Stiri

Steaua Roșie a reușit titlul 20 după un coș decisiv controversat în meciul 4 al finalei cu marea rivală

Andreea Vlase

Andreea Vlase
19.06.2019

Steaua Roșie a câștigat pentru a 5-a oară la rând campionatul Serbiei la baschet masculin, după 3-1 în finala cu marea rivală din Belgrad, Partizan. Meciul 4 a fost găzduit de alb-negri și a avut multe schimbări de lider în a doua parte, întrerupere de jumătate de oră și controversă pe final. Billy (James) Baron a marcat coșul decisiv în ultima secundă, iar Partizan a făcut apel pentru pași. Liga sârbă a omologat rezultatul din teren, dar a admis că nefluierarea pașilor a afectat rezultatul și i-a suspendat pe arbitri.

Finala campionatulul sârb a început în 10 iunie, iar Steaua Roșie a câștigat primul meci, pe care l-a găzduit, cu 98-94, după ce a condus și la 11 puncte. Partizan a revenit și a trecut în față la jumătatea sfertului patru, dar Steaua Roșie s-a distanțat din nou. Dejan Davidovac și Alexander Renfroe au fost cei mai buni marcatori ai celor două echipe, cu câte 20 de puncte.

A urmat partida în care KK Partizan NIS a figurat ca gazdă și victoria le-a revenit alb-negrilor, cu 73-72. Faye i-a dus pe alb-roșii la conducere (70-72) cu 8 secunde rămase din joc. Zagorac a scuturat plasa de la distanță, cu trei secunde până la final. Oaspeții nu au mai găsit drumul spre coș la ultima fază, astfel că Partizan a egalat la 1. Taylor Pagie marca 19 puncte pentru învingători, iar Mouhammad Faye 14 pentru învinși.

Steaua Roșie a revenit la conducerea finalei după ce a câștigat meciul trei cu 96-90, din nou din postura de gazdă. Diferența maximă a fost de 10 puncte. James Baron a fost coșgheterul partidei cu 25 de puncte pentru alb-roșii, iar de la alb-negri cel mai bun marcator a fost Vanja Marinkovic, cu 21 de puncte.

Jocul 4 s-a disputat la fix o săptămână după primul, cu Partizan ca gazdă. Prima repriză le-a aparținut alb-negrilor, care s-au distanțat la un maxim de 14 puncte. Steaua Roșie a echilibrat jocul în partea secundă și ultima perioadă de joc a început la egalitate, 52-52. În al doilea minut din sfertul decisiv s-a întrerupt partida după ce un fulger a lovit acoperișul sălii Aleksandar Nikolic și au fost probleme inclusiv cu apa ajunsă pe parchet. După o pauză de aproximativ jumătate de oră, cum informează presa sârbă, jocul s-a reluat.

S-a mers cap la cap până la jumătatea perioadei de joc. Marinkovic și Pagie au scuturat plasa de la distanță pentru 66-62. Baron (de la libere) și Davidovac (de după semicerc) au readus avantajul în tabăra oaspeților. Marcus a reușit o triplă, iar Faye a egalat la 69. Avansul nu a mai trecut de o posesie în final. Baron a făcut 73-74 cu un 3 points-play, iar Renfroe i-a dus pe alb-negri la conducere cu un punct cu 13 secunde rămase din joc. Time-out, iar Baron și-a asumat ultima finalizare. A profitat de un mismatch  și a mers, a înscris, dar gazdele au cerut pași la acea fază. Arbitrii au validat coșul și meciul s-a încheiat cu scorul de 75-76.

 

Steaua Roșie a câștigat ultimul act cu 3-1 la general. James Baron a fost coșgheterul meciului care a închis finala cu 21 de puncte (7 în final). Dejan Davidovac și Michael Ojo l-au secondat cu 13 și 12 puncte. De la Partizan cei mai buni marcatori au fost Djordje Gagic și Alexander Renfroe cu câte 11 puncte.

Partizan a făcut apel, dar rezultatul de pe teren a fost omologat, respectându-se regula FIBA care prevede că o greșeală a arbitrilor nu poate fi motiv pentru anularea unui meci. Gazdele nu au mers la festivitatea de premiere, iar din tribună au fost aruncate obiecte în teren. Din această cauză Partizan a primit o amendă de 102,000 de dinari (în jur de 860 de euro).

Forul decizional a admis greșeala arbitrilor la faza finală și Belosevic, Obrknezevic și Nikolic au fost sancționați cu o suspendare de 3 meciuri (mutată în sezonul următor). Directorul sportiv de la KLS a declarat că „nefluierarea pașilor din ultima secundă a meciului 4 al finalei a afectat rezultatul. Până atunci arbitrajul a fost foarte bun pentru 39 de minute și 59 de secunde”. (conform basketballsphere.com)

Podiumul din Serbia a fost completat de FMP.

*foto: Crvena Zvezda

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!