Stiri

Terrence Roberts: „Mi-ar plăcea să mă întorc într-o bună zi la Cluj”

Paul Olar

Paul Olar
09.03.2016

Ne aflăm în toamna lui 2008. Rivalitatea dintre Cluj și Ploiești a prins deja rădăcini, mai ales că ardelenii pun în pericol supremația Asesoft-ului. O demonstraseră în finala precedentă, când le-au dat emoții  galonaților prahoveni. La cârma arțăgoasei trupe clujene stă TAB Baldwin, un celebru tehnician, fost semifinalist de Cupă Mondială cu naționala Noii Zeelande. Cum CV-ul și profesionalismul americanului impresionează până și adversarii, oficialii transilvăneni îi lasă mână liberă la transferuri.

Baldwin pare convins că știe cum să răpună Ploieștiul, își aduce proprii jucători și alcătuiește una dintre cele mai multiculturale echipe din istoria sportului clujean. Rezultatele nu se ridică la nivelul așteptărilor, iar U-Mobitelco părăsește FIBA EuroChallenge. Apoi, Mike Kinsella, pivotul titular, se „rupe” în meciul cu codașa Târgoviște și anunță ora schimbării. Se dau imediat telefoane, se contactează agenți și în cele din urmă se bate palma. Peste câteva zile va sosi pe malul Someșului un înlocuitor numit Terrence Roberts. 

Terrence, românii vorbesc adesea de tine și de slam-dunk-urile tale spectaculoase. Ce mai faci?

Sunt bine, muncesc din greu ca să mă asigur că familiei mele nu îi lipsește nimic. Baschetul m-a purtat în multe locuri și vreau să văd unde voi ajunge.

Ai semnat de curând cu o formație din Noua Zeelandă. Cum ți se pare țara și ce părere ai despre întrecerea de acolo?

Noua Zeelandă este o țară superbă, îmi place mult. Campionatul începe joi și sunt foarte nerăbdător. Practic, revin după o accidentare gravă și voi juca alături de un fost coechipier din colegiu, Eric Devendorf. Ne intersectăm din nou, deci văd situația ca un bonus. El a jucat atât în Noua Zeelandă, cât și în Australia. Cunoaște cele două ligi, cu toate dedesubturile lor. Își dedică timp să îmi explice cum stau lucrurile, antrenorul nostru acordându-i încredere.

Te întorci în circuit la trei ani distanță de la ultima partidă oficială. Vezi dificilă revenirea pe parchet?

Da, mă aflu la primul contract din 2013 încoace, dar nu va fi greu să prestez la același nivel. M-am antrenat neîntrerupt acasă, în Statele Unite. Deși accidentările au fost numeroase, eu nu mi-am pierdut niciodată speranța. Cea mai dificilă misiune va fi să îmi protejez genunchii întreg sezonul. Până acum, totul este perfect. 

Ai activat pe patru continente. Diferă baschetul european de cel asiatic spre exemplu?

Am sesizat o deosebire, în sensul că baschetul asiatic iese în evidență printr-un tempo ridicat. Sunt transferați mulți jucători străini, care pun pe planul principal realizările personale, precum statisticile ridicate și alte distincții. În Europa, străinii sunt axați pe cifrele lor, dar își aduc aminte că fac parte dintr-un colectiv. De asemenea, am observat că formațiile europene nu ezită să renunțe la vreun sportiv atunci când nu dă randament.

În 2011 te-ai pregătit o bună perioadă de timp cot la cot cu Kevin Durant și Oklahoma City Thunder. Cât de bine ți-a prins respectiva experiență?

Faptul că am mers la training campul celor de la Thunder m-a ajutat enorm. A fost o experiență senzațională, ce mi-a dat încredere în propriile forțe. Am înțeles la ce nivel trebuie să te prezinți ca să faci față în NBA. Sunt necesare calități fizice deosebite, precum și o determinare de neclintit.

Ca să introducem în discuție și Clujul, vom reaminti faptul că în Noua Zeelandă evoluează fostul tău coleg, Henry Leon. Ai apucat să vorbești cu el?

Eu și Henry discutăm uneori și chiar ne-am întâlnit după ce am plecat de la Cluj. Cred că va fi amuzant să joc împotriva lui, deoarece suntem prieteni apropiați. Țin să spun că meciul de debut în Noua Zeelandă va fi cu Wellington Saints, unde este el legitimat. Dacă stau să mă gândesc, nimeni din vestiarul Clujului nu s-a împrietenit așa cum am făcut-o noi. Drept dovadă, am ținut permanent legătura.

TAB Baldwin, fostul vostru antrenor de la „U”, a disputat recent finala FIBA Asia Championship. Cum l-ai descrie pe Baldwin?

TAB Baldwin este un antrenor fenomenal. Sincer, nu aș fi primit angajamentul din Noua Zeelandă  fără ajutorul lui. Le-a vorbit frumos celor de aici și a dat asigurări că pot juca, deși accidentările mi-au dat bătăi de cap. Nu găseam nicicum un contract, iar el a venit în sprijinul meu. TAB este o persoană deosebită și se dedică în totalitate baschetului. Mi-a plăcut să joc sub comanda lui și nu pot spune același lucru despre ceilalți antrenori pe care i-am întâlnit de-a lungul carierei.

Ce îți amintești din perioada petrecută la Cluj?

Țin minte că ne dedicam timp considerabil acțiunilor de caritate. Mergeam să vorbim cu copiii, să le dăm sfaturi. M-au bucurat astfel de momente, înseamnă ceva să fii văzut ca un model. Sala era arhiplină meci de meci, indiferent cu cine jucam. Pur și simplu nu se găseau bilete la partidele noastre (râde). O atmosferă de genul te împinge efectiv de la spate.

Ai ajuns la U-Mobitelco în a doua jumătate a stagiunii 2008/2009. Conjunctura ținea cu voi , însă te-ai accidentat. Ulterior, ați părăsit Play-Off-ul din runda inaugurală. Ce nu a mers?

Nimeni nu preconiza un eșec cu Sibiul, dar accidentările ne-au dat bătăi de cap. Atunci când un baschetbalist important suferă o accidentare, totul se schimbă. Ei bine, eu eram acel baschetbalist important. TAB s-a văzut obligat să modifice tactica, dând șansă altor jucători. Bineînțeles, banca de rezerve nu a fost atât de lungă. În absența mea, întreaga defensivă s-a concentrat în jurul tandemului Matt Gibson & Zoran Krstanovic. Astfel, Sibiul s-a bucurat de o misiune ușoară. La fel de ușoară ca și cum mi-aș pune eu acum gleznierele și m-aș încălța pentru meci. Aș adăuga că din orice experiență se învață câte ceva...

Total Baschet a organizat în weekend un concurs ce îi îndemna pe suporteri să nominalizeze baschetbalistul lor preferat. Numeroși oameni te-au ales pe tine, postând comentarii. Te-a surprins gestul lor?

Este un sentiment minunat să văd că fanii îmi apreciază efortul. M-am dedicat complet colegilor și activităților desfășurate de club. Acele comentarii demonstrează că eu mi-am lăsat amprenta asupra echipei în mod pozitiv. Așa ar trebui să se comporte orice sportiv profesionist. Prefer să mă descriu drept un om plăcut în afara terenului, dar detestat de adversari pe teren.

Ce ai spune despre o întoarcere la Cluj-Napoca?

Mi-ar plăcea să mă întorc într-o bună zi la Cluj. Am avut o experiență deosebită și nu voi uita niciodată România. Se leagă de cariera mea,  nimeni nu îmi poate lua asta.

În final, ce mesaj le transmiți românilor?

Vreau să vă mulțumesc că m-ați susținut și m-ați motivat. Chiar dacă unii baschetbaliști nu sunt din țara voastră, voi le arătați afecțiune. Continuați să respectați baschetbaliștii, iar ei vă vor răsplăti cu aceeași monedă.

*Foto: Mircea Roșca/sportpictures.eu

1 comentariu la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca highflyer :

    Merci mult, totalbaschet.ro
    A fost una din cele mai faine surprize. Merci mult!

    cu 8 ani în urmă (09.03.2016) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!