Stiri

Vălul islamic este pemis de FIBA începând cu sezonul 2017/2018

Dan Oancea

Dan Oancea
05.05.2017

Foto: FIBA

Schimbare importantă în baschetul feminin la nivel mondial, după o întâlnire a reprezentanţilor FIBA ce a avut loc săptămâna aceasta la Hong Kong şi a reunit la start membrii veniţi din federaţiile a 139 de ţări. Congresul FIBA a aprobat în unanimitate propunerea venită din partea Board-ului Central FIBA de a impementa o regulă ce va permite jucătorilor să poarte "headgear" sau acoperământ pentru cap conform traducerii în limba română.

Această regulă inglobează si posibilitatea baschebalistelor de a purta tradiţionalul văl islamic pe parcursul meciurilor. Schimbarea se va concretiza de la data de 1 octombrie 2017 şi este pusă în aplicare de FIBA cu câteva condiții stricte precum:

- Acoperământul trebuie să fie negru sau alb ori aceeasi culoare ca si echipamentul;
- Acoperământul trebuie să aibe aceeasi culoare pentru toți jucătorii dintr-o echipă;
- Acoperământul trebuie să nu cuprindă întreaga față si nici măcar o parte din față (nas, buze, ochi);
- Acoperământul trebuie să nu fie periculos pentru jucătorul care îl poartă sau pentru ceilalți jucători;
- Acoperământul trebuie să nu conțină elemente de deschidere/închidere în jurul feței sau a gâtului;
- Acoperământul trebuie să nu conține părți dure pe întreaga suprafață; 

Înaintea implemetării acestei reguli, bărbațiilor le era interzisă, în țările islamice, participarea la un meci de baschet feminin, deoarece FIBA nu permitea purtarea tradiționalului văl islamic. Pe data de 13 Aprilie în Iran FIBA a organizat un joc test în care sportivele de pe teren au purtat văl islamic, iar bărbații au participat pentru prima oară în istoria țării la un meci de baschet feminin.

3 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu Fr3aksway :


    Trist. Oare cat timp trebuie sa mai treaca pana oamenii o sa inteleaga ca islamul si restul religiilor sunt basme din categoria Mos Craciun, create cu scopul de a-i manipula?

    cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    • CSM CSU Oradea Oldtimer:

      A fost musai....
      sa postati comentariul?
      Nu ajunge ca pe aici se jignesc unii pe altii vis-a-vis de nationalitate, regionalism, culoare politica, economie locala s.a.m.d.
      Numai confesiunile religioase mai lipseau...
      O tempora, o mores....

      cu 6 ani în urmă (05.05.2017)
    Raspunde
  • BC CSU Sibiu Fr3aksway :


    A fost musai. Cand ceva e absurd mi se pare normal sa reactionezi. Sportul este sport, nu trebuie amestecata sub nicio forma religia (sau alte culte primitive) in acest fenomen.

    Mergand pe toleranta asta excesiva pentru islam, o sa le interzicem jucatorilor sa-si acopere tatuajele cu cruci pe care le au ca sa nu-i ofensam pe musulmani?

    cu 6 ani în urmă (05.05.2017) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!