Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

U-BT Cluj vs. CSM CSU Oradea, în pole-position pentru statutul de derby al baschetului românesc

Radu Bărăian

Radu Bărăian
01.12.2017

U-Banca Transilvania Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea au oferit în sezonul precedent una dintre cele mai spectaculoase semifinale din istoria play-off-ului Ligii Naționale de Baschet Masculin, fiind catalogată la vremea respectivă „finala din semifinale”. Acum, la aproape 7 luni distanță de la decisivul din „Horia Demian”, U-BT Cluj și CSM CSU Oradea se întâlnesc din nou, într-un meci care poate fi considerat noul derby al baschetului românesc, după dispariția clasicului „Cluj - Asesoft”. 

De această dată, partida care va pune față în față cele două formații va fi găzduită de Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, meciul fiind programat sâmbătă, 2 decembrie, începând cu ora 20:00, și transmis în direct pe DigiSport. Confruntarea contează pentru etapa cu numărul 7 din LNBM, prima de după pauza survenită cu ocazia jocurilor din preliminariile FIBA World Cup 2019. 

În prezent, Liga Națională are câteva dueluri care și-au câștigat în timp, pe merit, statutul de derby, de la „Derby de Transilvania” dintre Cluj și Sibiu, până la Oradea - Sibiu, Cluj - Steaua, Steaua - Oradea, Sibiu - Mureș și așa mai departe, însă cel mai de impact la ora actuală pare a fi cel dintre U-BT și CSM Oradea. Cu siguranță niciunul nu întrece rivalitatea suporterilor clujeni cu cei sibieni, însă când vine vorba de Cluj vs. Oradea, duelurile au strălucit din toate punctele de vedere, fani, meciuri, partide decisive, declarații și așa mai departe. 

Sâmbătă, la Cluj-Napoca, vom avea parte de cel de-al 47-lea episod din acest nou „clasic” al României dintre U-Banca Transilvania și CSM CSU Oradea. Ultimele întâlniri directe dintre alb-negri și roș-albaștri nu au termen de comparație. Campioana în exercițiu de anul trecut, CSM CSU Oradea, avea să întâlnească în semifinale principala candidată la titlu, câștigătoare a sezonului regulat la pas, U-BT Cluj. Băieții lui Mihai Silvășan și-au adjudecat primele două partide de la Cluj-Napoca, 86-73 și 103-96, și deja clujenii se vedeau jucând o finală după o pauză de câțiva ani buni. Trupa lui Cristian Achim au dat însă dovadă de caracter și au reușit să egaleze serie la 2, după 2 victorii pe teren propriu într-o atmosferă incredibilă la Oradea, 69-59 și 85-76. „Finala din semifinale” avea să ajungă astfel în decisiv, iar Sala Sporturilor „Horia Demian” s-a umplut până la refuz în cel mai important și mai disputat meci al sezonului 2016-2017. Partida s-a ridicat la nivelul așteptărilor, nivelul fiind unul extrem de ridicat, însă plusurile Clujului au făcut diferența, gazdele reușind în cele din urmă să se impună cu 84-78, calificându-se în finala LNBM, ultim act pe care și l-au adjudecat cu un sec 3-0 în fața Stelei. De reamintit este faptul că, în startul sezonului trecut, cele două echipe s-au întâlnit și în SuperCupa României, meci câștigat de U-BT, iar în urmă cu două sezoane U-BT și-a adjudecat Cupa României tot într-o finală cu noii lor rivali din Oradea. 

Din cele 46 de meciuri disputate din 2005 și până în prezent între U-Banca Transilvania și CSM CSU Oradea, trupa de sub Feleac și-a adjudecat 32 dintre ele, în timp ce bihorenii s-au impus de 14 ori.

În prezent, U-BT Cluj și CSM CSU Oradea sunt despărțite de câteva locuri în clasament, însă doar de un punct. Mai exact, gazdele de sâmbătă sunt primii cu 11 puncte acumulate, având 5 victorii și o singură înfrângere, în timp ce bihorenii sunt pe locul 6 cu 4 meciuri câștigate, 2 pierdute și 10 puncte strânse. În ultima etapă înainte de pauză, Clujul a dispus pe teren propriu de Poli Iași cu 89-60, în timp ce Oradea a învins Craiova cu 99-74. 

Astfel, cei doi antrenori, Mihai Silvășan și Cristian Achim, două piese extrem de importante în economia jocului de mâine, au avut aproape 3 săptămâni la dispoziție să pregătească acest derby, un meci foarte important pentru ambele combatante. Rămâne de văzut cine va reuși să gestioneze mai bine lupta de la distanță, respectiv cât de conectați vor fi baschetbaliștii la adevărata importanță a partidei. 

Capul de afiș al etapei cu numărul 7 din Liga Națională de Baschet Masculin va fi arbitrat de o brigadă formată din Alexandru Olaru, Alin Faur și Bedir Sefer, în timp ce comisar din partea FRB va fi Marian Oprea. 

*Foto: Andor Marton @totalbaschet.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!