Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

TotalBaschet lansează manifestul #BaschetNuLitigii

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
22.05.2019

TotalBaschet lansează manifestul #BaschetNuLitigii

Site-ul TotalBaschet.ro pornește astăzi, 22 mai 2019, un manifest intitulat sugestiv BaschetNuLitigii prin care dorește să pună în lumina publicului larg o perspectivă mai puțin cunoscută a baschetului din România anului 2019. Dorim să constientizăm fanii sportului cu mingea la coș de problemele cu care se confruntă jucătorii sau antrenorii de baschet ce ajung să evolueze în țara noastră cât și de inexistența unui cadru legislativ care să protejeze participanții la activitatea sportivă și implicit să încurajeze practicarea acestuia într-un număr cât mai mare în rândul copiiilor respectiv să-i îndrume spre asumarea unui pas în favoarea performanței sportive.

Privit din exterior, baschetul românesc poate fi caracterizat un sport extrem de spectaculos care a strâns, de la sezon la sezon, tot mai mulți adepți. Atrași de atleticismul lui Kevin Hardy, de "sângele rece" a lui Kris Richards sau de triplele lui Justas Tamulis, uneori sălile polivalente sunt neîncăpătoare pentru cei ce au în sânge baschetul, alături de cei mici care îi privesc cu admirație pe Kuti Nandor sau Bobe Nicolescu și își doresc ca într-o zi să ajungă și ei în postura în care se află cei doi sportivi U23.

Doar că baschetul nu înseamnă numai zâmbete și voie bună. Înseamnă și mult stres, nopți nedormite și situații foarte, foarte neplăcute. Nu, nu ne referim la o serie de playoff încheiată cu scorul de 3-1, ci la o stare de incertitudine pe care mulți sportivii o duc în spate o vreme bună de timp, până când ajung să uite de plăcerea de a juca baschet și decid să pună ghetele în cui datorită incertitudinii și a lipsei de bani.

Exemple sunt destule în ultimii ani: Energia Tărgu Jiu, Olimpia Baia Mare, Cuza Sport Brăila, BC Mures Târgu Mureș, Politehnica Iași, Național Iași, BC Timișoara, Danzio Timisoara, CSM Ploiești, Nova Vita Târgu Mureș, Timba Timișoara, CS Otopeni, Asesoft Ploiești, CSU Alba Iulia, Phoenix Galați sau Gaz Metan Mediaș. Toate aceste echipe au întâmpinat grave probleme financiare și au fost nevoite să se retragă din competiție și ulterior să dispară de pe harta baschetului românesc. Alături de dispariția lor, sute de jucători și antrenori au rămas neplătiți, mulți dintre ei s-au trezit la patru ani distanță că datorează impozite și contribuții sociale la ANAF, neachitate în acea perioadă de către cluburi. 

De obicei, oamenii învață din exemplele negative și acționează în consecință. Dacă jucătorii de baschet aleg să se retragă, căci nu pot trăi din datoriile neachitate pe care cluburile le au față de ei, cluburile renasc din cenușă și se transformă ori în SCM-uri ori în CSM-uri. Nu același lucru îl putem afirma despre destinele și anii de muncă a unor sportivi. Acestea nu pot renaște din "pix" și nici nu pot fi șterse cu buretele emoțiile meciurilor câștigate la juniori sau amintirile premiilor individuale acordate la U18, U16 sau U14.

TotalBaschet dorește să facă cunoscute, pe scurt, poveștile a unor jucători și antrenori, români sau străini, care și-au desfășurat munca de baschetbalist/antrenor profesionist în România, însă nu au mai ajuns să-și încaseze drepturile financiare pe care le meritau. Probabil cel mai ghinionist dintre aceștia este Dimitris Rasty, sportiv ce s-a retras din activitate după ce a evoluat la trei echipe consecutiv falimentare, Târgu Mures, CSM Ploiești și Cuza Sport Brăila, fără să fie plătit.

Înainte de a vă lăsa să urmăriți video-ul cu poveștile unor 17 jucători sau antrenori, dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la neprotejarea drepturilor sportivilor și a antrenorilor în România. Lipsa existenței unei asociații care să apere interesele jucătorilor, precum și lipsa protejării drepturilor sportivilor, în detrimentul cluburilor, de către Federația Română de Baschet prin Consiliul Director, contribuie la denigrarea imaginii baschetului românesc în afara granițelor cât și creșterea numărului de retrageri premature ale practicanților. Încercăm să constientizăm că neluarea niciunei măsuri din partea FRB pentru a institui un mecanism de protecție a jucătorilor și a antrenorilor, va subția și mai mult baza de selecție a loturilor de seniori și senioare ai României deoarece nimeni nu își va permite să presteze o muncă fără să fie respectat și plătit.

Lansăm acest manifest intitulat sugestiv BaschetNuLitigii în aceeași zi în care Consiliul Director al Federației Române de Baschet se va întruni, la ora 11:00 la sediul FRB, pentru a analiza situația a două echipe ce adună împreună datorii de peste 250.000 de euro, scadente împreună de peste 8 ani de zile, dar care sunt încurajate să își desfășoare în continuare activitatea de către forul românesc

Drepturile participanților la activitatea baschetbalistică trebuie respectate în mod egal. Împreună suntem mai puternici. Dacă vrei să te alături manifestului nostru dă share la video de mai jos sau împărtășește-ne povestea ta alături de hashtag-ul #BaschetNuLitigii pe pagina noastră de Facebook @Total Baschet.

 

Manifestul va continua și cu alte exemple din baschetul românesc.

9 comentarii la aceasta stire:
  • CSM Constanța ionika :

    baschet de Romania
    Felicitari totalbaschet pentru inițiativă! După cum afirmă jucătorii și antrenorii din clip, problema prezentată dăinuie de ani de zile ajutată de complicitatea celor din conducerea cluburilor care sifoneaza bani publici in combinatii putrede. Niciun respect pentu jucători, pentru public, pentru ei inșiși, doar interesul meschin de a câștiga bani, faimă sau respect. Nu am sperante pentru normalizarea conditiilor de viata, antrenament, joc ale baschetbalistilor in viitorul apropiat dar sper ca acest video sa devina viral doar pentru aflarea adevarului . Respect Rasty pentru pozitia ta , se vede suferinta din vocea si exprimarea ta, stiu cat de drag iti este acest sport si sper ca intr-o zi sa il practici cu aceeasi placere.

    cu 4 ani în urmă (22.05.2019) Raspunde
  • BC CSU Sibiu Mihai1988 :

    #BaschetNuLitigii
    Respect pentru toti totalBaschet pentru initiativa.
    Respect pentru jucatori si antrenori.

    cu 4 ani în urmă (22.05.2019) Raspunde
  • ami5 :

    N ar fi rea
    N ar fi rea perspectiva daca nu ar fi o masiva promovare a lui Gherdan , lasati jucatorii sa vina la mine.

    cu 4 ani în urmă (22.05.2019)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      Wow
      Numește un singur lucru greșit în materialul ăsta.

      cu 4 ani în urmă (22.05.2019)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      gherdan agent
      reprezenant al agentiei lui curry sau a cui?
      de gresit nu-i nimic gresit in material cum nu este nici in comentariul lui ami5.

      ambele sunt corecte ;)

      cu 4 ani în urmă (22.05.2019)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    FELICITARI
    Este si acesta un inceput pentru asanarea fenomenului SPORTIV ( nu numai al baschetului ).

    cu 4 ani în urmă (22.05.2019) Raspunde
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Hmm
    Impresionant materialul video. Mi-au rămas întipărite cuvintele lui Derrick Low, cum că nu așteaptă decât caracter și integritate, iar apoi mi-a venit în fața ochilor chipul lui Trițoiu...
    Atâta timp cât sportivii și antrenorii nu vor fi reprezentați în forurile decizionale și prin bună organizare nu vor pune piciorul în prag, astfel de obiceiuri se vor perpetua.

    cu 4 ani în urmă (22.05.2019)
    • CSM CSU Oradea DonDiablo:

      DonDiablo
      Foarte buna remarca cu Low,dar ce zicea Rasty ai auzit?Sa nu ai bani de suc pentru vizionarea unui meci?Sau cum zicea si Zekovic,să nu joc începutul de sezon e un pas înapoi în cariera.Și sa fim sinceri jucatorii aceștia câstiga bine,foarte bine,dar cariera e scurta depind de banii ăștia.Apropo să fie fair-play în finală.

      cu 4 ani în urmă (22.05.2019)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    TB
    Un articol și material foarte ok, documentat și care atinge. Acum, nu știu ce efect va avea pt ca din păcate partea legala la acest capitol lasă de dorit. Ca sa nu mai vorbim de celelalte, Frb în principal și felul în care carmuieste după interese și bunul plac. Dar o inițiativa excelenta, bravo!

    cu 4 ani în urmă (22.05.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!