasament  turneului de promovare obțin biletele pentru Liga Națională.

Primii 2 sateliți se duc în faza semifinală unde se formează două grupe. În întrecerea echipelor secunde se avansează cu rezultatele din prima fază. Primele două clasate în faza a doua se califică la turneul final al sateliților. Cele patru calificate luptă pentru reducerile de taxe pe care formațiile din Liga Națională le vor avea de achitat în sezonul următor: 20%, 15%,10% și 5%.

Există și penalități pentru prim-divizionarele care nu își înscriu sau își retrag sateliții. Pentru neînscriere, limitarea la 2 a numărului de străini înregistați pe foaia de arbitraj. Pentru o echipă deja înscrisă în Liga 1 care se retrage din competiție sunt prevăzute:

-amendă  de 2.500 de euro pentru retragerea înainte de tragerea  la sorți sau formarea grupelor

-amendă 5.000 de euro pentru retragerea după tragerea la sorți (formarea grupelor), dar înainte de începutul competiției

-amendă de 10.000 de euro la retragerea după începerea competiției.

În plus, pentru următorul sezon competițional echipa din Liga Națională va fi depunctată cu 3 puncte și va avea maxim 2 jucători străini înregistrați pe foaia de arbitraj.

*foto: Alina Cojocaru

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!