Stiri

Marc Gasol, despre câștigarea titlului NBA: „Inelul mi-a umplut un gol pe care nu știam că îl aveam”

Marc Gasol se pregătește cu naționala Spaniei pentru Campionatul Mondial din China, care va începe la finalul acestei luni. Înainte de amicalul cu Statele Unite, din această noapte, pivotul a oferit un amplu interviu ziarului AS în care vorbește despre câștigarea titlului în NBA, despre cele două reprezentative care se întâlnesc astăzi și mondial, dar și despre drumul până la jucătorul care este azi și planuri de viitor.

Statele Unite și Spania se întâlnesc în această noapte la Honda Center din Anaheim, California, la ora locală 10 p.m. (8 dimineața ora noastră). Ambele formații au absențe importante pentru competiția care va avea loc în China în perioada 31 august-15 septembrie.

Marc Gasol a oferit un interviu amplu ziarului AS înainte de amicalul cu SUA. Pivotul a raspuns la aproape 20 de întrebări pentru cotidianul spaniol, pe teme diverse. Interviul complet în limba spaniolă îl găsiți aici. Redăm mai jos o parte din răspunsurile celui care a câștigat primul său titlu în NBA cu Toronto Raptors în acest an. Printre altele, Marc a vorbit și despre primii pași peste ocean.

„Am ajuns la 16 ani fără să am idee de engleză. Un tânăr în plină adolescență cu toată nesiguranța pe care acest lucru o implică. Am plecat și am lăsat în spate familia. Am decis să mă întorc acasă la Barça singur. După trei ani de Barça în ACB și doi la Girona, m-am întors la aceeași franciză, în același oraș. Și în acest sezon am părăsit orașul fiind tată a doi copii, unul născut pe strada cea mai faimoasă din Memphis... Gândiți-vă că am ajuns la 16 ani și am plecat la 34. Sunt multe zile, multe prietenii. Din Memphis îmi lipsește lumea, atmosfera, afecțiunea pe care am primit-o și totul din jurul acestui sport care m-a ajutat atât, în formare și consacrare”, a spus Marc Gasol.

Acesta a mai spus că plănuiește ca după retragere să se întoarcă în Spania, la Barcelona, cu copiii săi, să petreacă timp cu bunicii. Vrea să le dea ocazia să trăiască experiența spaniolă și să decidă ce vor să facă în viitor. Jucătorul de 34 de ani a vorbit și despre sentimentele după câștigarea inelului de campion în NBA, după ce a primit exemple de alți sportivi care au simțit un gol sau au scăzut randamentul după ce au reușit lucruri importante.  

Nu puteam să fiu mai fericit (râde). Nu mă simt gol deloc. Găsesc fericirea și motivația în fiecare moment cu acest sport, în fiecare antrenament, în fiecare partidă. Poate schimbul de franciză, câștigarea inelului, cum a mers totul, mi-a umplut un gol pe care nu știam că îl aveam. Și mi-a oferit o pace interioară pe care nu știam că nu o am. Dar după ce l-am câștigat mi-am dat seama că îmi păsa mai mult decât am crezut că îmi pasă. Înainte să îl câștig poate mă convingeam altfel. Îmi spuneam fie ce-o fi, trebuie să muncesc la maximum și tot timpul să pot să mă uit în oglindă și să simt că am dat totul. Acum că s-a întâmplat asta, o mențin. Trebuie sa dau maximul, dar când reușești dai valoare celor care au fost aproape să câștige pentru că este o experiență mentală și fizică foarte puternică. Sunt fericit pentru tot, pentru că am făcut încă un pas când credeam că nu mai îmi rămâne nimic.

A fost un play-off foarte dur: Orlando, 76ers cu Embiid, Bucks și în final Warriors. Îmi amintesc că am văzut o imagine a ta în finală aproape epuizat. Ai putut să te odihnești cu adevărat bine pentru a fi pregătit la mondial?

Am terminat realmente „scoțând fum”, dar fum din acela rău, când arzi ulei. Am terminat atins fizic, dar știam că nu puteam să mai pierd mult timp. În 19 am ajuns în Spania și în 26 mă antrenam. Trebuia să mă pun să muncesc pentru că știam că am o provocare foarte importantă, care este mondialul din China.

Este cea mai ciudată selecționată în care vei juca de când ai debutat?

Nu analizez și nu compar echipele din alți ani pentru că nu îmi aduce absolut nimic. Cred că avem niște arme speciale și un stil de joc pe care nu l-am dezvoltat și nu a fost văzut niciodată la națională și asta are lucruri pozitive, predispoziția jucătorilor să muncească, talentul pe care îl avem... cred că va fi foarte bine. Că nu îi avem pe jucătorii sau numele de talent ca Pau sau Juan Carlos? Ei bine, OK, nu o să ne ascundem. Dar avem o încredere foarte mare în ceea ce facem.

Marc Gasol a fost întrebat și dacă relația cu selecționerul Sergio Scariolo s-a schimbat după ce a ajuns să colaboreze cu el zi de zi. Antrenorul Spaniei a fost secundul campioanei NBA în ultimul sezon.

Din primul moment a avut grijă de mine. Și-a dat avizul că puteam să ajut echipa să obțină performanța (inelul) și să joc bine baschet. Asta a implicat și un risc din partea lui. M-a învățat cum să mă adaptez, multe lucruri.

Cum vezi rolul fraților Hernangómez în națională, trebuie să fie ce au fost Rudy, Sergio și tu pentru Spania în 2006? Va fi nevoie de ei.

Willy a fost din 2015, nu este primul lor an la națională. Pe lângă necesitate, putem să profităm de talentul pe care îl au și pentru că sunt jucători speciali. Să ne concentrăm și să găsim punctele în funcție de moment, să creștem sau să scădem intensitatea. Asta va depinde de Sergio, să îi ajute să dea maximul pentru binele echipei.  

Pivotul a vorbit și despre naționala Statelor Unite, despre felul cum este tratată de presă pentru că lipsesc atâtea nume importante.

Vinde puțin, nu? Este o parte, nu știu cum să o numesc, nu vreau să zic propagandă. Dar noi suntem mândri de jucătorii pe care îi avem și trebuie să fim conștienți de cei care își sacrifică 8 săptămâni de vacanță ca să ajute naționala, nu de cei care nu vin cu noi sau cu alte naționale. Statele Unite au jucători foarte buni tehnic, foarte, foarte buni fizic, cu o viteză și o capacitate de a lua decizii foarte mare, cu o gamă foarte mare de șuturi. Trebuie să muncim foarte bine și să ne iasă un meci mare dacă jucăm contra lor la mondial, pentru că știm dificultățile pe care le-am avea contra jucătorilor de acel nivel.

Gasol crede că Spania ar trebui să treacă fără mari probleme de prima fază la Campionatul Mondial. Ibericii sunt în grupa D, alături de Iran, Puerto Rico și Tunisia. Spania întâlnește Tunisia în prima zi a mondialului, la Guangzhou. Primele două clasate avansează în faza a doua a grupelor, de unde primele două urcă în sferturi.  

În prima fază este important să jucăm bine. Nu ar trebui să avem multe dificultăți, dar trebuie să jucăm concentrați pe noi pentru a ajunge la un nivel bun în faza a doua, pentru că aceasta va fi cheie și ne va pune într-o parte sau alta în turneu.

La finalul interviului Marc a avut și un (nelipsit) dialog scurt despre fratele său, Pau, care este accidentat și ratează mondialul.

Eu și Pau vorbim rar despre baschet, aproape niciodată. Vorbim de nepoții lui, acum cum îi este piciorul... Dar ne cunoaștem și ne respectăm opiniile despre baschet, știm cum funcționăm. Dacă voi avea întrebări, o să îl consult. Momentan nu am.

Vei auzi de el dacă nu ajungeți la Tokyo...

Bineee. El este conștient că sportul este foarte dificil. Ne susține 100%, necondiționat. Avem sprijinul lui întotdeauna.

Marc Gasol are în palmares titlul mondial cu naționala țării sale în 2006, titluri europene și alte medalii la competiții majore.

*foto: Valentin Todea, Getty Images North America, DELFI / Domantas Pipas 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!