Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Tudor Costescu: „Noi avem drumul nostru de urmat în acest sezon”

David Istrate, Eduard Popa

David Istrate, Eduard Popa
04.05.2019

Tudor Costescu: „Noi avem drumul nostru de urmat în acest sezon”

În urma înfrângerii suferite în această seară, 4 mai, în fața lui BC CSU Sibiu, cu scorul de 84-65, CS Dinamo Știința București este eliminată din lupta pentru calificarea în semifinalele Ligii Naționale. Drept urmare, formației din Capitală îi mai rămâne să lupte pentru o clasare cât mai bună la finalul ediției 2018-2019 a Ligii Naționale de Baschet Masculin.

După partida jucată în Sala Dinamo, Tudor Costescu a fost prezent la conferința de presă și, de-a lungul discursului său, acesta a atins diverse subiecte legate de echipa sa. Antrenorul ce se află și la cârma naționalei a ținut să felicite trupa adversă, recunoscând că jucătorii săi au fost dominați în acest meci patru.

Felicitări Sibiului. Mult succes mai departe! Evident că azi au fost echipa mai bună. Eu am sperat că putem să legăm două meciuri de intensitate, dar se pare că n-am reușit. Ne-au dominat la absolut toate capitolele și pe lângă asta, din păcate, și noi avem partea noastră de vine pentru această înfrângere. Evident, cu un procentaj de 31% din acțiune nu putem emite mari pretenții. Noi am realizat destule pentru sezonul ăsta și sunt mulțumit. Sigur că, prins de febra acestei serii și și în urma unui meci reușit al nostru, meciul trei, am crezut că putem să batem astăzi și eu știu că am fi putut, dar în cu totul și cu totul alte condiții. Au fost foarte bine pregătiți și mult mai proaspeți fizic și mai puternici, evident, ca întotdeauna. Ne-au dominat, așa cum am zis, la toate capitolele. Felicitări. Noi avem drumul nostru de urmat în acest sezon.”

În ciuda acestei serii cedate, Tudor Costescu este mulțumit de acest sezon, păstrând în continuare speranțe legate de obținerea unui loc cât mai bun la încheierea campionatului.

Da, e adevărat, suntem absolut mulțumiți de ce am realizat sezonul ăsta. Am făcut și o victorie în playoff, am fost combativi, am fost, cu excepția meciului de astăzi, un partenere de întrecere, zic eu, de nivel. Din păcate, drumul nostru în sus în acest playoff se încheie în acest moment și în acest fel. Dar, defapt, drumul nostru în sus poate continua. Cine știe de pe locul opt ce se poate întâmpla? Însă nu clasamentul ne interesează în acest moment și în următoarele meciuri, ci, în mod evident, obiectivele de instruire pe care le-am stabilit. Tinerii noștri români trebuie să crească, să folosesc aceste meciuri să-i dezvolt.”

Tehnicianul în vârstă de 45 de ani a fost întrebat despre sfertul al treilea, cel în care BC CSU Sibiu a început să se distanțeze pe tabelă și să se apropie din ce în ce mai tare de calificarea în semifinale.

În sfertul trei, ați sesizat bine, astăzi s-a rupt echilibrul și chiar și cu două timeout-uri nu am reușit să-i stopăm. Problema, în general, sunt punctele marcate de adversar. Dar, în mod special astăzi, au fost și acțiunile noastre ofensive, care ne-au costat foarte tare. Am fost neinspirați să încercăm să jucăm cinci la cinci cu ei și să ne folosim de posesii pentru a juca tranziție și contraatac. Însă, când ai asemenea procentaje și le dai atâtea recuperări, bineînțeles că alimentează tranziția. Și atunci nu poți decât să iei mingea din coș. Asta s-a văzut, în mod special, în sfertul trei după care lucrurile au devenit clare.”

Probabil cei mai importanți baschetbaliști din lotul lui Costescu, în acest sezon, au fost Willie Kemp și Ousmane Barro. Din păcate pentru Dinamo, niciunul dintre aceștia nu au ajuns în sânul echipei de la începutul sezonului. Luând în considerare calitatea acestora, antrenorul alb-roșiilor susține că ar fi fost extrem de important să îi aibă pe cei doi încă din prima zi, sau dacă nu pe ei, atunci măcar doi sportivi de același calibru.

Da, e greu de discutat acuma. Măcar să fi avut doi jucători cu experiența lor. Sigur că venirea lor ne-a adus un mare plus și ne-a făcut să ieșim și din starea neplăcută, din situația neplăcută în care ne aflam. Sunt doi jucători extraordinari, cu mare experiență, cu dăruire totală și poate că ei, sau alți jucători la început, ne-ar fi făcut să arătăm altfel. Dar asta e deja istorie. Mă bucur că am reușit să revenim în primele opt. Mă bucur că am fost combativi, așa cum am zis, în playoff și, pentru noi, campionatul continuă, sezonul continuă, urmând să ne vedem de obiectivele noastre.”

Din primele opt formații ale Ligii Naționale, CS Dinamo Știința București este cea care a folosit cei mai mulți jucători autohtoni. Tudor Costescu este mulțumit în mare măsură de modul în care acești tineri s-au prezentat în anul competițional 2018-2019, însă consideră că mai este mult de muncă și că elevii săi ar trebui să încerce să nu repete greșelile, ci să fie responsabili cu minutele pe care le primesc.

Pe alocuri, pe alocuri. Jucătorii tineri se dezvoltă nu numai prin minute, eu asta am zis-o tot timpul, ci și cu minute responsabile. Prin urmare, greșelile pe care le comit pe teren sunt scuzabile, dar nu sunt parte a progresului. De aceea, insist ca ei să nu facă greșeli în timpul pe care îl petrec în teren. Dacă fac, sunt de înțeles. Dacă le repetă, e o problemă. Ei sunt jucători cruzi pentru acest nivel. Cu excepția lui Andrei Calenic, care anul trecut a jucat câteva meciuri în Liga Națională, toți ceilalți sunt debutanți. Nu numai că sunt cruzi tineri, dar sunt și debutanți în Liga Națională. Și aportul lor a fost semnificativ în acest campionat, nu neapărat datorită punctelor, dar și prin prezența lor și în antrenament și în teren. Eu zic că și-au făcut treaba, însă drumul e foarte lung și dacă ei nu profită de minutele pe care le petrec pe teren, la un asemenea nivel, ca să crească ca valoare, ci doar să treacă pe lângă ei minutele, nu pot să progreseze natural și eficient.”

La final, antrenorul născut în București a vorbit și despre obiectivele pe care trupa sa le mai are în acest sezon.

Pe noi, locul în clasament, mă rog, în perspectiva sezonului viitor, nu contează decât pentru tabela Berger. În rest, noi continuăm să dăm credit jucătorilor tineri și, indiferent de adversar, noi vom avea aceeași politică pe care am avut și până acuma, inclusiv în playoff. Dar, cu condițiile pe care le-am enumerat mai devreme, dezvoltarea lor.”

Luni, 6 mai, va avea loc meciul decisiv dintre SCM U Craiova și SCM Timișoara, iar echipa care va pierde se va duela cu CS Dinamo Știința București în lupta pentru locurile 5-8. Seria se va juca după sistemul 2 din 3 și primul joc va fi disputat de dinamoviști în deplasare.

*foto: Sabin Malisevschi/Sport Pictures

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!