Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

U23 Ladder: În etapa a treia a curs cu minute

Eduard Popa

Eduard Popa
26.10.2017

radu virna

Etapa a treia a Ligii Naționale de Baschet Masculin a fost una a descătușării pentru tinerii jucători U23 din prima ligă valorică din România. Am avut parte de noi debuturi, de minute multe și de performanțe care au atras privirile fanilor de baschet români. Dar să le luăm pe rând.

În etapa a treia au jucat nu mai puțin de 33 de jucători U23. Au debutat în această rundă Darius Meluț (CSM CSU Oradea), Tudor Sabău (Phoenix Galați), David Engi (BC Mureș), Tamas Boloni (Timba), Daniel Gheorghe și Andrei Ene (CSU Sibiu) și Dragoș Diculescu (CSM Steaua).  Astfel, a fost bătut recordul stabilit de etapa a doua, când au intrat pe parchet 26 de „juniori”.

Apoi, în al doilea rând, din cei 33 de jucători nu mai puțin de 21 au jucat mai mult decât cele 10 minute impuse de regulamentul FRB. Șapte dintre ei vin de la Dinamo (Amedeo Casale, Ștefan Bîrloveanu, Andrei Iliescu, Mircea Neagoe, Dan Mâinea, Cristi Mâinea și Radu Avramescu), trei de la U-BT Cluj-Napoca (Nandor Kuti, Camil Berculescu și Andrei Mureșan), doi de la Oradea (Bobe Nicolescu, Basti Ionescu), doi de la Iași (Andrei Calenic, Răzvan Vatră), doi de la Craiova (Ionuț Berceanu și Radu Vîrnă) și câte unul de la Sibiu (Mirel Dragoste), Steaua (Georges Darwiche), Phoenix (Mihai Măciucă), Timba (Robert Medgyesi) și BC Mureș (Norbert Steff).

Recordmenul la minute jucate este „veteranul” U23 Mirel Dragoste, care a profitat de absența lui Capers, accidentat, dar și de evenimentul neplăcut dintre Pratt și Riley, și a jucat nu mai puțin de 32:21 minute împotriva Timișoarei. Dacă la dinamoviști și clujeni ne așteptăm la minute multe, dat fiind dezechilibrul clar din meciul dintre cele două echipe, impresionează minutele prinse de către cei doi tineri ai Craiovei, Ionuț Berceanu (17:41) și Radu Vîrnă (16:22).

Și, nu în ultimul rând, în același timp cu minutele multe au venit și performanțele bune.

Înainte să mă ocup însă de scris topul, o scurtă clarificare. După mai multe dezbateri cu cititorii la postarea de săptămâna trecută, am decis ca de acum încolo să prezint un top 5 al etapei care tocmai s-a încheiat. Apoi, la sfârșitul turului și la sfârșitul sezonului regulat voi prezenta un clasament separat pe toate etapele. Mulți dintre acești băieți au performanțe impresionante într-un meci și se sting în celălalt, constanța fiind ce nu putem cere unor băieți care joacă pentru prima oară minute importante în scurtele lor cariere profesionale.

camil berculescu

Totuși, clasamentul săptămânal va fi în continuare calculat pe aceleași rațiuni ca până acum: performanța jucătorului, performanța echipei, importanța partidei în care a jucat. Acestea fiind spuse:

1. Radu Vîrnă (SCM U Craiova): În 16:21 minute petrecute pe parchet împotriva Timbăi, Vîrnă a strâns 13 puncte, 5 pase decisive, o recuperare și o intercepție, cu procentaje excelente: 4/4 de la două puncte, 1/2 de la trei puncte și 2/2 de la libere. Radu va profita enorm de prezența în jurul său a unor jucători precum Siriscevic, Martinic sau Aleksandrov și nu va avea decât de crescut de la meci la meci. În partida cu Timba a avut +18 la eficiență. Vîrnă e convocat în lotul lărgit al României pentru dubla cu Italia și Olanda.

2. Camil Berculescu (U-BT Cluj-Napoca): Într-o partidă cu zece tineri U23, Camil a fost cel care a impresionat cel mai tare.  În 19:58 minute, a marcat 16 puncte, cu 6 recuperări, 4 pase decisive, 5/6 de la două puncte și 2/4 de la trei puncte. Berculescu a fost MVP-ul partidei și a adunat +23 la eficiență, dar fiindcă U-BT a învins Dinamo cu scorul campionatului, 103-44, Berculescu aterizează „doar” pe locul doi în acest clasament.

3. Bobe Nicolescu (CSM CSU Oradea): A avut cea mai bună prestație a sa din acest sezon. În 23:56 minute a strâns 8 puncte și 3 recuperări împotriva celor de la Poli Iași. A și înscris din acțiune, în premieră pentru acest sezon. Bobe a fost din nou chemat la lot pentru dubla cu Italia și Olanda, după o prestație bună în această vară la EuroBasket.

4. Georges Darwiche (CSM Steaua Eximbank): A jucat în primele 10 minute ale meciului și în ultimele 5:36. Antrenorul Toijala i-a dat încredere lui Darwiche și l-a pus pe acesta să termine misiunea Stelei cu BC Mureș, după ce Brandon Taylor dădea semne de oboseală și Steaua pierduse o bună parte din avantaj. Darwiche a răspuns foarte bine, a reușit o intercepție și un no-look-pass de efect în finalul partidei cu mureșenii. În total a reușit 4 puncte, 4 pase decisive, o recuperare, o intercepție și, mai important pentru un point guard, zero turnovers.

5. Marius Măciucă a depășit pragul psihologic al celor 10:00 minute, a descoperit în această etapă că poate să arunce la coș și a jucat chiar foarte bine: 7 puncte, 3 recuperări, 2/2 de la două puncte, 1/1 de la trei puncte, +10 la eficiență în 15:20 minute, în înfrângerea Galațiului cu BCM U Pitești, scor 69-56.

Următorii cinci, în ordinea aleatorie: Andrei Calenic (10 pct, 2 recuperări, Poli Iași), Mircea Neagoe (7 pct, 3 recuperări, Dinamo), Amadeo Casale (12 pct, 5 recuperări, 7 turnovers, Dinamo), Marius Ciotlăuș (5 recuperări în 9 minute, BCM U Pitești) și  Mirel Dragoste (7 pct, CSU Sibiu).

De reamintit și că cinci dintre jucătorii U23 din LNBM au fost convocați de stafful lui Zare Markovski la naționala României. Este vorba despre Vîrnă, Nicolescu, Kuti, Sebastian Ionescu și Lucas Tohătan.

*foto: Sportul Doljean / sportpictures.eu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!