Stiri

U-Banca Transilvania continuă aventura europeană în fazele superioare ale FIBA Europe Cup

Radu Bărăian

Radu Bărăian
07.02.2018

Campioana en-titre la baschet masculin, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca, va continua să reprezinte țara în întrecerile europene, după ce a reușit în această seară calificarea în optimile de finală ale FIBA Europe Cup. Ardelenii aveau nevoie de o victorie pe teren propriu cu ciprioții de la Keravnos pentru a-și asigura calificarea mai departe, victorie care a venit în urma unui final perfect, băieții lui Silvășan câștigând partida la 6 puncte diferență, scor 77-71. 

Ambele combatante erau conștiente înaintea jocului de importanța acestui meci, respectiv știau că doar o victorie le poate garanta calificarea 100% mai departe în fazele superioare ale competiției, fără a mai sta la mâna altor rezultate. Meciul a avut o tentă echilibrată și tensionată în același timp încă din start, U-BT și Keravnos mergând umăr la umăr fără ca niciuna dintre ele să se desprindă decisiv. Primul act al întâlnirii din „Horia Demian” s-a încheiat cu un parțial de 17-17, iar încă din debut partida promitea mult dramatism.

Secvența secundă a continuat exact în aceeași notă, ambele formații ținând cu dinții de adversară pentru a nu reuși în vreun fel desprinderea. Jocul era unul extrem de dinamic, cu faze rapide la ambele panouri, reușite spectaculoase, dar și neclarități evidente pe ambele faze de joc, atât din partea gazdelor, cât și din partea oaspeților, presiunea punându-și serios cuvântul pe prestația din teren a celor două formații. Și sfertul 2 s-a încheiat la egalitate, 19-19, iar astfel s-a intrat la vestiare cu un 36-36. 

După revenirea din pauza mare jocul avea să curgă în aceeași tentă echilibrată, mare parte din sfertul cu numărul 3 fiind jucată la fel, umăr la umăr. Cu 2 minute și jumătate rămase de disputat din sfertul al 3-lea, campioana României era în avantaj, scor 49-48, însă din acel moment ceva s-a rupt în jocul băieților lui Silvă, iar ciprioții au profitat imediat de acest aspect. Până la intrarea în actul decisiv, clujenii au mai marcat doar 2 puncte, în timp ce adversarii au replicat prin 10, ducând scorul la 58-51, după un sfert 3 câștigat de Keravnos cu 22-15. 

Cu un deficit de 7 puncte și doar 10 minute rămase de disputat în Grupa L, U-BT era nevoită să schimbe rapid ceva pentru a mai spera la victorie și implicit la calificare. Ulterior, cele 7 puncte au devenit 8, 53-61, însă oaspeții aveau să se plafoneze în jurul lui 61. Watson cu 5 puncte marcate, Barro cu 2 și nimic din partea ciprioților, aveau să o aducă imediat pe U-BT la doar un punct în spate, 60-61, iar meciul era reaprins. Din nou a venit rândul campioanei din Cipru, care s-a dus iar la 6 puncte, 66-60, respectiv la 7 puncte, 69-62, în timp ce Clujul părea resemnată, asta cu exact 5 minute rămase de jucat. Finalul însă a aparținut în totalitate formației clujene, care a întors rezultatul în stil de mare echipă, împinsă de la spate de un public entuziast. Până la finalul ultimului sfert, ciprioții au reușit să mai marcheze doar 2 puncte, în timp ce clujenii au punctat pe tabelă fază după fază, venind cu încă 15 puncte. Astfel, în urma unui parțial clar de 26-13 pentru U-BT în sfertul 4, echipa campioană a reușit să se impună la 6 puncte diferență, scor final 77-71, iar odată cu asta să obțină mult râvnita calificare în optimile de finală ale FIBA Europe Cup. 

Punctele formației clujene în acest meci au venit pe mâna jucătorilor Giordan Watson 20, Lasan Kromah 16, Ousmane Barro 14 puncte și 10 recuperări, Miha Lapornik 13, respectiv Nandor Kuti cu 6. De cealaltă parte, din lotul formației Keravnos Nicosia s-au remarcat Abukar cu 15 puncte și King cu 15, urmați de Pepper cu 12 și Parks cu 11. 

În urma acestui succes obținut în fața lui Keravnos, U-BT Cluj a terminat Grupa L din faza secundă a FIBA Europe Cup pe locul 2 cu 3 victorii și 3 înfrângeri, fiind în spatele celor de la Donar Groningen, echipă care a terminat cu 4 meciuri câștigate și 2 pierdute, după victoria obținută în fața lui Belfius Mons-Hainaut. Keravnos a încheiat grupa tot cu 3 victorii și 3 înfrângeri, la fel ca și U, însă ardelenii stau mai bine la capitolul meciurilor directe, având 2 victorii. Ultima în grupă este Mons cu 2 victorii și 4 înfrângeri. 

U-Banca Transilvania Cluj-Napoca s-a calificat astfel în optimile de finală ale FIBA Europe Cup, urmând să-și afle adversara în urma tragerilor la sorți. În optimi se va juca pe sistemul tur-retur cu un meci pe terenul fiecărei echipe. 

*Foto: fiba.basketball