Stiri

Tim Duncan și-a anunțat oficial retragerea

Bogdan Isailă

Bogdan Isailă
11.07.2016

Tim Duncan și-a anunțat oficial retragerea din activitatea de jucător profesionist. Anunțul a fost făcut prin intermediul site-ului lui San Antonio Spurs. Extrema de forță părăsește NBA-ul după 19 ani petrecuți în ligă, toți petrecuți alături de aceiași echipă, San Antonio Spurs.

În 1997, Tim Duncan era draftat cu prima opțiune de către formația condusă de Gregg Popovich. Impactul lui „The Big Fundamental” a fost unul înemnat încă din primul sezon petrecut în NBA, când își adjudeca titlul de „Rookie of the Year”. La al doilea sezon în ligă, Tim Duncan cucerea primul trofeu Larry O¢Brian din cariera, făcând pereche sub panou cu David Robinson. „Twin Towers” au răpus în finala din 1999 pe New York Knicks.

Sezonul 2002/2003 poate fi considerat cel mai bun sezon din cariera lui Tim Duncan. La finele acelei stagiuni, extrema de forță câștigat al doilea trofeu de MVP al NBA, cucerea și al doilea titlu NBA alături de San Antonio Spurs, iar cifrele sale statistice erau extraordianre,  23.3 puncte, 12.9 recuperări, 3.9 pase decisive și 2.9 capace.

După retragerea lui David Robinson din 2003, Tim Duncan a devenit liderul cu acte în regulă a formației din Texas, iar alături de Tony Parker și Manu Ginobili au format un trio de temut. Până în 2007, San Antonio mai cucerea două titlturi NBA, în 2005 după o finală decisă în meciul 7 în fața lui Detroit Pistons și în 2007 când i-au măturat cu un 4-0 pe jucătorii lui Cleveland Cavaliers.

După ce și-a atins apogeul, Tim Duncan a pus umărul la constanța arătată de San Antonio Spurs, echipa care a ratat ultima dată play-off-ul cu un sezon ca Timmy să fie draftat.

Tim Duncan a renunțat la bani, și-a diminuat contractul pentru ca echipa sa să poată rămâne competitivă. Răsplata s-a văzut în 2014 când San Antonio Spurs și Tim Duncan cucereau al 5-lea trofeu NBA din istoria, după o finală cu Miami Heat.

Ajuns la 40 de ani, Tim Duncan a jucat 1.392 de partide în sezonul regulat al NBA și alte 251 în play-off. El a adunat medii statistice de 19.0 puncte, 10.8 recuperări și 3.0 pase decisive în partidele disputate în carieră în sezonul regulat.

Tim Duncan are cele mai mult victorii din istoria NBA alături Tony Parker și Manu Ginobili. De asemenea este jucătorul cu cele mai multe victorii antrenat de același tehncian, Gregg Popovich.

Tim Duncan poate fi considerat cel mai mare jucător de poziția 4 din istoria baschetului. Fără a fi spectaculos prin execuțiile sale, „Timmy D” a prefarat mereu eficiența. De multe ori el apela la panou pentru aruncările din acțiune, în special cele de la semidistanță din 45 de grade, o aruncare pe care o poate chiar patenta în baschetul modern. Ghidat mereu de dorința de a învinge, Tim Duncan a reușit să ducă o franciza mică, cum e San Antonio Spurs, spre succes.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate