Un scurt istoric al confruntărilor dintre U-BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea din fazele eliminatorii


Cele două echipe s-au întâlnit de trei ori în playoff, de două ori în finala Cupei și de două ori în Supercupă

Miercuri, 17 aprilie, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca vor avea loc semifinalele Cupei României. După tragerea la sorți, CSM CSU Oradea a nimerit în această fază cu U-BT Cluj-Napoca, cele două urmând să se lupte pentru un loc în finala competiției.

Ultimele două formații care au câștigat titlul de campioană sunt două dintre cele mai bune echipe din istoria recentă a baschetului românesc. Drept urmare, acestea s-au mai întâlnit de șapte ori în fazele eliminatorii ale diverselor competiții organizate de Federația Română de Baschet. În continuare, vom face un scurt istoric al fiecărei confruntări.

Ediția 2012-2013 – Sferturile de finală ale Ligii Naționale

În 2011, U Mobitelco Cluj-Napoca reușea să câștige titlul de campioană în fața lui CSU Asesoft Ploieșto, după un coș marcat în ultima secundă de Tyler Morris. Trupa clujeană a abordat următorul sezon cu vise mari, începând anul cu o victorie pe terenul marii rivale din Ploiești. Însă, în semifinalele campionatului, speranțele fanilor din Cluj-Napoca au fost năruite de cei de la SCM Timișoara care s-au impus cu 3-0 și s-au calificat în finala pe care o pierdeau cu scorul de 4-0.

Drept consecință, visul clujenilor s-a amânat pentru ediția 2012-2013, când antrenor al echipei devenise Niksa Bavcevic. Baschetbaliștii conduși pe teren de Mihai Silvășan urmau să o întâlnească în sferturile de finală al playoff-ului pe CSM Oradea, o echipă ce începea să devină o forță a Ligii Naționale. Chiar dacă U Mobitelco era văzută drept favorită clară, aceasta s-a văzut învinsă cu scorul de 3-1.

În primul joc disputat la Oradea, gazda meciului s-a impus categoric cu 77-63. O zi mai târziu, formația oaspete reușea break-ul (67-68) în Arena Antonio Alexe și echilibra situația. În 20 aprilie 2013 a avut loc jocul cu numărul 3 din acea rundă iar CSM CSU Oradea o învingea pe U Mobitelco la o diferență de 8 puncte, scor 64-72. În meciul 4, gazdele au fost foarte aproape de a trimite seria în decisiv însă elevii antrenați de Cristian Achim au făcut o partidă foarte bună și s-au impus cu 73-71, calificându-se în semifinalele campionatului.

CSM CSU Oradea: Daniel Dillon, Ivan Stefanovic, Milos Pesic, Nemanja Maric, Will Franklin, Bogdan Tibîrnă, Rareș Pașca, Zarko Comagic, Andrei Ciordaș, Horia Hora, Laszlo Lazăr, Silviu Lupusavei.

Antrenor: Cristian Achim

U Mobitelco Cluj-Napoca: Dalipor Djapa, Derek Wright Jr., Mihai Silvășan, Mihai Paul, Sean Barnette, Cătălin Baciu, Hristo Nikolov, Steve Ross, Vedran Nakic, Alex Pop, Mario Lazăr.

Antrenor: Niksa Bavcevic

Ediția 2015-2016 – Finala Cupei României

După două sezoane în care U-BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea nu s-au mai întâlnit în fazele eliminatorii, a urmat momentul Cupei din 2016. CSM CSU Oradea reușise să obțină organizarea Final Four-ului în Arena Antonio Alexe și își dorea să fie echipa ce va rupe „blestemul gazdei”.

Primul pas a fost făcut: CSM CSU Oradea a trecut de CS Dinamo București cu scorul de 88-71 și s-a calificat în finala competiției. În cealaltă semifinală, U-BT Cluj-Napoca reușea să o depășească pe BC Mureș după o partidă ceva mai echilibrată, încheiată cu scorul de 73-67. Prin urmare, cele două formații din Oradea și Cluj-Napoca aveau să se întâlnească în lupta pentru Cupa României.

Confruntarea din 11 aprilie 2016 a fost una foarte intensă. Echipa oaspete și-a ajudecat primul sfert cu 18-14 însă în actul secund, gazdele au redus din diferență și astfel, la pauză, scorul era 36-33 pentru U-BT Cluj-Napoca. După revenirea de la vestiare, jucătorii celor două adversare au oferit un joc foarte interesant iar echilibrul a rămas pe tabelă. Cu toate acestea, clujenii au rămas mai mereu cu un pas în față, având un mic avantaj.

Pe măsură ce se apropiau ultimele minute ale partidei, tensiunea din tribune creștea din ce în ce mai tare. Filip Adamovic, fundașul lui U-BT Cluj-Napoca, reușea atunci o aruncare extraordinară de 3 puncte prin care asigura victoria echipei sale. Bihorenii au încercat să revină însă diferența nu a mai putut fi redusă și trupa de pe Someș s-a impus cu 82-75.

CSM CSU Oradea: Andrei Mandache, Bogdan Tibîrnă, Sean Barnette, Uros Lucic, Will Franklin, Bogdan Nicolescu, Cătălin Petrișor, Miha Zupan, Radovan Markovic, Rareș Pașca, Salih Nuhanovic, Silviu Lupusavei.

Antrenor: Cristian Achim

U-BT Cluj-Napoca: Adrian Guțoaia, Filip Adamovic, Ivan Zigeranovic, Kyndall Dykes, Rolland Torok, Andrei Calnicenco, Cătălin Baciu, Miroslav Todic, Muhammed Pasalic, Nandor Kuti, Tudor Gheorghe

Antrenor: Marcel Țenter

Ediția 2015-2016 – Semifinalele Ligii Naționale

La mai puțin de o lună după succesul repurtat de clujeni în Cupa României, cele două echipe urmau să se întâlnească din nou, de data aceasta în semifinalele Ligii Naționale. La fel ca în 2013, avantajul terenului propriu le-a aparținut celor de la CSM CSU Oradea.

Bihorenii au profitat pe deplin de acest aspect și au câștigate ambele întâlniri din Arena Antonio Alexe, prima la o diferență de un punct (72-71) și a doua cu un avantaj de 6 puncte (67-61). Așadar, U-BT Cluj-Napoca era nevoită să câștige ambele confruntări de pe teren propriu pentru a mai avea șanse la finala campionatului. Formați antrenată de Marcel Țenter s-a impus în meciul 3 (79-70), datorită unei prestații excelente reușite de pivotul Cătălin Baciu, însă în meciul 4 s-a văzut învinsă fără drept de apel, scor 56-76.

Prin urmare, CSM CSU Oradea reușea să se răzbune pentru înfrângerea din finala Cupei României și se califica în finala Ligii Naționale. Acolo, trupa lui Cristian Achim avea să obțină primul titlu din istoria clubului după o serie foarte intensă cu BC Mureș, încheiată în decisiv.

CSM CSU Oradea: Andrei Mandache, Bogdan Tibîrnă, Sean Barnette, Uros Lucic, Will Franklin, Bogdan Nicolescu, Cătălin Petrișor, Miha Zupan, Radovan Markovic, Rareș Pașca, Salih Nuhanovic, Silviu Lupusavei.

Antrenor: Cristian Achim

U-BT Cluj-Napoca: Adrian Guțoaia, Filip Adamovic, Ivan Zigeranovic, Kyndall Dykes, Rolland Torok, Andrei Calnicenco, Cătălin Baciu, Miroslav Todic, Muhammed Pasalic, Nandor Kuti, Tudor Gheorghe

Antrenor: Marcel Țenter

Ediția 2016-2017 – Supercupa României

Având în vedere că în sezonul 2015-2016, CSM CSU Oradea și U-BT Cluj-Napoca și-au împărțit trofeele, acestea urmau să se întâlnească în Supercupa României. Meciul pentru trofeu a fost organizat de campioana României în Arena Antonio Alexe la data de 15 septembrie 2016.

Chiar dacă nicio echipă nu pune foarte mare preț pe Supercupa României, campionatul și Cupa fiind mult mai importante, cele două rivale s-au luptat din răsputeri. La finalul primei reprize, U-BT Cluj-Napoca avea un avantaj de un singur punct, scor 34-33. În partea a doua, jocul a continuat să fie foarte echilibrat și niciuna dintre echipe nu a reușit să se distanțeze pe tabelă. Drept urmare, cu jumătate de minut înainte de final, scorul era 67-67.

Clujenii aveau atacul însă aceștia nu au fost atenți și au pierdut mingea, oferindu-le adversarilor ocazia de a pleca pe contraatac. Aceștia nu au profitat de șansa oferită și au comis și ei o greșeală, mingea revenindu-le oaspeților. Filip Adamovic a condus atacul oaspeților și, după o pătrundere, i-a pasat lui Aleksandar Rasic rămas liber la linia de 3 puncte. Acesta nu a reușit să puncteze însă Ousmane Barro a făcut recuperarea ofensivă și i-a pasat din nou sârbului aflat la prima partidă oficială pentru U-BT Cluj-Napoca. Rasic nu a mai ratat și a adus victoria clujenilor, scor 70-67.

CSM CSU Oradea: Branko Mirkovic, Martin Zeno, Sean Barnette, Sean Denison, Titus Nicoară, Andrei Mandache, Bogdan Nicolescu, Bogdan Țibîrnă, Cătălin Petrișor, Muhamed Pasalic

Antrenor: Cristian Achim

U-BT Cluj-Napoca: Filip Adamovic, Kyndall Dykes, Maksym Pustozvonov, Ousmane Barro, Vlad Moldoveanu, Aleksandar Rasic, Nandor Kuti, Rolland Torok, Tudor Jucan

Antrenor: Mihai Silvășan

Ediția 2016-2017 – Semifinalele Ligii Naționale

Pentru al doilea an consecutiv, U-BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea au ajuns să se dueleze în semifinalele campionatului. De data aceasta, formația din Cluj-Napoca a beneficiat la început de avantajul terenului propriu, care s-a dovedit a fi extrem de benefic.

Echipa antrenată de Mihai Silvășan a câștigat ambele jocuri din Sala Sporturilor „Horia Demian” (86-73 și 103-96) și mai avea nevoie de o singură victorie pentru a se califica în finală. Însă, orădenii au reușit să își revină și și-au apărat terenul propriu, învingând cu 69-59 în meciul 3 și cu 85-76 în meciul 4. Mai mult decât atât, Aleksandar Rasic a suferit o accidentare la tendonul ahilian în cel de-al doilea joc de la Oradea și a devenit indisponibil pentru restul sezonului. Acest lucru i-a motivat pe coechipierii săi, care, reveniți pe teren propriu, s-au impus cu 84-78 în partida decisivă, câștigând astfel seria cu CSM CSU Oradea.

În finală, U-BT Cluj-Napoca a întâlnit-o pe CSM Steaua Eximbank București, echipă pe care a bătut-o cu 3-0, câștigând astfel cel de-al 4-lea titlu din istorie și primul după 2011.

CSM CSU Oradea: Branko Mirkovic, Martin Zeno, Sean Barnette, Sean Denison, Titus Nicoară, Andrei Mandache, Bogdan Nicolescu, Bogdan Țibîrnă, Cătălin Petrișor, Muhamed Pasalic

Antrenor: Cristian Achim

U-BT Cluj-Napoca: Filip Adamovic, Kyndall Dykes, Maksym Pustozvonov, Ousmane Barro, Vlad Moldoveanu, Aleksandar Rasic, Nandor Kuti, Rolland Torok, Tudor Jucan, Vaidas Kariniauskas, Wilhelm Brosser, Tudor Gheorghe, George Toth

Antrenor: Mihai Silvășan

Ediția 2017-2018 – Finala Cupei României

După două Cupe consecutive câștigate la Oradea și Sibiu, U-BT Cluj-Napoca avea ocazia de a-și apăra trofeul la ediția organizată în Sfântu-Gheorghe. Însă, pentru a obține a treia Cupă consecutivă, trupa clujeană trebuia să treacă din nou de CSM CSU Oradea.

În sferturi și semifinale, U-BT Cluj-Napoca reușise să le învingă pe BCM U Pitești (74-66) și BC SCM Timișoara (77-75), în timp ce CSM CSU Oradea le depășise pe Phoenix Galați (82-67) și CSM Steaua Eximbank București (71-65).

La fel ca mai toate duelurile dintre Cluj și Oradea și acest joc a fost foarte echilibrat. Jucătorii antrenați de Mihai Silvășan au câștigat prima repriză, scor 37-34, însă au pierdut sfertul al treilea la o diferență de 5 puncte. Prin urmare, actul decisiv se anunța a fi incendiar. Componenții ambelor loturi au resimțit foarte tare presiunea și au ratat o mulțime de aruncări. În total, s-au marcat doar 21 de puncte în ultimul sfert, dintre care 13 au aparținut clujenilor. Așadar, U-BT Cluj-Napoca s-a impus cu scorul de 64-61 după un meci excelent făcut de pivotul Ousmane Barro.

Formația de pe Someș a obținut în acest fel Cupa României pentru a treia oară consecutiv și pornea cu un moral foarte bun în playoff, unde a fost învinsă de CSM Steaua Eximbank București cu scorul de 3-2.

CSM CSU Oradea: Andrei Mandache, Bogdan Țibîrnă, Kris Richard, Muhamed Pasalic, Sean Denison, Arturas Valeika, Bogdan Nicolescu, Goran Gajovic, Vaidas Kariniauskas, Mihai Gavrilă, Sebastian Ionescu, Tudor Fometescu

Antrenor: Cristian Achim

U-BT Cluj-Napoca: Giordan Watson, Lasannah Kromah, Zeljko Sakic, Nandor Kuti, Ousmane Barro, Adomas Drungilas, Aleksandar Rasic, Andrei Calnicenco, Miha Lapornik, Rolland Torok, Anders Abu Teir, Andrei Mureșan

Antrenor: Mihai Silvășan

Ediția 2018-2019 – Supercupa României

Dacă U-BT Cluj-Napoca a fost învinsă în semifinalele Ligii Naționale din sezonul 2017-2018 de către CSM Steaua Eximbank București, în schimb CSM CSU Oradea a reușit să treacă de BC CSU Sibiu. În finală, formația pregătită de Cristian Achim a trecut de trupa din Capitală, scor 3-1, și a obținut astfel cel de-al doilea titlu în trei ani. Drept consecință, la începutul acestei ediții de campionat, CSM CSU Oradea și U-BT Cluj-Napoca și-au disputat din nou Supercupa României.

La fel ca în urmă cu doi ani, partida a avut loc tot în Arena Antonio Alexe. De această dată, jucătorii lui Mihai Silvășan au controlo meciul de la început până la final și nu au avut nicio emoție în fața adversarilor. Pe final, gazdele au reușit să se mai apropie de clujeni însă nu au mai întors soarta confruntării. U-BT Cluj-Napoca a învins cu 83-76 și a câștigat astfel din nou Supercupa României.

CSM CSU Oradea: Arturas Valeika, Bogdan Nicolescu, Kris Richard, Uros Lucic, Vaidas Kariniauskas, Giordan Watson, Laszlo Lazăr, Marcus Ginyard, Muhamed Pasalic, Edward Petrescu, Mihai Gavrilă, Tudor Fometescu

Antrenor: Cristian Achim

U-BT Cluj-Napoca: Jason Washburn, Kyndall Dykes, Nandor Kuti, Stanimir Marinov, Vlad Moldoveanu, Aleksandar Rasic, Andrei Calnicenco, Pedja Stamenkovic, Tony Easley, Anders Abu Teir, Andrei Mureșan, Rolland Torok

Antrenor: Mihai Silvășan


Așadar, în cele șapte întâlniri din fazele eliminatorii, U-BT Cluj-Napoca a reușit să câștige de 5 ori (2 Cupe, 2 Supercupe, o semifinală de campionat), în timp ce CSM CSU Oradea a învins de 2 ori (un sfert de finală și o semifinală de campionat).

De asemenea, Cristian Achim a fost prezent la toate aceste confruntări din postura de antrenor principal al Leilor-Roșii. Omologul său de pe banca Clujului, Mihai Silvășan, a participat și el la toate aceste dueluri însă în sferturile de finală din 2013 a fost pe teren, în timp ce la finala Cupei din 2016 era antrenor secund.

Dintre jucători, Bogdan Țibîrnă a prins toate meciurile însă la ultimul, cel din Supercupă, acesta a stat pe bancă, fiind accidentat. Există și sportivi care au evoluat de-a lungul anilor pentru ambele tabere: Sean Barnette, Muhamed Pasalic, Vaidas Kariniauskas și Giordan Watson.

Drept urmare, observăm că U-BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea sunt strâns legate contribuind din plin la ultimii ani din istoria baschetului românesc. De altfel, începând cu ediția 2015-2016, nicio altă echipă în afară de cea din Oradea sau Cluj-Napoca nu a mai câștigat vreun trofeu.

Ne așteptăm, așadar, la un duel pe cinste în semifinala Cupei României ce va avea loc la Cluj-Napoca, miercuri, 17 aprilie, de la ora 19:30. Partida va putea fi urmărită în direct pe Digisport 4 după prima semifinală dintre CS Dinamo Știința București și BC CSU Sibiu.

*foto: Manases Sandor/u-bt.roCitește ultimele știri despre U BT Cluj-Napoca
Citește ultimele știri despre CSM CSU Oradea
Află toate informațiile redactate despre confruntarea dintre CSM CSU Oradea vs U BT Cluj-Napoca

David Istrate / 15 April 2019 / 14:00


Galerie foto


studentU ar fi fost frumos acest
-1 
5-2 inca din titlu sau primul paragraf :)
speram la un 7-2 la final de sezon ;)  
15 April 2019 21:45
0 
acel sfert 4 castigat fara drept de apel, dupa o revenire de la -10 puncte:). era la un moment dat in sf4 scorul 20-2 
17 April 2019 14:33

Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. TOTALBASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului. După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Din aceeaşi categorie...
Mihai Silvășan: „Echipa aceasta nu duce lipsă de caracter și de putere de luptă”
Tehnicianul lui U-BT Cluj-Napoca a motivat absența lui Jason Washburn din semifinala Cupei cu CSM CSU Oradea 
U-BT Cluj-Napoca - CSA Steaua București, duelul care deschide playoff-ul LNBM
Este al treilea an consecutiv în care cele două formații se întâlnesc în postsezon 
CSU Sibiu și-a prezentat trofeul Cupei României în Sala Transilvania (Video)
Fanii, jucătorii și oficialii formației sibiene își îndreaptă acum atenția spre câștigarea titlului 
LNBM: Programul primului tur din play-off
Lupta pentru semifinale începe miercuri și joi, cu trei partide televizate 
BC CSU Sibiu prezintă trofeul Cupei României în fața fanilor
Evenimentul va avea loc la Sala Transilvania din Sibiu 
Opinie. Cinci jucători pe care aș fi vrut să îi văd în competițiile individuale. Video
Motivul pentru care au lipsit mai multe nume importante din LNBM la dunk contest și concursul de 3 puncte 
Team Bobe câștigă All Star Game 2019 după un meci în care s-au marcat 213 puncte
Show-ul de lasere video, momentele amuzante și concursurile individuale spectaculoase au completat acest eveniment. Video 
Goran Gajovic: „Când eram mic idolul meu era Pedja Stojakovic”
Muntenegreanul a câștigat concursul de 3 puncte, după o finală dramatică cu Dragan Zekovic. Video 
Bobe Nicolescu a fost desemnat MVP-ul All-Star Game LNBM
„A fost o sărbătoare a baschetului”. Jucătorul Oradiei a explicat și ce va face cu banii câștigați 
Video. Kevin Hardy, campion la dunk contest: „A fost un sentiment grozav să am familia lângă mine”
Hardy a ajuns la al treilea concurs câștigat în România, după cele din 2016 și 2017 
gyke ...
0 
E adevărat că o parte din contractele de sponsorizare probabil nu sunt semnate pe termene mai mari de 1 an sau 2, dar eu unul nu îmi fac mari probleme acum, mai ales după câștigarea cupei. Bugetul a crescut ușor și constant în ultimii ani și eu sunt convins că trendul se va menține.  
click pt. Articol 21 April 2019 15:36
trancer Sibiu
0 
Înainte de orice cred ca este bugetul, dacă nu ai ceva sigur, nu ai cum să-ți stabilești echipa și obiectivele pentru viitor. Iar aici, din păcate pentru fanii lor, Sibiul nu sta chiar confortabil. Sau nu stătea, cine știe, poate s-a mai îmbunătățit situatia. 
click pt. Articol 21 April 2019 14:52
0 
Sperăm și noi, doar că momentan sunt multe necunoscute. Cel mai important este să semneze rapid cât mai mulți dintre jucătorii actuali pentru sezonul viitor. Fără o echipă rodată, nu prea ai șanse să treci de tururile preliminare. În plus, ar fi păcat să nu beneficieze de propria muncă din acest sezon. Rămâne de văzut câte locuri va avea România în sezonul viitor și cum vor fi distribuite.  
click pt. Articol 21 April 2019 14:15
0 
Felicitări, sper să aveți parte de un traseu în cupelele europene cât mai lung și cu reușite . 
click pt. Articol 21 April 2019 12:09
ydesh_apu Bine organizat
0 
Mie mi-a placut. Poate prea lung pentru cei care nu mananca baschetul pe paine. Organizare buna, mai putin restrictia de a utiliza parcarea subterana. 
click pt. Articol 20 April 2019 15:39
@lexCSU Kevin
0 
Bravo Kevinut, desi nu a fost cea mai reusita demonstratie a ta, cu siguranta poti mai mult si ai aratat asta, te iertam pentru meciul facut aseara :)  
click pt. Articol 19 April 2019 23:05
0 
Cred ca se refera la faptul ca banii sunt alocati strict din punct de vedere politic, nepunand mai intai performantele sportive ale anumitor orase. Adica sunt echipe care merita mai mult ca altele sa aiba o sala mai mare si mai moderna datorita rezultatelor obtinute in timp(si a suporterilor, binenteles, ca pana la urma ei sunt adevaratii beneficiari), dar nu primesc pentru ca acele orase sunt conduse de alte partide fata de cel de la guvernare. 
click pt. Articol 19 April 2019 22:22
0 
Nu inteleg de unde provine frustrarea ta? Stadionul vostru nu a beneficiat de fonduri de la Guvern? Adica de la pitesteni, craioveni, sibieni si oradeni? Sau vedem doar intr-o singura directie ? 
click pt. Articol 19 April 2019 22:08
u66 U100
0 
Halal eveniment special ati pregatit fanilor uisti. Rusine in primul rand staffului echipei si apoi echipei de mercenari. 
click pt. Articol 19 April 2019 18:11
vass bela Felicitari ?!
0 
Jim, feliciti Pitestiul pt ca guvernul le face sala ?! Cum a zis north.finder, e o treaba pt adunat voturi, iar banii vin integral de la buget, adica si de la sibieni, oradeni, clujeni samd . Daca investitia era a autoritatilor locale,fie si partial, meritau intr-adevar felicitari, dar asa ... Sunt clujean, dar oare Oradea sau Sibiul n-ar merita si ei o sala de 5000 locuri, platiti de la buget ? Ba da, dar penalii cheltuiesc banii tarii numai in anumite zone, cu simpatii pesediste, iar cei care contribuie cel mai mult la bugetul tarii, sunt neglijati cu nerusinare !!! 
click pt. Articol 19 April 2019 17:23