Stiri

Steve Nash se retrage din NBA după o carieră ilustră de 19 sezoane

Eduard Popa

Eduard Popa
21.03.2015

Steve Nash

Conducătorul de joc al celor de la Los Angeles Lakers, Steve Nash, a anunțat oficial astăzi că se va retrage din baschet la finalul acestui sezon. Nash și-a anunțat acest gest printr-o scrisoare publicată în jurnalul online The Players Tribune.

Dublul MVP al NBA a motivat această decizie prin faptul că nu mai avea puterea să lupte cu obsesia care l-a ghidat de-a lungul carierei sale să devină un jucător tot mai bun. „M-am uitat la idolul meu Isiah Thomas și m-am gândit că nu sunt nici pe departe jucătorul care a fost el, dar dacă mă voi lupta cu mine însumi în fiecare zi să devin un jucător tot mai bun, în 5-10 ani de ce nu aș putea ajunge la nivelul lui?”, și-a explicat canadianul ambițiile din tinerețe în scrisoarea de retragere. 

Totodată, fostul conducător de joc al lui Phoenix Suns, Dallas Mavericks și Los Angeles Lakers a numit o listă de oameni cărora le mulțumește pentru faptul că l-au ajutat în cariera sa de baschetbalist. Au fost menționați jucători precum Dirk Nowitzki și Michael Finley, colegii săi din perioada Dallas Mavericks sau Amare Stoudemire cu care a prins cei mai buni ani ai carierei sale la Phoenix Suns. De asemenea, antrenori precum Don Nelson, Mike D'Antoni sau Jay Triano, sau persoane din viața sa personală, precum părinții săi, iubita și copiii lui sau sora și fratele său, fiecare aducându-și într-un mod sau altul aportul în cariera lui Nash, dar și în formarea sa ca om. 

Născut la Johannesburg, Africa de Sud, din părinți britanici, Steve Nash s-a mutat în Canada când avea vârsta de doi ani. Acesta a jucat în copilărie fotbal, sport practicat la un nivel profesionist și de tatăl său, și hochei pe gheață, apucându-se de baschet organizat abia la vârsta de 12 ani. 

Nash a jucat la liceu în provincia Victoria și apoi patru ani, în perioada 1992-1996, pentru Universitatea Santa Clara, pe care a absolvit-o cu o diplomă în sociologie. Apoi a fost draftat în 1996 de Phoenix Suns cu opțiunea a 15-a, într-unul dintre cele mai bune draft class-uri din istorie, din care mai fac parte nume precum Kobe Bryant (opțiunea a 13-a), Ray Allen (opțiunea a cincea), Allen Iverson (prima opțiune) sau Peja Stojakovic (opțiunea a 14-a). 

A jucat mai întâi două sezoane la Phoenix Suns (1996-1998), dar pentru că acesta juca pe același post cu Kevin Johnson, Jason Kidd și Sam Cassell, Suns au hotărât să îl transfere pe Nash la Dallas. 

Alături de Don Nelson, Dirk Nowitzki și Michael Finley, Steve Nash a reușit să întoarcă soarta francizei din Dallas, ajungând până în finala Conferinței de Vest în 2003 și devenind unul dintre cei mai buni conducători de joc din NBA. 

În 2005 Nash s-a întors la Phoenix Suns, unde sub bagheta lui Mike D'Antoni și alături de jucători precum Amar'e Stoudemire sau Shawn Marion a reușit să construiască una dintre cele mai bune și spectaculoase echipe din NBA și un pretendent serios la titlu. De altfel, Phoenix Suns avea să ajungă în finala Conferinței de Est în sezoanele 2005, 2006 și 2010.

Însă după două sezoane în care au pierdut la limită play-off-ul, Nash a decis să semneze cu o altă echipă: Los Angeles Lakers. Din păcate, în cele trei sezoane la Lakers, Nash a fost foarte mult timp accidentat, evoluând în numai 65 de jocuri. De altfel, în sezonul acesta Nash nu a putut juca deloc din cauza unei recidive la accidentarea de la spate.

Cu toate acestea, Steve Nash rămâne unul dintre cei mai importanți jucători din istoria recentă a acestui sport. După o carieră ilustră de 19 ani, Nash a strâns 1217 jocuri, terminând cu o medie de 14,3 puncte pe meci, 8,5 pase decisive și 3 recuperări. Acesta a obținut titlul de cel mai bun pasator al ligii de cinci ori (2005, 2006, 2007, 2010 și 2011),strângând de-a lungul carierei sale 10.335 de pase decisive în carieră. De asemenea, cu medii de 49% din acțiune, 43% de la trei puncte și 90% la libere, Nash se înscrie și pe lista celor mai buni aruncători din istoria NBA, fiind cel mai precis aruncător de libere din istoria NBA, cu 90,4%. 

Nash a strâns de-a lungul carierei sale 2 titluri de MVP (2005,2006), a fost de 3 ori First-Team NBA (2005, 2006, 2007), de 2 ori Second-Team NBA (2008, 2010) și de 2 ori Third-Team NBA (2002, 2003). Totodată, Nash a fost ales de opt ori în All-Star Game (2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2010 și 2012) și a terminat de 4 ori cu medii de 50% din acțiune, 40% de la 3 puncte și 90% la libere, intrând astfel în celebrul club de 180 (50+40+90) al celor mai preciși aruncători din istorie. 

În ciuda faptului că nu a câștigat niciodată un titlu de campion NBA, Steve Nash rămâne în memoria fanilor ca unul dintre cei mai spectaculoși, inteligenți și inovativi jucători din istoria baschetului.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate