Stiri Acvile

Tricolorele U20 sunt în semifinalele turneului de la Oradea

Andreea Vlase

Andreea Vlase
11.07.2018

Naționala feminină sub 20 de ani a României a obținut calificarea în semifinalele Campionatului European, Divizia B, de la Oradea. Elevele lui Cătălin Tănase au trecut cu 64-43 de Israel, pe sferturi: 13-12, 21-9, 12-10 și 18-12 . După o primă perioadă de joc în care s-au marcat doar 7 coșuri din acțiune, tricolorele s-au desprins în sfertul secund și nu au mai cedat conducerea până la final.

România a început cu Popescu, Podar, E. Armanu, Părău și Vîrjoghe. Oaspetele le-au avut în 5-ul de start pe Orbach, Pelc, Rosenblum, Rotberg și Yizchaki. Podar a deschis scorul și Vîrjoghe a făcut 3-0, de la linia de fault. Primul sfert a fost marcat de ratări. Rotberg a înscris primele puncte ale oaspetelor după mai mult de 3 minute, de la linia de fault. Au urmat momente cu cele două echipe alternând la conducere. Yizchaki a marcat prima triplă, dar Ferariu și E. Armanu au răspuns cu primele două reușite de la distanță ale României.  În ultimele două minute și jumătate ale sfertului a punctat doar Ghiță, de la linia de fault, iar la prima pauză scorul era 13-11. S-au înscris doar 7 coșuri din acțiune, 4 ale gazdelor și 3 ale oaspetelor.

Sfertul secund a început cu multe greșeli de ambele părți și Părău a marcat primele două puncte după mai mult de un minut și jumătate. Au urmat ratări din partea ambelor echipe și oamenii mari ai României au dus scorul la 20-12. Tricolorele au avut 7-0 în primele patru minute și jumătate ale perioadei de joc, iar Israel a înscris primele puncte după un contraatac, prin Saar. Ferariu a răspuns cu o reușită de după semicerc și a făcut 23-14 la jumătatea sfertului. Oaspetele s-au apărat mai agresiv, tricolorele nu au găsit drumul spre coș timp de două minute și tripla lu Saar a făcut 23-19. România și-a revenit în ofensivă și s-a desprins la 10 puncte după reușitele lui Ferariu, Tănase și Vîrjoghe. Ferariu a scuturat plasa de la distanță și Popescu a dus scorul la 34-21. Yizchaki a părăsit terenul accidentată cu 13 secunde rămase din sfert. La jumătatea partidei a fost 34-21. Tricolorele au înscris 8 coșuri din acțiune în sfertul doi, față de doar trei ale Israelului.

Repriza secundă a început cu multe aruncări care nu și-au găsit ținta. Saar a marcat pe contraatac, spre finalul celui de-al doilea minut al sfetului. Rotberg a înscris de la distanță pentru 34-26, dar Popescu a refăcut ecartul de zece lungimi. Pelc a reușit un 3 points-play și Ferariu a răspuns cu o reușită de după semicerc. Ghiță a dus scorul la 43-29 cu patru minute până la ultima pauză. După destule ratări din apropierea panoului, Ferariu și-a trecut în cont o nouă triplă și a făcut 46-29. Rotberg a înscris pe contraatac și a oprit seceta de peste 5 minute din atacul israelian. Scorul la ultima pauză a fost 46-31.

Popescu a marcat prima în sfertul patru, a ratat libera suplimentară, dar Părău a recuperat ofensiv și a dus scorul la 50-31. Saar a înscris de după semicerc și Popescu a făcut 52-34. Au urmat alte momente cu greșeli și ratări de ambele părți, inclusiv din poziții favorabile din apropierea panoului. România s-a desprins la 56-34 după tripla lui Podar, urmată de libera transformată după un tehnic încasat de Pelc. Demeter și Podar au dus naționala la cota 60, iar Tănase le-a trimis în teren și pe jucătoarele cu mai puține minute. T. Armanu a scuturat plasa de la distanță și a stabilit scorul final. S-a încheiat 64-43 și România ajunge la 4 succese din 4 la turneul de la Oradea.

Maria Ferariu a fost coșghetera partidei cu 17 puncte (5x3) la care a adăugat 7 recuperări. Pentru România au mai înscris: Carla Popescu 10 puncte, Alina Podar 8 puncte, Irina Părău 7 puncte plus 13 recuperări și 4 pase decisive, Nicoleta Ghiță 6 puncte (6 recuperări), Anamaria Vîrjoghe 5 puncte (7 recuperări), Ecaterina Armanu 3 puncte (6 recuperări), Teodora Armanu 3 puncte, Nora Demeter 2 puncte (7 recuperări), Daiana Tănase 2 puncte și Nicolett Orban 1 punct. A mai jucat Andreea Fleșer.

De partea cealaltă s-au remarcat Eden Rotberg cu 13 puncte și Dor Saar cu 10 puncte. Tricolorele au dominat la recuperare, 61-42, având 15 puncte înscrise după recuperări ofensive. Oaspetele au avut cu 10 aruncări din acțiune în plus, dar România a stat mult mai bine la procentajul de reușită. Tricolorele au marcat 23 de coșuri din acțiune din 58 de încercări (aproape 40%) în timp ce Israelul a încheiat partida cu 15/68 (22%).

Cu acest rezultat România și-a asigurat calificarea în semifinalele competiției indiferent de ce face în ultima partidă din grupă. Tricolorele întâlnesc Lituania joi, de la ora 19:30, la Arena Antonio Alexe. O victorie duce România pe primul loc în grupa A, echivalent cu evitarea în penultimul act a celeilalte formații neînvinse la acest turneu, Cehia. Primele trei clasate la finalul turneului promovează în Divizia A.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!