Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

U23 Ladder – Kuti și Bobe, în pole-position

Eduard Popa

Eduard Popa
06.10.2017

Sezonul competițional 2017/2018 al Ligii Naționale de Baschet Masculin stă să înceapă. Una dintre cele mai importante modificări aduse de Federația Română de Baschet în acest sezon este faptul că pe timpul primului sfert al întâlnirii echipele trebuie să aibă pe parchet un jucător născut în anul 1995 sau mai târziu (U23).

Decizia FRB a venit la momentul potrivit pentru baschetul românesc, într-o vară în care România a câștigat Campionatul European de Baschet U20 – divizia B, în fața unor echipe puternice precum Croația sau Rusia, dar și în care țara noastră a participat pentru prima oară după mai bine de 3 decenii la un EuroBasket. Astfel, mulți dintre tinerii baschetbaliști români talentați vor beneficia de mai multe minute pe parchet.

În acest sens am decis să facem un clasament al celor mai buni tineri români din LNBM. Topul jucătorilor a fost ales în funcție de prestațiile lor de sezonul trecut şi din această vară. Următoarele ediții ale „U23 Ladder” vor lua în considerare performanțele jucătorilor și rezultatele echipelor la care joacă.

1. Nandor Kuti, U-BT Cluj-Napoca, 20 de ani

Campion al României și câștigător al Cupei cu U BT Cluj-Napoca, campion european la U20 – divizia B, Kuti a fost titular pentru naționala României la EuroBasket 2017 în toate cele cinci meciuri de la Cluj-Napoca. În sezonul precedent, Nandor a jucat 15 minute pe meci în 25 de partide pentru U BT. E de așteptat ca experiența din această vară să îl ajute pe cel care a devenit la EuroBasket conducătorul de joc al naționalei lui Marcel Țenter.

2. Bobe Nicolescu, CSM CSU Oradea, 20 de ani

Fost campion al României în 2016, Bobe a câștigat la rândul său Campionatul European U20-divizia B, unde a fost al doilea cel mai bun marcator al echipei după Emi Cățe. Extrema Oradei a fost de asemenea în lotul lui Marcel Țenter pentru EuroBasket 2017, unde a prins minute bune în partide cu Spania sau Muntenegru. Sezonul precedent Bobe a jucat 35 de partide pentru CSM CSU Oradea în LNBM.

3. Mirel Dragoste, CSU Sibiu, 22 de ani

Unul dintre cei mai „bătrâni” U23 din LNBM, Dragoste are avantajul experienței din sezonul precedent, în care a jucat 38 de meciuri în Liga Națională pentru CSU Sibiu.

4.Radu Vîrnă, SCM U Craiova, 20 de ani

Vîrnă a fost campion cu România la U20, a fost în lotul lărgit al lui Marcel Țenter pentru EuroBasket 2017 și a ajuns în această vară de la Dinamo la SCM U Craiova. În returul cu BC Timișoara din prima rundă a Cupei României, Vîrnă a jucat 32 de minute și a înscris 8 puncte.

5. Tudor Gheorghe, BC Timișoara, 20 de ani

Cel mai bun pasator al României la EuroBasket U20, Gheorghe a ajuns în această vară la BC Timișoara unde ar putea deveni principalul beneficiar al minutelor după noua regulă.

6. Georges Darwiche, CSM Steaua, 19 ani

Tânărul conducător de joc va avea șansa să arate ce poate, după ce sezonul trecut a primit minute doar când partidele erau deja rezolvate. Darwiche a fost titularul naționalei U20 a României în primele partide, în care a reușit 18 puncte cu Malta sau 11 puncte cu Macedonia.

7. Marius Ciotlăuș, BCM U Pitești, 21 de ani

După ce sezonul trecut a evoluat pentru Baia Mare și Dinamo, Marius Ciotlăuș a ajuns în această vară sub bagheta lui Hristu Șapera la BCM U Pitești. În primele partide pentru argeșeni din Cupa României, Ciotlăuș a prins minute bune în care și-a arătat în special calitățile defensive. 

8. Amadeo Casale, Dinamo București, 20 de ani

Casale a ajuns în această vară la Dinamo, „câinii roșii” fiind nevoiți din cauza restricțiilor financiare să joace numai cu jucători români. Casale a profitat de ocazie și a strâns deja în două partide din Cupa României 11,5 puncte și 7 recuperări pe întâlnire.

9. Bogdan Popa, CSM Steaua, 20 de ani

Extrema forță a Stelei a avut o vară promițătoare la lotul de U20, unde a strâns 7,9 puncte și 4,3 recuperări pe meci, inclusiv 15 puncte în semifinala cu Rusia. Se va lupta cu Darwiche pentru minutele rezervate jucătorului de U20.

10. Lucas Tohătan, 18 ani, BC Timișoara

Cel mai tânăr jucător din acest prim clasament, Tohătan va avea o sarcină dificilă din a-i fura minutele colegului de echipă Tudor Gheorghe. În absența lui, tânărul de doar 18 ani a prins 12 minute pe meci în dubla cu Craiova în care a reușit pe finalul meciului o intercepție extrem de importantă pentru soarta calificării în Final Eight-ul Cupei României.

Următorii cinci, în ordine aleatorie: Daniel Mâinea (Dinamo), Basti Ionescu (CSM CSU Oradea), Tudor Gârbea (BC Mureș), David Engy-Rosenfeld (BC Mureș) și Ionuț Berceanu (SCM U Craiova). 

*Foto: Valentin Todea@totalbaschet.ro, Răzvan Păsărică/sportpictures.eu

5 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe hony :

    ,,dovada, unde e dovada."
    Din cate stiu eu, clasamentele de genul asta trebuie sa fie foarte transparente. Emiteti judecati de valoare, pe care trebuie sa le dovediti. Sunt jucatori care au jucat in LNBM, sunt jucatori care au jucat in Liga I si altii care nu au jucat deloc in Romania. Asa ca va rog sa adaugati statisticile si criteriile pe baza carora ati facut acest clasament. Asa e corect, orice jurnalist responsabil stie acest lucru. Altfel oricine poate spune orice si nimeni nu va intelege nimic.

    cu 6 ani în urmă (06.10.2017)
    • Eduard Popa:

      Salut.
      Am explicat în preambulul articolului raționamentul pentru acest clasament: prestațiile din sezonul trecut, dar și cele din această vară.
      Statisticile de sezonul trecut sunt de prisos, din moment ce acești băieți, unii dintre ei extrem de talentați, nu au avut nicio șansă să se impună serios într-o rotație.
      Totodată, există posibilitatea ca după prima etapă clasamentul să sufere modificări substanțiale. Pot să apară jucători de care nici nu am auzit.
      De asemenea, fiind un exercițiu „jurnalistic”, doza de subiectivism e mare.
      Oricum, mulțumesc pentru opinie. Mă bucur că această rubrică a deschis un interes mare printre cititori.

      Toate cele bune,
      Eduard Popa.

      cu 6 ani în urmă (06.10.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe hony:

      ok, mersi! Am inteles.
      De fapt, acest articol reprezinta strict o opinie personala, nu are pretentia ca ar fi un adevar absolut. Stiu ca multi dintre jucatori nu au avut nicio sansa sa joace in LNB sezonul trecut, dar nici referirile la prestatiile din meciurile din Cupa nu au fost foarte exacte, la unii apreciezi partea defensiva, la altii strict statistica, altii nu au de niciunele, unii au fost in loturile nationale, altii nu. Din acest motiv am intrebat care sunt criteriile si jocurile/statisticile dupa care te-ai ghidat. Pentru ca totusi nu cred ca nu ai vazut toate meciurile (macar cele din Cupa), astfel incat sa poti face un articol documentat. Articolul de fata reprezinta strict opinia ta, strict dupa cum crezi tu. E doar o parere. E bine si asa. Poate totusi urmatoarele vor fi mai obiective. Astept cu interes!

      cu 6 ani în urmă (07.10.2017)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe hony:

      rectificare
      Nu cred ca ai vazut toate meciurile

      cu 6 ani în urmă (07.10.2017)
    Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe oreo :

    bun
    super idee de articol. asteptam continuari dupa primele etape

    cu 6 ani în urmă (07.10.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!