Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Slobodan Nikolic, între datoria de tată și profesia de antrenor

Ioana Ardereanu

Ioana Ardereanu
07.02.2013

Voi încerca în acest articol să fac o analiză a anumitor aspecte văzute în teren la jocul Energiei Rovinari cu Gaz Metan Mediaș, disputat sâmbătă, 2.02, în cadrul etapei cu numărul 20 și apoi să suprapun totul peste statistica meciului.

În debutul partidei, antrenorul gorjenilor ne-a surprins cu o formulă de start destul de ciudată prin titularizarea fiului său, Stefan Nikolic, pe postul de conducător de joc, în detrimentul lui Jay Wisseh, acesta fiind împins pe poziția 2. Spun destul de ciudată, având în vedere că etapa precedentă, într-unul dintre cele mai bune meciuri făcute vreodată de Energia- de altfel singura victorie repurtată asupra campioanei en-titre, Asesoft Ploiești, în campionat- postul de titular al conducătorului de joc a fost atribuit fundașului american, Jay Wisseh. Acesta nu numai că sa achitat foarte bine de sarcinile postului său, dar a fost principalul artizan al acestei victorii, cu o linie statistică de invidiat- 23 puncte, 13 pase decisive, 6 recuperări, 27 eff

 

S-ar fi putut spune după acest meci că echipa gorjană și-a găsit coordonatorul de care avea nevoie pentru următoarele meciuri în vederea calificării în play-off. Îmbucurătoare nu a fost numai prestația coordonatorului, cu cele 13 pase decisive, dar întreaga echipă, cu 23 astfel de pase, presta un joc mult mai solid, colectiv, capitol la care Energia era destul de dificitară- o medie de doar 13.7 assituri pe meci.

Poate o să spuneți că niciodată nu seamănă un meci cu altul și de aceea antrenorul are obligația să pregătească fiecare meci în parte, efectuând diferite mișcări pentru a-și surprinde adversarul. Însă în meciul cu Gaz Metan Mediaș, schimbarea conducătorului de joc nu numai că nu a suprins echipa gazdă, dar cei care au avut probleme cu această mutare, au fost chiar jucătorii din Tg-Jiu. Jocul acestora nu mai era același joc de creație ca în meciul precedent cu Asesoft, iar unii jucători ce fuseseră foarte bine puși în evidență de Wisseh, ca David Steffel și Flavius Lăpuște (17 puncte, respectiv 16 puncte), în această confruntare au suferit la capitolul finalizare (8 puncte, respectiv 6 puncte).

 

Însuși Jay Wisseh, dispecerul principal în meciul cu Asesoft Ploiești, de această dată, s-a părut că nu își găsește locul în echipă, deseori forțând greșeli nepermise unui jucător cu talentul său. Probabil acest meci a însemnat și un record negativ pentru el, acesta distribuind în 35 de minute O SINGURĂ PASĂ DECISIVĂ și comițând 8 GREȘELI NEFORȚATE. De altfel întreaga echipă a Energiei, a distribuit doar 10 pase decisive și a avut 16 mingi pierdute. Aceste cifre spun multe despre un joc în care coordonatorul are cel mai important rol.

Numai datorită talentului său excepțional, marcând două aruncări de 3 puncte pe finalul meciului, dar în special datorită  geniului compatriotului, Louis Darby (22 puncte, 7 recuperări, 5 pase decisive, 25 eff.) au făcut ca proporțiile acestei înfrânegeri să fie limitate la doar 4 puncte

Știam că antrenorul Energiei este un antrenor jucător, care de multe ori ne-a surprins plăcut cu tacticile sale( vezi meciurile Cluj-Energia, respectiv Energia-Cluj din sezonul trecut și CSM București-Energia, respectiv Energia-Asesoft în acest sezon). Știam că o să vină și în acest meci cu ceva nou. Numai că de această dată alegerea sa nu s-a dovedit a fi una câștigătoare. 

Concluzie!

  • De ce a vrut să schimbe Slobodan Nikolic conducătorul de joc în persoana Jay Wisseh, cu fiul său, Stefan Nikolic?
  • De ce nu a jucat cu Jay Wisseh poziția 1 și cu Nikolic jr. poziția 2?
  • De ce a recurs la această tactică într-un meci atât de important pentru accederea între primele 8 echipe ale campionatului intern?

Sunt întrebări la care numai tehnicianul plav poate răspunde și totodată numai el este în măsură să facă pe viitor alegerea coordonatorului de joc între fiul său, Stefan Nikolic și talentatul fundaș american, Jay Wisseh?

5 comentarii la aceasta stire:
  • caleapa oprita :

    simplu
    Se pare ca tu cunosti, cat de cat ENERGIA, dar,de fapt, scri ce ti se dicteaza.Esti mica. Nu mai asculta de TIRCI.

    cu 11 ani în urmă (07.02.2013) Raspunde
  • ioana.ardereanu :

    @caleapa orpita
    Mulțumesc pentru aprecieri, însă ar fi fost interesant dacă ați fi reușit să comentați articolul, nu autorul!

    cu 11 ani în urmă (07.02.2013) Raspunde
  • mmmmmmmm :

    mocane esti penibil
    oarecum are si mocanu un cuvant de spus la acest articol.........acest mare jucator......trebuie sa intelegi ca aceste mici diversiuni pe care incerci sa le faci sunt de foarte prost gust.....esti dezgustator.....intelege ca in gorj nu mai esti bine vazut......nu te mai place nimeni........respiri aerul oltenesc degeaba.......pleaca .....termina cu toate porcariile astea....

    cu 11 ani în urmă (07.02.2013) Raspunde
  • CS Municipal Mediaș bbfreak :

    @ioana.ardereanu
    Este destul de urat ca insinuezi ca Nikolic fie si-a favorizat fiul, fie a adoptat o tactica ptr a "trantii" meciul.Asta faci defapt. Mai simplu era sa discuti si cu ofiacialii clubului, si sa-i intrebi ce cred.Sau si mai bine direct cu Nikolic.

    cu 11 ani în urmă (08.02.2013) Raspunde
  • spanoulis :

    ciudat
    Toti cei care urmaresc Energia au observat ca din iarna asta avem inca o *vedeta* in echipa! Problema este alta: nu se mai dau pase decisive, si cand se dau, se dau aiurea(vezi unele pase date de wisseh catre darby pe la glezne in cele 3 meciuri jucate impreuna). Din statistici se vede ca wisseh da pase decisive doar acasa, in deplasare uita sa paseze sau nu este *sustinut*?

    cu 11 ani în urmă (08.02.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!