Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

U23 Ladder: 10:00 minute, cu bune și cu rele

Eduard Popa

Eduard Popa
19.10.2017

u23 lnbm

Etapa a doua a LNBM a fost una plină de meciuri spectaculoase în Liga Națională de Baschet Masculin. CSU Sibiu a mai învins o pretendentă la titlu, pe CSM Steaua Eximbank, U-BT Cluj Napoca a avut o misiune extrem de dificilă pe terenul nou promovatei Timba Timișoara, în timp ce BC Mureș a câștigat la capătul unui meci foarte echilibrat SCM Universitatea Craiova.

A fost o săptămână bună și pentru o parte din tinerii U23 care s-au aflat pe parchet în această rundă. Nu mai puțin de 26 de jucători au evoluat în etapa a doua, Dinamo fiind din nou lider cu șapte jucători. Runda trecută numărul acestora a fost de 24. În această rundă se adaugă cei de la BC SCM Timișoara (Lucas Tohătan, Tudor Gherghe) și Timba Timișoara (Robert Medgyesi), care nu au putut evolua în prima rundă. Din cauza diferitelor match up-uri au dispărut anumiți băieți, precum Camil Berculescu de la U-BT Cluj sau Victor Petrache și Bogdan Popa de la Steaua, dar au apărut alții noi, ca „Basti” Ionescu la CSM CSU Oradea sau Dragoș Onea (BCM U Pitești).

În acest două etape putem spune că se poate număra pe degetele de la o mână jucătorii U23 care au o prezență constantă în rotația echipelor lor. Sunt mai mulți care s-au oprit în aceste două runde ca timp de joc la cifra de 10:00, adică fix primul sfert în care legea U23 este obligatorie. Apoi antrenorii trec la jucătorii români și străini experimentați și uită puștii pe banca de reserve. Printre ei îi pot număra pe Bobe Nicolescu de la CSM CSU Oradea în prima etapă, pe Georges Darwiche de la CSM Steaua în etapa a doua (ambii contra Sibiului), pe Marius Măciucă de la Phoenix Galați sau pe Robert Medgyesi de la Timba Timișoara. Unii au primit chiar mai puține minute de atât. Sunt alți jucători însă care și-au revenit după o primă etapă mai dificilă, au prins minute bune și au avut prestații lăudate.

Cu toate acestea, inițiativa celor 10 minute din primul sfert de joc pentru un U23 rămâne una foarte bună. Sunt jucători care cu siguranță nu ar fi prins minute fără această regulă și, chiar dacă mai fac turnovers sau li se stinge lumina la inel (vezi capacul încasat de Tohatan de la Laszlo Lazar), orice secundă petrecută pe parchet va ajuta la creșterea acestor băieți și, o data cu ei, și a baschetului românesc. Deci, dragi antrenori, #lasatibaietiipeparchet.

u23 lnbm cristi mainea

Așadar, propun următorul top 5: 

1. Nandor Kuti (U-BT Cluj-Napoca): A jucat 17 minute într-un meci mult mai disputat decât s-ar fi așteptat Mihai Silvășan. Nu a marcat niciun punct, dar ar fi prins minute bune oricum în rotație pentru efortul din defensivă. Statistică după două meciuri: 4 puncte pe meci, 57% aruncări de două puncte.

2. Andrei Iliescu (Dinamo București): După ce a jucat 30 de minute în prima etapă, în meciul contra lui CSM CSU Oradea Andrei a prins 19 minute pe parchet. A fost iarăși în mână, cu 3/6 de la trei puncte. Dacă taie din turnovers (5 la număr cu Oradea), Iliescu are șansa să devină un point guard și un lunetist foarte bun.

3. Mirel Dragoste (CSU Sibiu): Dragoste a fost românul cel mai mult folosit în victoria Sibiului cu Steaua. În cele 23 de minute cât a stat pe parchet, echipa sa a avut +11. A reușit două coșuri de 3 puncte și o defensivă foarte bună la Taylor, confirmând încrederea pe care Dan Fleșeriu i-a acordat-o.

4. Radu Vîrnă (SCM U Craiova): „A avut meciuri mai bune până acum, dar avem încredere în el”. Când spune un antrenor precum Rami Hadar așa ceva despre tine, de obicei te motivează. Așa că după un meci mai puțin reușit în prima etapă, Vîrnă a fost din nou foarte activ împotriva Mureșului. A strâns 6 pct și 2 pase decisive în 19 minute și, chiar dacă nu a reușit să înscrie de la trei puncte din cinci aruncări, revine în topul meu pentru această săptămână.

5. Cristian Mâinea (Dinamo București): Fost campion U20 în 2016 cu CN Aurel Vlaicu, Cristi Mâinea a primit foarte multă încredere (și minute) din partea antrenorului Eugen Ilie. În 23 de minute pe meci, Mâinea a strâns 6,5 puncte și 2,5 recuperări, fiind titular în ambele meciuri pentru Dinamo.

Următorii cinci, în ordine aleatorie: Bobe Nicolescu (CSM CSU Oradea), Ștefan Bîrloveanu, Amadeo Casale (ambii Dinamo), Georges Darwiche (CSM Steaua) și Marius Ciotlăuș (BCM U Pitești).

ACTUALIZARE: În articolul original scrisesem că au evoluat 27 de jucători U23 în etapa a doua. Printre ei era trecut din greșeală și Mario Lazar, care este născut în 1994. Eligibili pentru regula U23 sunt numai jucătorii născuți cel târziu în 1995. 

*foto: facebook BCM U Pitești/sportpictures.eu

17 comentarii la aceasta stire:
  • tzontzolino :

    nu se compara
    Mi se pare cel mai eficient sa ai U23 ferit de pozitile importante: PG sau Center. De aceea e Kuti primul. Oricum e si bun dar si pozitia lui din teren e un factor important.

    cu 6 ani în urmă (19.10.2017) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    Top
    Eu nu cred ca acela este un top propriu -zis ci mai degrabă 5 dintre ei. Pt ca mi se pare cel puțin absurd sa-l pui primul pe Kuti după un meci în care a avut o evoluție jenanta.

    cu 6 ani în urmă (19.10.2017)
    • U BT Cluj-Napoca A.Cr:

      Kuti
      Evolutia de aseara din meciul cu turcii ai vazut-o ?

      cu 6 ani în urmă (19.10.2017)
    • U BT Cluj-Napoca KBSC2430:

      Kuti
      Da-i pace ca Trancer e un hater. Mereu comentează de ceva.

      cu 6 ani în urmă (19.10.2017)
    • U BT Cluj-Napoca razv-an:

      kuti
      Analiza nu e doar pe ultimul meci, ci pe toate din campionat. E drept ultimul meci nu a fost unul productiv, dar nu nupțial punctele contează!

      cu 6 ani în urmă (19.10.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer:

      kbsc2430
      Tu comentezi, eu argumentez ...

      cu 6 ani în urmă (19.10.2017)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca R Razvan :

    clasament
    Pare un clasament f. Subiectiv atât timp cât nu se face după un indicator (de ex eficienta / puncte per minute jucate) - și categoric sa tina cont de min jucate, ca altfel e doar un top pt Kuti, Iliescu și încă 2-3 care joaca peste 15 min/meci

    cu 6 ani în urmă (19.10.2017) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    ...
    Citiți cu atenție articolul. Se referă la evoluția jucătorilor romani U23 dupa 2 etape in general si dupa etapa a II a in special. Etapa în care Kuti a fost absolut penibil. În meciul cu turcii a fost ok, peste nivelul lui, dar aici se vorbea despre altceva.

    cu 6 ani în urmă (19.10.2017)
    • U BT Cluj-Napoca free62:

      free62
      De unde stii ca a fost penibil, ai vazut tu meciul la televizor? Iesi acasa...

      cu 6 ani în urmă (20.10.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer:

      Free...
      17 minute - 0/3 la aruncări - 3 to cu -2 eficienta ... tu cum numești o astfel de prestație?

      cu 6 ani în urmă (20.10.2017)
    • U BT Cluj-Napoca free62:

      free62
      Tu stii cum joaca defensiv Kuti chiar si in cele mai proaste zile ale lui si ce rol are? Prezentarea unei statistici cu 0/3 la aruncari ca fiind ceva negativ pt un juctaor de genul lui e penibil. Penibile sunt comentariile unor habarnisti de pe axcest site, asta e penibil!

      cu 6 ani în urmă (20.10.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer:

      ...
      Serios? Si atunci ca sa-i maximizezi evolutia, ce propui, sa-l bagi doar cand echipa se apara ca la handbal ca sa nu mai fie penibil? Aveam o pretenție mai mare de la un clujean în a intelege fenomenul ... Și mai esti și nesimțit pe deasupra în a jigni pe cineva care nu ti-a făcut nimic ție personal ...

      cu 6 ani în urmă (20.10.2017)
    • U BT Cluj-Napoca free62:

      free62
      Nu il bagi doar pe defensiva doar ca nu fiecare juctaor da puncte multe meci de meci.
      Iar pe tien normal ca te jignesc pt ca ai jignit un jucator fenomenal fara motiv si fara sa vezi meciul, deci esti si habarnist si nesimtit rau in comporatmente si nu e prima data...Un mucos fara habar de nimic isi da cu parerea despre Kuti spunand ca a jucat penibil si de ce e in topul romanilor? Serios? E poate cel mai bun roman din campionat si vine NIMENI si vorbeste despre el

      cu 6 ani în urmă (20.10.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer:

      ...
      E clar, ești Kuti sau fratele lui :), altcineva cu niște cunoștințe primare de baschet n-ar putea emite aberațiile astea ... auzi, Kuti jucator fenomenal, cel mai bun roman din campionat :)))))))))) ... e clar, ești din alt film! Și prost și nesimțit pe deasupra!!! Ai ignore din partea mea ...

      cu 6 ani în urmă (20.10.2017)
    • U BT Cluj-Napoca free62:

      free62
      Spune-mi tu mai inteligenta prost crescuta, unul mai bun ca si Kuti? Probabil Mandache....e singurul crae poate emite aceste pretentii, iar Andrei la varsta lui Nandor era cu sa nu zic ce in nisip. In rest zi-mi tu unul care se mai ridica la valoarea asta...cine mah, Paliciuc 3 minute glorie, 4 meciuri meonopauza, Baciu, Lazar? Care mai e daca tot vorbesti sa fie vorbit? A fost Titus bietul, dar l-au facut praf accidentarile. Am zis, vb NIMENI despre oameni care chiar isi fac meseria, tu in meseria ta ce aveai realizari ai mah la 20 de ani? In viata ta ce ai facut tu ca sa vb de Kuti care la 20 de ani are cupe si campionate castigate ca jucator titular? Sa iti tii gura dracului cand vb de jucatorii clujului sau macar sa iti adjustezi bunul simt.

      cu 6 ani în urmă (20.10.2017)
    Raspunde
  • Eduard Popa :

    Clarificări
    Salut,

    Într-adevăr, mă refer la prestația pe întreg sezonul, nu doar la cea din etapa a doua. De asemenea, iau în considerare și dacă echipa câștigă sau pierde și prestația echipei cu jucătorul U23 pe teren.

    Tocmai de aia, chiar dacă Nandor Kuti a jucat mai slab cu Timba, nu am avut cu cine să îl înlocuiesc pe primul loc. Dragoste și Vîrnă au fost la rândul lor slăbuți în prima etapă, în timp ce băieții de la Dinamo s-au mișcat foarte bine, dar tot au pierdut la 20-25 de puncte. De asta a rămas Kuti pe primul loc. Oricum, cum s-a spus deja, e doar o părere subiectivă, cum ar trebui de altfel să fie orice articol de opinie.

    Vă mulțumesc pentru comentarii. Mă bucur să văd că băieții mai tineri din LNBM primesc atenția și interesul iubitorilor de baschet.

    Zi faină,

    Eduard Popa - redactor Total Baschet.

    cu 6 ani în urmă (20.10.2017) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe hony :

    subiectivism
    da, nici mie nu mi-e prea usor sa accept ca e vorba despre o opinie personala, dar macar declari acest lucru si nu sustii ca detii adevarul absolut. Oricum ar fi, in final regula cu U23 se dovedeste a fi foarte buna, altfel 90% dintre jucatorii de care se pomeneste in articole ar fi fost vesnic pe banca. Intr-un caz fericit. In ceea ce priveste Dinamo, raman la parerea ca, indiferent de motive, demersul este foarte bun. Dupa cate se vede nu foloseste doar strict jucatorilor de la Dinamo, pe care poate nu am fi reusit sa-i vedem sau sa aflam despre ei, ci si celorlalti. Iar faptul ca totusi li se acorda atentie jucatorilor U23 chiar si prin aceste articole, este foarte important atat pentru jucatori, cat si pentru ,,apartinatori" - ca sunt parinti, antrenori sau presedinti de club. Chiar daca sunt nenumarate frustrari ale celor ce ani de zile si-au tot impins copiii...

    cu 6 ani în urmă (20.10.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!