Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Tudor Costescu:,,Suntem hotărâți să ne atingem obiectivul”

Ana-Maria Tutunaru

Ana-Maria Tutunaru
17.01.2019

Antrenorul lui Dinamo Știința București, Tudor Costescu, a oferit un interviu mai amplu, înainte de startul Grupei Galbene în Liga Națională de Baschet Masculin.  Tehnicianul a vorbit pentru pagina oficială a clubului despre prima parte a campionatului și despre așteptările sale de la următoarele meciuri.

Ce așteptări aveți de la partea a doua a campionatului?

Suntem extrem de determinați să ne atingem obiectivul de la începutul campionatului, adică să jucăm în play-off. Sigur că drumul până acolo pare acum și mai greu uitându-ne strict la rezultatele de până în acest moment, dar ținând cont de majoritatea evoluțiilor echipei de până acum, știm că nu este un lucru imposibil. E clar că și celelalte competitoare au așteptări și observ că și unele investiții ale echipelor certifică acest lucru, dar suntem hotărâți să ne atingem obiectivul.

A fost benefică participarea în grupa I valorică pentru jucătorii români pe care îi pregătiți?

Eu sunt convins că da. Doar dacă privim datele statistice ale tinerilor jucători români se poate spune ca e o evoluție evidentă. Personal, sunt mulțumit și de modul în care aceștia răspund zilnic la solicitări și de cum încearcă să-și ridice nivelul de exprimare în teren. Sigur că dezvoltarea unui jucător este un proces, necesită timp, răbdare și continuitate. Dar până în acest moment, cred că meciurile tari pe care le-au disputat sunt un câștig mare pentru evoluția lor. Pentru ei însă acesta nu trebuie să fie finalul drumului ci să fie conștienți că este doar începutul lui.

Conform statisticii, numărul de meciuri jucate de unii dintre sportivi diferă foarte mult. Care a fost cauza acestora?

Cauza absenței jucătorilor în mod constant este starea de sănătate. Nu am mai întâlnit sau măcar auzit vreodată în prima liga ca o echipă să se confrunte în 5 luni cu patru cazuri de fractură - la 4 jucatori diferiți. Începând cu primul nostru transfer - Latifagic - care nu a apucat să facă decât 5 antrenamente și continuând cu Lee, Kumpys, Mihnea. La acestea se adaugă indisponibilitățile obișnuite și des întâlnite: entorse, luxații, microrupturi, întinderi. Toate acestea ne-au dezechilibrat foarte tare în ceea ce privește structura echipei pe posturi, rotația și la fel de important, antrenamentele. Am fost forțați să luăm decizii rapide, poate nu întotdeauna inspirate, ținând cont și de potențialul financiar. Am ajuns astfel să avem doar 5 jucători care să evolueze în toate cele 14 meciuri: 3 români și 2 străini. Revenirea după accidentări s-a făcut dupa minimum o luna jumătate de repaos, asa că acomodarea este foarte anevoioasă. Am avut 5-6 meciuri în care am rotat practic 7 jucători ceea ce a generat uzura mare și bineînțeles a apărut și frustrare și o presiune psihologică foarte greu de gestionat.

Credeți în reușita acestui proiect?

Cred cu tărie! Știu că toate aceste încercări care ne-au clătinat serios și nu ne-au doborât, ne-au făcut mai puternici. Clubul Dinamo merită să fie reprezentat cu demnitate și dăruire totală, iar Știința București să își vadă recompensate eforturile uriașe pe care le face. Toți oamenii implicați sunt tineri, energici și se întâlnesc de la acest nivel pentru prima data cu rigorile Ligii Naționale. Țin să le mulțumesc public pentru eforturi și încredere. Sper, de asemenea, că acest proiect să continue pe termen lung fiindcă altfel nu se poate atinge o performanță sănătoasă și de durată. Personal nu renunț la cele stabilite la începutul acestui sezon referitor la proiectul pe termen lung, deși, azi, poate lucrurile nu par pentru unii satisfăcătoare. Strict sportiv, pot spune că la ultimul meci cu Steaua am avut pe banca o echipă aproape de structura dorită, situație pe care am fi dorit-o încă de la începutul campionatului. Probabil că așteptările și dorința noastră datorate acestor motive ne-au făcut să nu avem cea mai buna evoluție, dar sper să îndreptăm lucrurile cat de curând.

Unde se situează echipa, având în vedere că în ultimele meciuri a fost la câteva puncte de victorie?

În clasament, cu 0 victorii la jumatatea sezonului... Totuși, am avut meciuri în care am fost desul de aproape de victorie în condiții speciale și avem indicații serioase ca această stare de fapt nu va mai apărea. În ultima săptămână suntem în efectiv complet la antrenament și cu o dorință enormă de a schimba poziția în care ne aflăm. Știm că e o presiune suplimentară, dar cred că avem îndeajuns de multă experiență și potențial pentru a depăși aceste momente dificile.

Pentru CS Dinamo Știința urmează prima etapă din Grupa Galbenă, contra ABC Athletic Constanta. Partida se joacă sâmbătă, 19 ianuarie începând cu ora 17, în sala Sporturilor Constanta.

 

*foto: Sabin Malisevschi

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!