Stiri

William Franklin greşeşte impardonabil, iar "U" Mobitelco rămâne neînvinsă pe teren propriu în LNBM

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
17.01.2014

Foto: Andor Marton

Returul Ligii Naţionale de Baschet masculin a debutat cu un duel captivant între CSM Oradea şi "U" Mobitelco BT Cluj-Napoca. Chiar dacă până la ora meciului erau neînvinşi pe teren propriu în LNBM, clujenii porneau din postura de outsideri, în mare parte datorită prestaţiei modeste din dubla cu BCM "U" Piteşti. O victorie cu Oradea ar fi însemnat o importantă gură de oxigen atât pentru "U" Mobitelco cât şi pentru Bobo Pintea, ultimul primind încredere din partea conducerii pentru a continua pe banca tehnică, în ciuda criticilor venite din toate părţile.

Gazdele au început disputa extrem de motivate, dornici de a uita cât mai repede evoluţiile şterse din acest an. Cu un Darius Hargrove mult mai atent pe faza ofensivă respectiv un Mihai Silvăşan în formă de zile mari, "U" Mobitelco a ţinut în şah mai bine cotata CSM Oradea. Amfitronii au controlat recuperările sub panoul advers, izbutind în 20 de minute 8 recuperări ofensive, un aspect ce a contribuit la construirea avantajului de 10 puncte, consemnat în minutul 13, scor 23-13.

De partea cealaltă bihorenii au avut parte de un start timid, fiind debusolaţi atât pe faza de atac cât şi în apărare. Primele puncte au sosit de abia după 3 minute şi 15 secunde scurse din primul sfert, însă aruncările de la distanţă marca Subotic şi Markovic au restabilit rapid egalitatea pe tabelă. Sfertul s-a încheiat exact cum urma să se sfârşească şi partida, cu o aruncare de trei puncte înscrisă în ultimele secunde de către Mihai Silvăşan. Ecartul clujenilor s-a mărit în primele trei minute din următoarele zece, însă graţie unei evoluţii excelente din partea lui Dillon, Nicoară şi Ţîbîrnă, Oradea a revenit în joc cu un parţial de 14-3, preluând astfel conducerea. Scor după 20 de minute, Oradea 39, Cluj 37.

Primele şase minute din sfertul al 3-lea pot fi caracterizate de un echilibru plăcut tuturor iubitorilor sportului cu mingea la coş. În tot acest timp cele două combatante s-au aflat la egalitate de patru ori, alternând la conducere de şapte ori. Cu tot acest echilibru, Oradea părea echipa mai proaspătă, pregătită să se distanţeze decisiv în orice moment. Gruparea de pe malul Crişului Repede a remontat la pauza dintre reprize problema recuperărilor, Titus Nicoară dominând sub ambele panouri, iar victoria se îndrepta în direcţa oaspeţilor.

Sfertul decisiv a început cât se poate de modest pentru trupa condusă de Bobo Pintea, respectiv s-a terminat extrem de prost pentru elevii pregătiţi de Cristian Achim. Gazdele nu au găsit drumul spre coş, în timp ce adversarul a înscris şase puncte, distanţându-se la 8 lungimi în minutul 33, scor 63-55. A urmat o aruncare forţată, de la semi distanţă cu panoul, din mâinile lui William Franklin, iar din acest moment jocul s-a rupt. Milian Medvedj readuce la viaţă publicul din Sala Sporturilor Horia Demian, înscriind a doua sa aruncare de trei puncte într-un meci oficial desfăşurat în acest sezon pe teren propiu, pentru ca mai apoi Hargrove şi Lalovic să readucă echipa la o posesie distanţă de adversar. Echilibrul a domnit din nou, dar în ultimele trei minute şi 20 de secunde Oradea nu a mai izbutit să înscrie, permiţând clujenilor să se impună la un punct distanţă, scor 70-69.

Aş dori să punctez în detaliu modul în care "U" a obţinut succesul. Este cât se poate de clar că bihorenii au pierdut un joc pe care l-au avut în mână, însă trebuie remarcată dorinţa şi ambiţia clujenilor culminată cu aruncarea de trei puncte înscrisă de Mihai Silvăşan.

Per total au fost mai mulţi factori care au influenţat rezultatul în acest mod. În primul rând decisivă a fost decizia pripită a lui William Franklin. Cu două puncte pe tabelă, 3 secunde diferenţă între timpul de atac şi timpul rămas de disputat, fundaşul american a preferat să arunce de la semi distanţă (nr. a fost o aruncare de la semi distanţă chiar dacă pe statistica play by play se menţionează minge pierdută) în loc să ţină de minge pentru a arunca pe final de atac, lăsându-le clujenilor puţine secunde pentru a mai spera la o aruncare din apropierea coşului. De asemea trebuie remarcată şi decizia kamikaze a lui Bobo Pintea de a nu face fault. Tehnicianul clujenilor ne-a relatat că tactic a decis, la time-out-ul solicitat pe final de joc, să comită două greşeli personale pentru a ajunge la 4 de echipă, iar pe ultimul atac al adversarilor să nu faulteze ci să încerce o apărare cu dublaj pentru a forma o capcană. Clujenilor nu le-a ieşit această apărare, dar nici fault nu au făcut, însă au profitat din plin de greşeala lui Franklin. Căpitanul Mihai Silvăşan a luat meciul în mâini şi a decis să arunce de la mare distanţă pe un contra-atac fiind în superioritate numerică. I-a ieşit, a înscris, iar Achim a solicitat două timpuri de odihnă consecutive. Tehnicianul bihorenilor le-a desenat elevilor săi o schemă de joc cu mai multe opţiuni (printre acestea numărându-se şi o aruncare după două blocaje a lui Markovic) însă i-a ieşit exact ceea ce spera; o pasă sub panou pentru Dillon care a ratat nesperat singur cu panoul.

Fluier final, victorie extrem de importantă pentru "U" Mobitelco. Poate cea mai importantă de până acum, în timp ce CSM Oradea suferă a doua înfrângere în deplasare şi a 3-a în actualul sezon, chiar dacă a încheiat duelul mai eficient decât adversarul, raportul de unităţii fiind 83-74.

3 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca free62 :

    free62
    Doamne ce poate face Hargrove la faza asta...Kuburovic saracu e si el pe langa. Un noroc imens. De la cei exista niste pretentii totusi privind valoarea individuala...inteleg ca din nsuh ce motive ai scapat omul putin, dar asta nu e scapare...Dillon parca a fost tinut de jaloane

    cu 10 ani în urmă (17.01.2014) Raspunde
  • SCM "U" Craiova lupul-cel-rau :

    Cuia...
    Urmariti-l cu atentie pe Cuic. Eu rad de 15 minute! :))))))

    cu 10 ani în urmă (17.01.2014) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe magyari :

    decizie kamikaze
    Totusi, de la un site de acest calibru, parca lumea se asteapta la ceva mai obiectiv, mai lipsit de pareri personale si cinism.....

    cu 10 ani în urmă (19.01.2014) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate