Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Se va repeta istoria? Finala LNBM are un debut asemănător cu precedentul duel dintre Sibiu și Oradea în fazele eliminatorii

Bogdan Isailă

Bogdan Isailă
29.05.2019

Se va repeta istoria? Finala LNBM are un debut asemănător cu precedentul duel dintre Sibiu și Oradea în fazele eliminatorii

sibiu oradea finala lnbm

BC CSU Sibiu și CSM CSU Oradea se pregătesc pentru meciul 2 al finalei Ligii Naționale de Baschet Masculin – ediția 2018/2019. Cele două formații se află abia la a treia întâlnire în playoff-ul campionatului. Precedentele două confruntări s-au desfășurat chiar în sezoanele anterioare, 2016/2017 și 2017/2018.

CSM CSU Oradea nu a pierdut nicuna dintre seriile de playoff de până acum cu BC CSU Sibiu. În stagiunea 2016/2017, cele două formații se întâlneau în finala mică a Ligii Naționale de Baschet Masculin. Bihorenii se impuneau atunci cu 2-1 la general, după ce au câștigat jocul decisiv chiar la Sibiu, scor 72-71 în urma unui buzzer beater al lui Will Franklin. Al doilea succes în playoff al lui CSM CSU Oradea contra Sibiului a venit în sezonul 2017/2018 când trecea cu 3-1 la general în semifinale, ca mai apoi să câștige al doilea titlu național din istorie.

Privind seria de anul trecut din semifinale, putem găsi similitudini chiar dacă a trecut doar un meci din finala din acest sezon. Primul meci al seriei a fost câștigat și atunci dar și acum de CSM CSU Oradea. Diferența de pe tabelă la finalul celor două partide a fost de o posesie, 81-78 în 2018, respectiv 89-87 în acest an.

Cristian Achim, antrenorul lui CSM CSU Oradea, a fost întrebat dacă găsește asemănări între semifinala de anul trecut și finala de acum cu BC CSU Sibiu și a răspuns:

„Sigur se pot face asocieri, dar totuși finala are altă greutate, e un pic mai mare presiunea. Îmi doresc să fie la fel”.

CSM CSU Oradea a mai închis chiar în acest sezon o serie de playoff după ce a preluat avantajul terenului propriu și anume în semifinala cu U BT Cluj-Napoca, când a câștigat primul joc în deplasare iar apoi a tranșat calificarea în Arena Antonio Alexe.

Există totuși și o excepție care să confirme regula. În finala din sezonul 2013/2014, CSM CSU Oradea prelua avantajul terenului propriu după primul joc cu CSU Asesoft Ploiești. Formația antrenată tot de Cristian Achim nu a reușit să închidă finala pe teren propriu și pierdea în meci decisiv la Ploiești, 100-94.

De partea cealaltă, BC CSU Sibiu nu se simte deloc confortabil când pierde avantajul terenului propriu. Pe lângă experiența din sezonul trecut cu Oradea, formația de pe Cibin a mai înregistrat un rezultat asemănător în semfinala cu Steaua București din sezonul 2016/2017. Militarii au câștigat la Sibiu primul meci, scor 84-79, două posesii diferență. „Galben-albaștri” au egalat dar au pierdut la 2 puncte primul joc din Capitală iar apoi au cedat clar în meciul 4 și au irosit avantajul terenului propriu dinaintea seriei cu Steaua.

Un alt aspect interesant este dat de faptul că BC CSU Sibiu, antrenată de Dan Fleșeriu, nu a câștigat nicio serie de playoff atunci când a pierdut primul meci. Pe lângă cele semifinale exemplificate mai sus, formația din Sibiu a cedat sferturile de finală din sezonul 2015/2016 când a pierdut primul meci cu U BT Cluj-Napoca dar atunci au jucat în deplasare.

Experiențele din sezoanele precedente nu sunt de partea lui Dan Fleșeriu și a echipei sale iar statisticile tocmai de accea sunt înregistrate, pentru a fi doborâte și cu siguranță finală rămâne deschisă, chiar dacă CSM CSU Oradea este prima echipă care a trecut la conducere. 

*foto: Cristi Cojocariu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!