Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Statistică: Categoria +/-

Adrian Micinic

Adrian Micinic
16.10.2012

Un capitol statistic despre care am vorbit puțin sau chiar deloc pe site-ul TotalBaschet se referă la categoria +/-. Acesta se calculează pentru fiecare jucător în parte, însă vine să evalueze aportul jucătorului în folosul echipei. Mai exact reflectă cât de bine se descurcă echipa cu fiecare jucător în teren.

Spre deosebire de eficiență, cea care evidențiază aportul individual al fiecărui jucător, categoria +/- nu are nicio legătură cu individul. Ea se referă la utilitatea fiecărui jucător atât timp cât se află pe parchet.

Calculul este foarte simplu. El se referă la situația pe tabela de marcaj în momentul în care un jucător intră pe parchet și se calculează până în momentul în care este retras pe bancă. Calculul se reia în momentul în care sportivul respectiv revine pe parchet.

Pentru a exemplifica, îl vom folosi pe liderul acestei categorii statistice după două etape, Paul Graham III, de la Gaz Metan Mediaș. Elevul lui Marcel Țenter a fost titular în ambele partide disputate până în prezent în campionat. El a petrecut 31 minute și 43 secunde în partida de la Giurgiu, respectiv 25 minute și 21 secunde în confruntarea cu Farul Constanța.

În prima etapă a avut 14 la +/-, adică Gaz Metan a fost superioară lui CSȘ Giurgiu cu 14 puncte în perioada în care Graham s-a aflat în teren. Apoi, la jocul cu Farul, pe parcursul celor 25 minute de joc, Gaz Metan a fost pe plus, cu 31 de puncte!

Astfel, Paul Graham are 45 la +/- în primele două etape. Podiumul este completat de către Slobodan Dundjerski, un alt jucător al lui Gaz Metan, cu 36, respectiv Rareș Pașca, de la CSM Oradea, cu 33.

De altfel, situația lui Pașca este estrem de interesantă și care spune multe despre această categorie statistică. El petrecut câteva secunde pe parchet la meciul cu Piteștiul și a avut 0 la acest capitol. Însă în victoria cu Dinamo a fost ceva foarte interesant. Pașca nu a marcat niciun punct în acest meci, fiind singurul din lotul CSM-ului care nu a punctat, dar a avut un indice de 33 la categoria +/-. Așadar, chiar dacă nu a marcat, atât timp cât s-a aflat el pe parchet, CSM Oradea a înscris 33 puncte mai mult decât Dinamo.

Foto: Frățilă Daciana Codruța

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!