Stiri Acvile

Sistem nou și în baschetul internațional feminin începând din noiembrie 2019

Andreea Vlase

Andreea Vlase
18.06.2018

FIBA a aprobat în week-end schimbarea sistemului competițional din întrecerile naționalelor feminine. Din noiembrie 2019 se va trece la un sistem asemănător cu cel al băieților, cu calificări pentru Campionatele Mondiale și Jocurile Olimpice.

FIBA consideră că aceste schimbări vor crește expunerea baschetului feminin prin mărirea acțiunilor echipelor naționale în toate regiunile, pe parcursul anului, dar și creșterea competitivității, cu mai multe echipe și jucătoare participând în faza regională a calificărilor.

Introducerea calificărilor pentru competițiile la nivel mondial înlocuiește calificarea directă la mondiale prin intermediul pozițiilor ocupate la campionatele continentale. Totuși, clasamentele de la precedentele întreceri continentale vor decide care echipe participă în primul tur de calificări din fiecare regiune, atât pentru Campionatul Mondial, cât și pentru Jocurile Olimpice.

Naționalele feminine vor avea parte de turnee pentru aceste noi calificări. Pentru Jocurile Olimpice din 2020 va fi o primă rundă de calificări în fiecare regiune (Africa, America, Asia+Oceania și Europa). Turneele regionale vor avea loc în noiembrie 2019. În februarie 2020 va fi a doua fază a calificărilor, cu 4 turnee de calificare la nivel global.  

În noiembrie 2020 vor începe calificările pentru competițiile continentale.

Cupa Mondială din 2022 va fi prima la care se va aplica acest sistem nou de calificare. Vor fi tot două faze de calificare și tot sub formă de turnee. În prima se va juca pe regiuni, în luna noiembrie, iar în a doua vor fi 4 turnee la nivel mondial, în februarie.

La mondialul care se dispută în acest an în Spania au mers din oficiu gazdele spaniole și SUA (din postura de câștigătoare la Jocurile Olimpice). Celelalte echipe au obținut biletele grație pozițiilor ocupate la întrecerile continentale de anul trecut. Pentru ultima ediție a Jocurilor Olimpice (Rio 2016) au fost calificate direct campioana mondială, campioanele continentale și gazda. Pentru completarea celorlalte cinci locuri s-a disputat un turneu de calificare la care au participat 12 echipe, ajunse acolo tot grație clasării la întrecerile continentale.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!