Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Schimbări importante în Liga Națională de Baschet Feminin

Andreea Vlase

Andreea Vlase
15.05.2018

Luni, 14 mai, a avut loc la sediul FRB o întâlnire a reprezentanților cluburilor din Liga Națională de Baschet Feminin. Au participat și formațiile care luptă pentru promovare. S-a vorbit despre sistemul de desfășurare a campionatului, s-au propus reguli în ceea ce privește jucătoarele autohtone, numărul maxim de straniere, dar și schimbări în cupă.

Liga Națională va începe în 3 octombrie. Sistemul de disputare va fi asemănător cu cel propus la masculin, cu primele 8 clasate din acest an în prima grupă, iar grupa a doua cu alte 8 echipe. În funcție de numărul formațiilor înscrise se va stabili dacă va fi formată și o a treia grupă.

Practic, Liga Națională se comasează cu Liga 1. În prima fază se va juca tur-retur în grupele inițiale. În funcție de clasament se vor stabili grupele valorice de șase pentru faza a doua. Se vor califica în play-off echipele din grupa 1-6, alături de primele două clasate din grupa 1-8.

Cluburile nu vor mai fi nevoite să înscrie echipa secundă în Liga 1. Această regulă va fi înlocuită cu obligativitatea ca fiecare club să aibă o echipă de juniori. De asemenea, este obligatorie participarea în Liga Națională de 3x3 în această vară. Se vor introduce condiții de validare, la fel ca la băieți, inclusiv în ceea ce privește partea cu datoriile.

O altă schimbare importantă se referă la primele tururi de play-off. Dacă până acum se juca după sistemul 2 din 3 în primele două tururi, se dorește ca din sezonul viitor să se joace după sistemul 3 din 5 în toată faza eliminatorie, cum s-a jucat în acest an doar finala. În acest fel, campionatul se va prelungi până la mijlocul lunii mai. Se va introduce o zi de pauză între jocurile din play-off, nu cum a fost în finala de anul acesta, când s-a jucat în zile consecutive.

De asemenea, se va reveni la Final 4 în Cupa României, după două sezoane în care s-a optat pentru Final 8. Vor fi trei tururi preliminare în competiția eliminatorie.

S-a propus ca în primele două sferturi să fie obligatorie prezența unei românce sub 23 de ani pe teren, alături de o altă româncă fără limită de vârstă. În acest sezon s-a jucat cu o româncă U22 în primul sfert.

Cluburile nu s-au pus de acord în ceea ce privește regula pentru sferturile 3 și 4. S-a vorbit de varianta ca în a doua repriză să se poată folosi patru sau trei straniere. A fost egalitate la voturi, 5-5, astfel că decizia o va lua federația.

În ceea ce privește numărul maxim de straniere, acesta rămâne neschimbat. Echipele vor avea voie să folosească maxim 5 jucătoare de afară. Majoritatea a votat pentru păstrarea limitei de 3 non-europene pentru sezonul viitor.

În 23 mai Biroul Federal al FRB va decide regulile după care se va juca în următoarea ediție a Ligii Naționale de Baschet feminin.

*foto: Sport Pictures flickr

2 comentarii la aceasta stire:
  • Vander :

    Suporterii nu mai conteaza?
    Federația a cam uitat că sportul e mai agreabil și mai spectaculos cu public și suporteri... Cu ziua de pauză între meciurile din play off sunt dezavantajați clar suporterii oaspeților... Poate că așteptăm cam mult de la oamenii responsabili de astfel de decizii... vor un campionat fără public, fani... liga casei... De televizările (inexistente) ce să mai vorbim???

    cu 5 ani în urmă (15.05.2018)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      eu zic sa le puna
      sa joace doua meciuri pe zi, sa fie suporteru mancator de cips fericit. Vai de noi...

      cu 5 ani în urmă (15.05.2018)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!