Stiri

Steve Nash va avea numărul retras de către Phoenix Suns

Eduard Popa

Eduard Popa
25.08.2015

nash_phoenix_suns

După ce a anunțat la începutul sezonul precedent că se va retrage din activitatea profesională din cauza numeroaselor accidentări suferite în ultimele trei sezoane, fanii legendarului conducător de joc Steve Nash au primit o veste excelentă de la echipa pentru care acesta a avut cele mai bune prestații.

Pe 30 octombrie, numărul 13 pe care Nash l-a purtat timp de 10 sezoane pentru Phoenix Suns (1996-1998, 2004-2012) va fi retras în onoarea jucătorului canadian. 

Nash devine astfel al 14-lea membru al Suns Ring of Honor, alăturându-se astfel unor nume celebre din istoria lui Phoenix, precum Charles BarkleyCotton FitzsimmonsAlvan AdamsTom Chambers,Kevin JohnsonDick Van Arsdale sau Jerry Colangelo.

În primele două sezoane la Phoenix, Nash a avut probleme în a pătrunde în rotația echipei din Arizona, din cauza competiției uriașe oferită de Jason Kidd și Kevin Johnson. Acesta a primit oportunitatea de a juca în primul cinci la Dallas Mavericks, unde alături de Dirk Nowitzki a condus una dintre cele mai bune ofensive timp de 6 ani. 

Nash a fost readus la Suns în 2004, unde alături de Amare Stoudamire, Shawn Marion și Joe Johnson a reușit să producă o turnură incredibilă față de sezonul precedent, de la un record de 29 de victorii și 53 de înfrângeri la 62-20, cu un joc ofensiv formidabil. Datorită acestei prestații, Nash a primit titlul de MVP-ul ligii. În playoff, Phoenix Suns avea să ajungă în finala Vestului, unde a fost oprită de San Antonio Spurs, echipa care a și cucerit titlul în acel sezon.

În sezonul 2005-2006 Steve Nash a condus Phoenix Suns fără Stoudamire (aflat la prima sa accidentare gravă) și fără Joe Johnson care plecase la Atlanta, spre o nouă finala în Vest, având career high la nivelul punctelor (18,8), recuperări (4,2), procentajului din acțiune (51%) și procentajului de la libere (92%), fiind în același timp cel mai bun pasator al ligii (10,2 pase decisive). Grație acestor performanțe Nash a primit un al doilea titlu de MVP, fiind doar unul din nouă jucători care au reușit titluri consecutive în istoria NBA.

Au urmat apoi trei sezoane mai puțin reușite pentru Phoenix, cu ieșiri rapide din playoff-ul NBA sau chiar cu ratarea acestui obiectiv, până când în sezonul 2009-2010, alături de Amare Stoudamire, Jason Richardson și Grant Hill, Nash a condus pe cei de la Suns până în finala Conferinței de Vest, unde au fost opriți de campioana en-titre, Los Angeles Lakers.

După acest sezon Amare Stoudamire a plecat la New York Knicks iar Phoenix Suns, în ciuda unor prestații bune în sezonul regulat, nu a mai prins playoff-ul în Conferința de Vest.

Astfel, în sezonul 2012-2013 Nash a semnat cu Lakers, dar nu a reușit să evolueze decât în 62 de partide din cauza numeroaselor accidentări suferite la spate sau la picior.  

În timpul perioadei sale la Phoenix Suns, Nash a fost numit de două ori MVP-ul ligii, a jucat în 6 All-Star Game-uri din cele 8 în total din carieră, a fost de cinci ori cel mai bun pasator din NBA, de două ori cel mai bun aruncător de la linia de fault. De asemenea, în cele 10 sezoane petrecute la Suns, Steve Nash a devenit cel mai bun pasator din istoria francizei (6.997 de pase decisive în tricoul lui Phoenix), are cele mai multe aruncări de la 3 puncte marcate și cel mai bun procentaj de la libere. 

În prezent Steve Nash este managerul general al naționalei de baschet masculin a Canadei. 

Sursa foto: zimbio

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!