Stiri Juniori U17 Masculin

Situație atipică consemnată într-un meci din cadrul CN U18 Masculin

Radu Bărăian

Radu Bărăian
24.01.2017

Campionatele naționale de juniori sunt în plină desfășurare în această perioadă, fie cu fazele semifinale, fie cu jocuri din grupele valorice inferioare pentru stabilirea clasamentelor. Una dintre aceste partide s-a consemnat vineri, 20 ianuarie, între echipele CSS Sibiu și Total Sport Argeș Pitești, meci din cadrul Campionatului Național U18 Masculin, grupa valorică B, disputat în Sala CSS din Sibiu. 

În legătură cu acest meci, site-ul TotalBaschet a fost contactat de directorul formației argeșene, Radu Dinu, care a dorit să ne expună „un caz nemaiîntâlnit pe terenul de baschet” petrecut în jocul echipei sale împotriva formației din Sibiu. Pentru acuratețea informațiilor, vă expunem integral memoriul întocmit de Radu Dinu către CCCLT cu privire la cele întâmplate. 

Către CCCLT

Referitor la meciul CSS Sibiu - CS Total Sport Argeș Pitești, disputat vineri, 20.01.2017, ora 13:00, în Sala CSS Sibiu, meci în cadrul Campionatului Național de Baschet Masculin, categoria de vârstă U18, grupa valorică B, dorim să vă expunem următorul PUNCT DE VEDERE

Pe toată durata meciului, arbitrul Sandu V. (Sibiu) a avut o atitudine total necorespunzătoare statutului de arbitru, intrând în discuții cu jucătorii echipei noastre, provocându-i în permanență pentru a-i sancționa ulterior în momentul în care aceștia îi răspundeau. 

Menționăm că nu discutăm aici calitatea arbitrajului, făcând doar o referire la acesta: »în permanență a fost părtinitor, extrem de slab, iar atitudinea arbitrului Sandu V. a fost de maximă aroganță«.

Totuși, nu calitatea arbitrajului nu este în discuție în acest punct de vedere, ci un fapt nemaiîntâlnit pe terenul de baschet: în sfertul 4, când mai erau 3 minute și 50 de secunde, arbitrul Sandu V., uitând că rolul lui pe teren este acela de a arbitra meciul, a intrat în polemică cu unul dintre jucătorii noștri aflat pe banca de rezerve (pe care îl eliminase anterior pentru 5 greșeli personale) spunându-i: »eee, vezi că te-am dat afară!«. La răspunsul acestuia cum că nu-l deranjează, Sandu V. a continuat: »Poate vrei să te trimit și acasă acum!«. Jucătorul de pe bancă i-a spus că oricum pleacă deoarece mai sunt 4 minute de joc. Menționăm că tot acest dialog avea loc în timpul desfășurării meciului, arbitrul Sandu V. lăsând cu totul sarcina arbitrării meciului în seama celuilalt arbitru, Ivan M. (Brașov). În acest moment, arbitrul Sandu V. a luat o măsură contrar tuturor regulamentelor în vigoare. A fluierat, s-a dus la masa oficială, a spus scorer-ului să treacă 3 greșeli tehnice la bancă și a încheiat foaia de joc! La interpelarea mea de ce a oprit meciul, mi-a răspus că s-au acordat 3 GT la bancă și că așa scrie în regulament. Neștiind de o asemenea prevedere, l-am întrebat unde scrie așa ceva. Mi-a răspuns că, dacă nu știu să pun mâna să citesc. Ajungând acasă, am urmat sfatul domnului arbitru și am pus mâna să citesc regulamentele, negăsin nicio referire la o astfel de măsură. Am întrebat și alți arbitri și mi-au spus ceea ce știam deja, anume că nu trebuia oprit meciul. 

Menționez că în timpul meciului nu au existat discuții în contradictoriu antrenor - arbitru, dovadă fiind faptul că nu s-a acordat nicio greșeală tehnică antrenorului nostru, arbitrul Sandu V. având în permanență ceva de împărțit cu jucătorii echipei noastre aflați în teren sau pe bancă. 

Având în vedere toate aceste aspecte, pentru a nu crea un precedent periculos din luarea unor măsuri discreționare la bunul plac al unui arbitru, vă rugăm să-l sancționați pe arbitru Sandu V. și să dispuneți rejucarea meciului pe cheltuiala acestuia. 

În speranța rezolvării corecte a acestui punct de vedere, vă mulțumim!”, a transmis Radu Dinu, directorul CS Total Sport Argeș Pitești. 

Același Radu Dinu ne-a declarat că, respectiv arbitru nu a consemnat pe foaia de joc că a oprit meciul, iar căpitanul echipei Total Sport a semnat foaia pentru protest. De asemenea, acesta a mai spus că a luat legătura chiar și cu arbitri din Liga Națională de Baschet, care i-au spus că arbitrul meciului de la juniori s-a înșelat.

În continuare vom atașa foaia de joc a partidei dintre CSS Sibiu și CS Total Sport Argeș Pitești cu mențiunile de pe verso a brigării de arbitraj, respectiv memoriul făcut de Radu Dinu către CCCLT: 

4 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe stg257 :

    wtf
    :O

    cu 7 ani în urmă (24.01.2017) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe dudek :

    Arbitrajul ...
    Din pacate arbitrajul la juniori este un dezastru.Arbitrii sunt foarte slab pregatiti.Multi dintre ei nu cunosc nici regulamentul, nu fac diferenta dintre baby baschet si U 13!!! Daca te certi cu ei esti mancat, arbitreaza numai impotriva ta.( si te tine minte si meciul urmator ). Nici observatorii nu sunt mai buni... nu stiu cati consemneaza in raport arbitrajele . Din pacate am vazut arbitraje la turneele semifinale de juniori conduse de arbitrii incepatori care si-au batut joc de munca copiilor si nervii antrenorilor si parintilor. Nu pot sa cred ca aceste lucruri nu se stiu la FRB ...dar e mai usor sa inchizi ochii decat sa faci ceva.

    cu 7 ani în urmă (25.01.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Cristian Chirita:

      ...
      La juniori FRB nu se obosește să trimită observator. Bine, asta convine și clubului gazdă că nu mai decontează un barem plus o delegație. Iar arbitrii își fac de cap. Nu-s mai breji ăia de ligi naționale, ce să aștepți la unu' din același oraș cu echipa gazdă?

      cu 7 ani în urmă (25.01.2017)
    Raspunde
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    arbitrii
    Daca in fazele preliminare arbitrii sunt incepatori si gresesc destul de des, poate neintentionat, incepand din Faza Semifinala nu mai sunt chiar " nevinovati " fiind arbitri de Liga I ( divizia B ) si gresesc, de obicei din interes. La Turneul Final sunt arbitrii de Liga Nationala si tot fac " rahatul praf " arbitrand la comanda. Cel mai grav este ca se considera " buricul pamantului " sfidand antrenorii si jucatorii si batandu-si joc de munca lor. Uita ca sunt " prestatori de servicii " si ca fara aceste campionate de juniori EI NU ar exista.

    cu 7 ani în urmă (25.01.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!