Stiri

U-BT Cluj-Napoca câștigă în ultima secundă duelul cu Ironi Ness Ziona

David Istrate

David Istrate
10.10.2018

U-BT Cluj-Napoca a câștigat cu 89-88  manșa a doua a dublei cu Ironi Ness Ziona, din preliminariile FIBA Europe Cup. Confruntarea găzduită de clujeni a fost una foarte echilibrată, cele două adversare mergând cap la cap până în ultima secundă, când Aleksandar Rasic a adus victoria pentru gazde cu un coș de la distanță.

Mihai Silvășan i-a inclus în formația de start pe Kyndall Dykes, Nandor Kuti, Stanimir Marinov, Vlad Moldoveanu și Jason Washburn, în timp ce tehnicianul oaspeților a început partida cu Gary Browne, Chris Dowe, Tal Dunne, Mickell Gladness și Golan Gutt.

Washburn a pus primele puncte pe tabelă pentru formația clujeană, însă la faza următoare, după o aruncare ratată, a suferit o mică accidentare și a fost înlocuit de Easley. Israelienii au egalat și apoi au trecut în avantaj după libera reușită de Gladness, dar Dykes a răspuns printr-un stop-șut. Revenit pe parchet, Washburn și-a dus echipa la 3 puncte în față, însă Dowe a marcat o triplă la celălalt panou și a restabilit egalitatea. După încă un coș de la distanță reușit de fiecare dintre cele două echipe, meciul a fost întrerupt din cauza unor probleme tehnice la scorul de 9-9. După reluarea jocului, oaspeții au fost mai concentrați și au înscris trei coșuri de 3 puncte, ducând scorul la 14-18. „Studenții” au redus din diferență prin Washburn, însă adversarii au replicat cu o nouă aruncare perfectă de la distanță. În cele din urmă, Stanimir Marinov a stabilit scorul primului sfert printr-un slam-dunk din fața lui Gladness: 24-25.

Actul secund a început după o nouă pauză prelungită pricinuită de problemele cu tabela din polivalenta clujeană. Lee a fost primul marcator al celui de-al doilea sfert, fiind urmat de Washburn. La celălalt panou, Browne a reușit o triplă dificilă din fața lui Easley și după câteva faze în care nu s-a marcat, Brandwein a transformat un floater spectaculos. Căpitanul gazdelor, Rasic, a redus din diferență cu o aruncare de la distanță, Washburn a marcat două libere și apoi Stamenkovic a adus echipa clujeană în avantaj, scor 34-33. Au urmat două faze încheiate cu succes de Ironi Ness Ziona, care a ajuns din nou la conducere. Moldoveanu a marcat în tranziție iar apoi, după o nouă intercepție, Kuti a fost faultat și a transformat ambele libere. După câteva faze în care niciuna dintre cele două adversare nu a reușit să se remarce pe tabelă, Mihai Silvășan a cerut timp de odihnă. Cu 18 secunde rămase din prima repriză, Easley a dus scorul la 42-41 pentru U-BT Cluj-Napoca, însă la celălalt panou Dowe a fost faultat și a înscris ambele lovituri de la linia de pedeapsă. Dykes a fost foarte aproape să marcheze în ultima secundă, dar în cele din urmă oaspeții au intrat la vestiare cu un avantaj minim, scor 42-43.

Sfertul al treilea a fost deschis de un moment tensionat, în care Dykes a reacționat după un fault dur comis asupra sa de Dunne si ambii protagoniști au fost sancționați cu greșeală antisportivă. După repunere, baschetbalistul lui U-BT Cluj-Napoca a marcat printr-un stop-șut și apoi Moldoveanu a transformat două libere. Dunne a replicat cu un coș-fault, însă a ratat libera suplimentară și, la celălalt panou, Marinov a înscris un lay-up spectaculos. Adversarii au egalat de la distanță, dar Washburn a marcat imediat pe faza de atac, ducând scorul la 50-48. Au urmat două contraatacuri ratate de Ironi Ness Ziona, datorită unei apărări excelente a lui Dykes. Americanul gazdelor a ridicat sala în picioare cu un slam-dunk reușit în tranziție, prin care și-a dus echipa la 4 puncte diferență. Cook a răspuns rapid cu un coș de 3 puncte, dar apoi a comis un fault în apărare, în urma căruia Dykes a transformat două libere. Gladness a marcat un slam-dunk după o fază frumoasă realizată de jucătorii israelieni, însă Moldoveanu a reușit un 4-points play la celălalt panou. Nandor Kuti a închis sfertul cu o triplă marcată în ultima secundă prin care a dus scorul la 63-61 pentru echipa sa, înaintea ultimelor 10 minute.

Actul decisiv a fost deschis de un coș de la distanță reușit de oaspeți, care a fost urmat de un stop-șut al lui Stamenkovic. Rasic a pierdut mingea pe faza de atac, însă s-a revanșat imediat printr-o triplă, iar după o nouă apărare bună, Moldoveanu a înscris două aruncări de la linia de pedeapsă. Jucătorul naționalei a stabilit cea mai mare diferență a meciului, după încă un coș din afara semicercului, prin care U-BT Cluj-Napoca a ajuns la 73-67. Gazdele au recuperat mingea și, pe contraatac, Dykes a fost faultat și reușit să transforme ambele libere. Oaspeții au redus deficitul după o fază individuală semnată de Dowe din fața lui Moldoveanu și apoi la următoarea fază au obținut un fault tehnic. Prin urmare, cu mai puțin de 5 minute rămase de joc, scorul era 75-70 pentru deținătoarea Cupei României.

Cook a marcat din nou de la distanță și astfel, Silvășan a fost nevoit să ceară time-out. Au urmat câteva faze confuze, iar scorul a devenit 79-78, cu 2 minute rămase din timpul regulamentar. Marinov a reușit un dunk în atac, însă Cook a înscris de lângă coș, reducând diferența la un punct. Fundașul bulgar al clujenilor s-a remarcat cu un 3-points-play, dar adversarii au replicat de la distanță cu cel de-al 14-lea coș de acest gen. Rasic nu a reușit să înscrie prin același procedeu și oaspeții au trecut în avantaj după două libere. Brandwein a mai transformat două aruncări de la linia de pedeapsă și a dus scorul la 87-84 pentru oaspeți. După un nou timp de odihnă solicitat de tehnicianul echipei clujene, Washburn a înscris din fața coșului și gazdele au faultat imediat. Rasic a marcat o triplă în ultima secundă și a adus victoria pentru U-BT Cluj-Napoca, scor: 89-88. Această victorie nu este însă de-ajuns pentru ca formația clujeană să se califice mai departe în grupele FIBA Europe Cup, deoarece are un total de -12.

Cel mai bun marcator al taberei învingătoare a fost Kyndall Dykes cu 20 de puncte, 4 recuperări, 7 pase decisive și 2 intercepții. Baschetbalistul american a fost urmat de Jason Washburn (18 puncte, 6 recuperări), Vlad Moldoveanu (15 puncte, 4 recuperări) și de Stanimir Marinov (11 puncte, 7 pase decisive, 3 recuperări).

De partea cealaltă s-au remarcat Daequan Cook (19 puncte, 3 recuperări, 2 pase decisive), Golan Gutt (18 puncte, 4 recuperări), Tal Dunne (12 puncte, 6 recuperări, 2 pase decisive) și Chris Dowe (11 puncte, 7 recuperări, 6 pase decisive). De asemenea, Ironi Ness Ziona a avut un procentaj uimitor la aruncările de la distanță: 56% (14/25).

În urma acestui joc, U-BT Cluj-Napoca este al 4-lea lucky loser cu un total de -12, prin urmare, în cazul în care nu se retrag alte echipe, formația clujeană nu va juca în grupele FIBA Europe Cup.

*foto: fiba.basketball

7 comentarii la aceasta stire:
  • YMCA alin67 :

    unlucky ...
    De fapt, e al 5-lea.

    cu 5 ani în urmă (10.10.2018)
    • Istrate David:

      Lucky, unlucky
      La momentul la care am scris cronica era al 4-lea lucky loser.

      cu 5 ani în urmă (10.10.2018)
    Raspunde
  • pipzn :

    Ipoteza "lucky loser"
    Am formulat aceasta ipoteza dupa primele 4 minute de joc vazute. Sunt foarte curios daca viitorul imi va da dreptate. Nu am avut nicio secunda senzatia ca echipa lupta sa se califice direct (adica sa bata adversarul la +14 puncte) in timp ce adversarii nu mi-au dat nicio clipa senzatia ca pot pierde calificarea. Acestia din urma au jucat in cel mai economicos mod posibil marcand foarte multe puncte din aruncarile de afara, fara riscuri de accidentare.

    Altfel:
    In acest ritm, daca Dykes nu se accidenteaza va ajunge la un burn out pe la mijlocul sezonului. Au fost prea multe momente (atat azi cat si in meciul cu Pitestiul) in care jucatorul teoretic de pozitia 1 nu a facut decat sa treaca mingea de centru terenului).
    Mi-a placut Washburn. Cu exceptia a doua mingi pierdute cam aiurea, a jucat si facut de toate; blocajul ofensiv ce i-a permis colegului sa marcheze a fost de manual)
    Moldoveanu mai prezent in joc fata de meciul anterior insa nu e cel de acum doua sezoane. Nu inca.
    Marinov a aratat azi niste calitati atletice bune.
    Inca nu am dat de o statistica oficiala insa Rasic a ratat mult chiar daca ne-a adus in final victoria. Acest lucru arata cat de vulnerabila e echipa din punctul de vedere al aruncatorilor de afara.

    Pana una alta, o victorie ramane o victorie (chiar daca de moral), asa ca felicitari!

    cu 5 ani în urmă (10.10.2018) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    Cluj
    La acest moment lotul este mult sub nivelul bugetului. Ok, pot înțelege ca se vor mai face modificări (în sensul imbunatatirii) dar dacă tot te-ai înscris în cupele astea, de ce n-ai făcut un lot adecvat de la început? Ca sa te tot plângi ca sortii nu au fost de partea ta ...

    cu 5 ani în urmă (11.10.2018)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Mie mi se pare
      ca bugetul este sub pretentiile publicului dar si a managementului. Dupa pacaleala de anul trecut, cred ca BT a subtiat fondurile. Da, sunt de acord cu cei care cred ca nu s-a dorit calificarea in Cupa Looserilor ( orice echipa care-si doreste participarea in Europa , trebuie sa aiba lot cu 7 straini,eventual daca pot chiar 8, cu rotatie in Campionat si back-up la accidentari). Banuiesc ca tactica pe anul acesta este concentrare maxima pe Campionat si daca o fi la anul, abordarea Champions League. Primul raspuns il vom avea in Februarie cind vor fi conturate loturile ( tuturor echipelor) pentru Play-off. Pina atunci raminem cu off, off-mai, mai ...

      cu 5 ani în urmă (11.10.2018)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      era sa uit !
      Din pacate idea scumpirii abonamentelor si biletelor a venit taman acum,in acest an de sacrificiu ( si centenar :) ) si se vede clar in prezenta publicului la Sala. Se stia foarte clar ca vor fi mai putine meciuri in LNBM dar si in posibila calificarea in Europe Cup. Faci acest lucru ( scumpirea) cind cistigi Campionatul si exista o emulatie, nu dupa o MARE dezamagire. Se pare ca managmentul se orienteaza dupa ofertantii la diverse Tirguri si Festivaluri care-si scumpesc produsele ( exemplu 20 de lei o placintica la Untold dar si la Street Food, altfel maxim 7 lei) doar pentru ca sunt sau vin la Cluj , unde trai nineaca decind cu boom-ul din IT !

      cu 5 ani în urmă (11.10.2018)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    un joc cu intensitate
    foarte buna din partea ambelor echipe. Avand in vedere cum le-a intrat 3ul israelienilor (fara sa ma uit pe statistica, cred ca a fost un meci care le-a depasit clar media obisnuita), cred ca o victorie a noastra este un rezultat foarte meritoriu si de moral.

    @pipzn, te contrazic, cred ca nu s-a putut mai mult, nu ca nu si-au propus ai nostri sa bata la +14. De fiecare data cand am ajuns la 5-8 puncte in fata, israelienii au avut raspuns.

    @trancer: nu stiu bugetul dar lotul mi se pare chiar ok. amu nu-i nimeni de vina ca Torok e total demotivat/iesit din forma sau ca stamenkovic inca are trac cand intra pe teren (l-am vazut cum suteaza la incalzire, are sut de 3 bun spre foarte bun numa degeaba daca in meci da air balluri de la semi-distanta). In rest, sa fim seriosi, Dykes, Washburn, Rasic, VM, chiar Marinov, fac toti banii iar restul (Kuti, Kali, Muresan) nu cred ca mananca asa mult din buget. A mai ramas de discutat Easley care mi se pare cam neconcentrat, altfel ar fi super de ajutor. Fata de lotul de anul trecut mi se pare ca suntem mult mai atletici si, in afara echipelor cu pivoti mari, vom face o treaba buna in campionat. Nici in Europa n-am fost departe, dubla s-a pierdut la acel -13 in deplasare. Daca era un -8 de exemplu, cred ca l-am fi intors aici, desi Ironi chiar e o echipa cu calitate, vom vedea ce va face sezonul asta in FIBA Europe Cup.

    cu 5 ani în urmă (11.10.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!