Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

SCM Timișoara trebuie să plătească la Tribunalul Federal Elvețian taxe de cel puțin 50.000 CHF

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
06.06.2018

Sport Club Municipal Timișoara a atacat la Tribunalul Federal Elvețian cele două hotărâri arbitrale pronunțate de Tribunalul Arbitral Baschetbalistic prin care gruparea bănățeană a fost obligată la plata a aproximativ 140.000 euro către sportivii Nikolov, Shiloh, Milosevic și Low. 

Într-o conferință de presă ce a avut loc la mijlocul lunii mai, președintele Radu Toancă a vorbit pe marginea acestui subiect și a răspuns mai multor întrebări venite din partea jurnaliștilor prezenți. Principala întrebare a fost legată de cuantumul taxelor pe care SCM Timișoara trebuie să le plătească Tribunalului Federal Elvețian ca urmare a acestei căi de atac. Președintele SCM a declarat că structura sportivă pe care o va conduce nu va plăti nicio sumă de bani deoarece avocatul ce reprezintă clubul, Sergiu Gherdan(foto dreapta), și-a asumat "pro bono" nu numai partea de reprezentare ci și achitarea tuturor taxelor către Tribunalul Federal Elvețian.

Avocatul nu costă nimic, e pro bono și inclusiv plătește taxele către Tribunalul Federal Elvețian. Noi cum suntem club public avem o reală problemă administrativă de a face plăți externe. În general, de trei ani foarte greu se fac plățile externe. Avocatul a spus că suportă, probono, tot. Inclusiv putea să vină Curtea de Conturi să ne întrebe de ce am plătit. Nu știu cât costă, o să vă pun la curent. Sunt chestii publice, se vor publica pe site-ul tribunalului. Oricum noi nu avem tarif, chestiile acestea sunt pro bono pentru noi. Și dacă costau, mă duceam la primar și spuneam că e ultima șansă de a ieși curați, noi ca SCM, din toată această tevatură. Avocatul e român, de la Cluj-Napoca și se numește Sergiu Gherdan. 

Conform registraturii Tribunalului Federal Elvețian, SCM Timișoara a este parte în dosarele 4A_298/2018 respectiv 4A_300/2018 aflate pe rolul instituției elvețiene. De asemenea, pentru a putea fi reprezentați în Elveția, SCM Timișoara are nevoie de un avocat elvețian, iar în acest sens au angajat-o pe Leila Ostini din orașul Bellinzone. 

Cele două acțiuni au fost înregistrate la finalul lunii mai, iar printr-o adresă oficială Tribunalul Federal Elvețian a somat pe SCM Timișoara, ca până la data de 9 iunie 2018, să plătească o taxă preliminară de 2.000 CHF respectiv 5.000 CHF, în caz contrar acțiunile urmând a fi respinse.

  

La aceste sume se vor adăuga taxele administrative finale, care pot trece de 10.000 CHF per cauză, cât și costurile de reprezentare prin avocat. Conform informațiilor noastre, pentru a fi reprezentat la cea mai înaltă jurisdicție din Elveția, onorariu unui avocat începe de la 15.000 CHF per cauză. Așadar, dacă va fi dusă până la capăt, întreaga procedură o va costa pe SCM Timișoara, sau pe avocatul Sergiu Gherdan, cel puțin 50.000 de CHF, adică aproape jumătate din datoria către cei patru sportivi.

Un studiu recent arată că între 1989 și 2016 au fost înregistrate 610 apeluri împotriva unor hotărâri arbitrale dintre care doar 20 au fost admise, adică o medie de sub 5%. Niciuna dintre aceste 20 nu a vizat o hotărâre a Tribunalului Arbitral Baschetbalistic. Conform spuselor lui Nicolas Ulmer, avocat la Budin & Asociații din Geneva, "arbitrii experimentați din Elveția cunosc foarte bine structura legislației arbitrale din Elveția și mulți trăiesc cu frica de moarte a rușinii ca o decizie semnată de ei să fie răsturnată de Tribunalul Federal; este foarte puțin probabil ca aceștia să redacteze o decizie care poate fi atacată cu succes în fața Tribunalului Federal."

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!