Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

VIDEO. Erori de arbitraj la Brazi

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
02.10.2011

Meciul dintre CSU Asesoft Ploiești și U Mobitelco BT Cluj-Napoca, desfășurat sâmbătă (01.10), la Sala Sporturilor din Brazi și încheiat cu scorul de 97-95 în favoarea campioanei în exercițiu a României, a fost oferit în cadrul unei transmisiuni înregistrate integrale de către postul TVR 3.

A fost un spectacol agreabil între două dintre echipele fruntașe ale Diviziei A. Partida a consemnat o revenire miraculoasă pentru formația pregătită de către Marcel Țenter, în ultimul minut al timpului regulamentar de joc, atunci când Kyndall Dykes a marcat 9 puncte, iar apoi Zoran Krstanovic a înscris din zero grade, de la mare distanță pentru a trimite meciul în prelungiri.

Ceea ce s-a întâmplat în prelungiri, din punct de vedere al arbitrajului este îngrijorător. Formația vizitatoare a izbutit să-și construiască un avantaj de patru lungimi la jumătatea rundei suplimentare, scor 92-88. Același Dykes a reușit o intercepție și a pornit lansat pe contraatac pentru a mări avantajul echipei sale. El a fost ajuns din urmă de către Mike Jones, dar americanul formației prahovene l-a faultat cu corpul în mod vizibil pentru toată lumea. Este greu de crezut că Alexandru Olaru, arbitrul cel mai apropiat de locul în care s-a petrecut incidentul, nu a văzut ce s-a întâmplat. E eroare gravă de arbitraj.

Ulterior, Tyler Morris a fost sancționat cu greșeală personală în continuarea respectivei faze în condițiile în care adversarul se află cu mâna pe corpul fundașului american. El a fost sancționat cu greșeală personală și a fost descalificat.

Mircea Cristescu, președintele executiv al echipei ardelene a răbufnit fiind reținut cu greu de mai mulți membri ai staff-ului respectiv de căpitanul echipei clujene. În urma acestei reacții, banca lui U Mobitelco a fost sancționată cu greșeală tehnică.

Așadar, în aceeași fază:

- nu se fluieră fault la o infracțiune clară asupra lui Kyndall Dykes
- se dictează fault împotriva lui Tyler Morris deși jucătorul de la CSU Asesoft Ploiești, Aleksandar Vlahovic, se află cu mâna pe corpul jucătorului clujean
- Mircea Cristescu este sancționat cu fault tehnic
- se acordă patru aruncări libere (două aferente faultului dictat la Morris, două faultului tehnic) și posesie pentru CSU Asesoft Ploiești, într-un moment în care formația gazdă părea că a scăpat meciul din mână.

 

La finalul jocului, mai exact cu 24 secunde înaintea terminării reprizei suplimentare, la scorul de 95-94 în favoarea echipei oaspete, Kyndall Dykes a beneficiat de două aruncări libere. El a irosit-o pe prima și cea de-a două a sărit din inel fiind atinsă de către Rob Thomson înainte ca aceasta să intre în coș.

Arbitrul Marius Ciulin a intervenit pentru a lămuri situația și în pofida faptului că Thomson a atins mingea, ceea ce înseamnă că se impunea acordarea de două puncte în contul lui U Mobitelco, s-a hotărât validarea reușitei de la linia de pedeapsă. Adică un punct pe tabela de marcaj.

O nouă decizie eronată a brigăzii de arbitri.

Partida a fost arbitrată de către Marius Ciulin (care a oficiat 9 meciuri la Campionatul European de baschet masculin - ediția 2011 din Lituania), Alexandru Olaru (un arbitru FIBA cu experiență internațională, în sezonul trecut fiind delegat inclusiv la confruntarea dintre Spartak Moscova Vidnoje și Fenerbahce Istanbul, în sferturile de finală ale Euroligii feminine), respectiv debutantul Dragoș Barbu.

sursă video: TVR3

11 comentarii la aceasta stire:
  • ami :

    Deja vu
    Si arbitrii sunt portocalii, nu-i asa?

    cu 12 ani în urmă (02.10.2011) Raspunde
  • diloi :

    Dykes
    Daca voi considerati ca doi jucatori care sar in acelasi timp iar atacantul sare din spatele panoului, fault clar.....atunci sunteti clar subiectivi.

    cu 12 ani în urmă (02.10.2011) Raspunde
  • andrei andrei :

    decizie arbitri
    decizia de acordare a unui singur punct - in urma aruncarii libere este o decizie corecta , mingea era pe inel -

    cu 12 ani în urmă (02.10.2011) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe minu-s :

    .
    youtube.com/watch?v=tzNUeo1Hzaw

    cu 12 ani în urmă (02.10.2011) Raspunde
  • Flipper :

    Cos
    Dar de ce nu spuneti ca cea mai mare greseala a fost in sfertul doi cand s-a anulat cosul de 3pct al Ploiestiului?

    cu 12 ani în urmă (03.10.2011) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe fuzzywuzzy :

    Penibili din nou
    Nu deveniti mai penibili decat arbitrii si nu fiti subiectivi, ieri la reluarea meciului, judecat la rece bineinteles Asesoft a fost ajutata cel putin prin maniera, iar pe final prin decizii clare. Din ce cauza Dzambic nu a fost niciodata macar sanctionat verbal macar, cand il tinea de 3-4 ori vizibil in meci langa arbitrii pe Dykes de sub umar, iar culmea este ca, o data a fost sanctionat cu fault Dykes (parca in sfertu 4). De faultul din prelungiri la acelasi Dykes nici nu se mai pune problema, topor ala' Burlacu peste capul jucatorului si mana, nesactionat. Iar acel cos de 3 a lui Dzambic nu a fost validat pentru ca tabela nu s-a resetat, iar jucatorul de la Asesoft a ratat de sub panou, neatingand nici macar inelul, iar era oprit, tocmai pentru acea neresetare a tabelei, asa ca nu incercati sa deventi mai penibili decat sunteti "suporteri" ai Asesoftului, zic Asesoft pentru a nu jignii locuitorii Ploiestiului, zicand jucatori ploiesteni. In perioada de prelungiri deciziile au fost o mizerie, iar restul deciziilor au fost de aproape fiecare data interpretate pro Asesoft, fapt ce denota maniera de arbitraj care am amintit-o mai sus.

    cu 12 ani în urmă (03.10.2011) Raspunde
  • CS Energia Târgu Jiu airjordan :

    arbitri
    Macar acum cand a jucat campioana v-ati sesizat si voi ca se arbitreaza in favoarea ploiestenilor. Anul trecut cand Energia a fost furata ca in codru la Tg.Jiu si postam pe site ne sareati toti in cap.

    cu 12 ani în urmă (03.10.2011) Raspunde
  • bogdan13 :

    respect totalbaschet!
    in sfarsit cineva vorbeste deschis despre ce se intampla cand joci impotriva asesoftului. fazele prezentate nu mai au nevoie de nici un comentariu !

    cu 12 ani în urmă (03.10.2011) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca air23 :

    @airjordan
    imi pare rau dar te contrazic, suporterii din Cluj si nu doar ei ,au criticat de fiecare data arbitrajul pro-asesoft

    cu 12 ani în urmă (03.10.2011) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca carlos_cj :

    Felicitari TOTALBASCHET!!!
    Ca la asehoti cel mai buni jucatori sunt arbitrii, nu e o noutate. De ani de zile situatia e aceeasi. Si atata timp cat madama va fi in fruntea federatiei, asa va ramane! Oricum, felicitari totalbaschet pentru initiativa!!!

    cu 12 ani în urmă (04.10.2011) Raspunde
  • BC Mureș Târgu Mureș TrafficJam :

    rectificare
    @andrei andrei: la aruncarile libere daca mingea atinge inelul (indiferent daca inainte a atins panoul sau nu) mingea poate fi jucata de orice jucator. in cazul in care un jucator aflat in ofensiva atinge minge, iar acesta din urma intra in cos, trebuia acordat doua puncte. in cazul in care mingea este atinsa de un jucator aflat in defensiva si mingea intra in cos, echipa aflata in ofensiva primeste doua puncte, aceste fiind trecute echipei (team point). in consecinta la faza amintita Rob Thompson si implicit echipa U ar fi trebuit sa fie creditat cu doua puncte, deci arbitrii au gresit.
    la prima faza cu interventia lui Mike Jones, jucatorul Asesoftului ar fi trebuit sanctionat cu fault technic. conform noului regulament FIBA in ultimele 2 minute din sfertul 4 si pe durata totala a sferturilor de prelungire (overtime) la fiecare fault facut de catre un jucator aflat in pozitia de ultim aparator trebuie dat fault technic. deci arbitrii nu numai ca nu au intervenit fluierand faul, dar au gresit flagrant nefluierand fault technic pentru Mike Jones.

    cu 12 ani în urmă (04.10.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!