Stiri

Saga lui Enes Kanter continuă

Eduard Popa

Eduard Popa
31.05.2017

kanter

Problemele baschetbalistului Enes Kanter continuă. Turcia a emis un mandat de arestare pentru baschetbalistul în vârstă de 25 de ani, anunță AFP. Statul turc îl acuză pe Kanter că ar fi “membru al unei organizații teroriste”. Statul turc i-a retras lui Kanter pașaportul pe 21 mai, când se afla pe Aeroportul Otopeni pentru o serie de evenimente în România.  

Mandatul de arestare a venit pe filiera simpatiilor politice pe care baschetbalistul lui Oklahoma City Thunder le are. Kanter este unul dintre cei mai aprigi contestatari ai președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, dar și un susținător al predicatorului Fetullah Gulen, rivalul șefului statului turc.

Problemele pentru Kanter au apărut după lovitura de stat eșuată de anul trecut. Pivotul turc a sugerat că Erdogan ar fi înscenat acel eveniment pentru a pune mână pe putere. Acest fapt a făcut ca Enes să devină o persona non-grata în propria țară și relația cu părinții săi, aflați în Turcia, să se înstrăineze.

Cu toate acestea, mandatul de arestare pe numele lui Kanter nu este o îngrijorare pentru baschetbalistul turc. Autoritățile turcești nu pot să ducă la îndeplinire un mandat de arestare pe teritoriul american sau canadian. Turcia are opțiunea unei cereri de extrădare pe numele lui Enes Kanter, anunță Sports Illustrated. Dar acordul de extrădare semnat între SUA și Turcia în 1981 cere regimului de la Ankara să aducă dovezi clare că ar fi vinovat de terorism. O altă problemă pentru autoritățile turcești e data de faptul că un cetățean nu poate fi extrădat din motive politice, ceea ce este și cazul lui Enes Kanter.

După ce lui Kanter i-a fost retras pașaportul turc pe Aeroportul din Otopeni, acesta a devenit apatrid. Cu toate acestea, el are o viză verde prin care poate rămâne pe termen nelimitat pe teritoriul American. Totodată, el va putea să aplice pentru cetățenia americană după ce va locui cinci ani în SUA sau la trei ani după ce se căsătorește cu un cetățean american. 

*foto: CBS News

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate