Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

SCM Timișoara și CSM Târgoviște ar putea fi excluse din Liga Națională

Mihai Iordan

Mihai Iordan
15.05.2019

SCM Timișoara și CSM Târgoviște ar putea fi excluse din Liga Națională

Liga Națională de Baschet masculin și feminin ar putea pierde încă două echipe dacă Sport Club Municipal Timișoara și Clubul Sportiv Municipal Târgoviște nu își vor achita de îndată datoriile către foștii jucători, conform hotărârilor arbitrale dictate de Tribunalul Arbitral de Baschet de la Geneva. 

Federația Internațională de Baschet Amator a decis recent să înceapă o amplă campanie de punere în executare a hotărârilor arbitrale dictate de BAT și nerespectate până în prezent de către părțile perdante. În România, dintre echipele active în prima ligă de baschet, SCM Timișoara și CSM Târgoviște se confruntă cu sancțiuni din partea FIBA precum intedciția de a efectua transferuri internaționale.

La începutul lunii februarie a acestui an, FIBA a informat atât Federația Română de Baschet cât și cele două cluburi că sunt nevoite să achite într-un termen scurt datoriile către Derrick Low, Hristo Nikolov, Kyle Shiloh și Nenad Milosevic, în cuantum de 150.000 euro, respectiv către George Dikeoulakos și Ivanka Matic, în cuantum de 117.000 euro. Astfel, FIBA a eșalonat debitele în cinci tranșe lunare, iar în cazul nerespectării graficului de plăți a informat cluburile că va urma o serie de noi sancțiuni precum amenzi și excluderea din campionat. 

Deoarece nu a achitat nicio sumă de bani conform hotărâriilor BAT, CSM Târgoviște a fost primul club amendat de către FIBA cu suma de 15.000 franci elvețieni. Deoarece nici această sumă nu a fost plătită de către clubul dâmbovițean, FIBA a anunțat FRB că va trebui să suporte amenda în numele clubului. Nu este prima oară când FRB trebuie să plătească amenda dictată împotriva CSM Târgoviște, în urmă cu doi ani forul românesc a achitat o amendă de 10.000 de euro către FIBA.

În ceea ce prievește clubul bănățean, acesta trebuie să achite aproximativ 70.000 de euro către cei patru sportivi până pe 20 mai, în caz contrar urmând să fie sancționat cu o amendă de 25.000 de franci elvețieni.

Confruntat cu problema achitării amenzilor din fonduri proprii, Federația Română de Baschet a convocat Biroul Federal pe 22 mai, iar pe ordinea de zi a sedinței se află analiza situației celor două cluburi raportat la nerespectarea hotărârilor BAT. De asemenea, forul condus de Horia Păun se află într-o situație incomodă având în vedere că de această dată Federația Internațională de Baschet a somat FRB ca în ședința din 22 mai să blocheze participarea în Liga Națională a celor două cluburi în cazul nerespectării hotărârilor arbitrale. Rămâne de vazut ce poziție va adopta FRB, dacă își va proteja propriile cluburi ori va da curs solicitării forului internațional. 

2 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca romeovura :

    F.R.B.
    Din păcate nu are un interes real să aplice din regulament, mai degrabă își urmărește interesul propriu ( cel în care își încarcă propriile buzunare), acceptând ca o echipa cum e CSM Timișoara să își continue marea ilegalitate. Rușine să le fie și celor de la Federația Română de Baschet și CSM Timișoara precum și celor de la CSM Târgoviște.

    cu 4 ani în urmă (15.05.2019)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      corect
      cu cat mai repede dispar fraudele astea de cluburi cu atat mai bine

      cu 4 ani în urmă (15.05.2019)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!