Stiri

Women's Eurobasket 2021 va fi organizat de finalistele din acest an, cu finala prima dată la Paris

Andreea Vlase

Andreea Vlase
15.07.2019

Franța și Spania vor organiza împreună ediția din 2021 a Women's Eurobasket. Cele două țări și-au disputat trei din ultimele patru finale ale competiției, de fiecare dată ibericele având câștig de cauză. Turneul de peste doi ani va avea loc la Lyon, Valencia și Paris. Cealaltă candidatură pentru găzduirea turneului a fost a Suediei și Ucrainei, care nu au mai fost până acum în postura de gazde.

Astăzi, la Munchen, s-a decis cine va găzdui a 38-a ediție a întrecerii continentale feminine de senioare. Votanții au avut de ales între candidatura comună a Franței și Spaniei și cea a Suediei și Ucrainei. Țările care și-au disputat ultimele două finale ale competiției, Franța și Spania, vor găzdui ediția din 2021.

Faza grupelor și sferturile de finală vor avea loc la Palais des Sports de Gerland din Lyon (6.500 de locuri) și Pavello Font de San Lluis din Valencia (7.700 de locuri). Semifinalele și finalele se vor disputa la Paris în AccorHotels Arena, care are o capacitate de 15.000 de locuri.

Va fi pentru a 3-a oară când competiția este găzduită de două țări. Prima dată se întâmpla în 2015, când România și Ungaria erau gazdele celei de-a 35-a ediții. Turneul din acest an a avut loc în Letonia și Serbia.

Va fi prima dată când cele două rivale care și-au disputat trei din ultimele patru finale ale europeanului feminin sunt co-gazde. Franța va organiza pentru a 5-a oară turneul, urmând să țină și faza finală. La primele două ediții găzduite de Franța, la interval de 14 ani, podiumul a fost același. Atât la  Mulhouse în 1962, cât și la Moulins, Le Mont-Dore, Vichy și Clermont-Ferrand, în 1976, ordinea pe podium a fost URSS, Cehoslovacia și Bulgaria. În 2001 „Les Bleues” câștigau acasă, meciurile având loc la Orleans, Gravelines și Le Mans. Pe podium au mai fost Rusia și Spania. Europeanul de senioare s-a disputat ultima dată în Hexagon în 2013, la Lille, Mouilleron-le-Captif, Orchies, Trelaze și Vannes.

Atunci Spania câștiga al doilea titlu din cele patru pe care le deține, toate după finale cu Franța. În 2013 Turcia completa podiumul. Ibericele vor fi doar pentru a doua oară în postura de gazde. Prima dată au organizat turneul din 1987, la Jerez, Puerto Santa Maria și Cadiz. La precedenta ediție spaniolă medaliatele au fost URSS, Iugoslavia și Ungaria.

După decizia de azi, Suedia și Ucraina rămân în afara listei cu țări organizatoare a europeanului de senioare. Franța va egala Ungaria pe locul doi la numărul de competiții continentale organizate, cu 5. Spania va ajunge la cota 2, la fel ca România, Cehia (fără cea din Cehoslovacia), Letonia și Iugoslavia (fără cea de anul acesta din Serbia). Italia este lider la turnee finale feminine organizate, 7, primul în 1938 și ultimul în 2007.

Următoarea ediție a Women's Eurobasket  se va disputa în perioada 17-27 iunie 2021. Vor participa 16 echipe împărțite în 4 grupe de câte 4. Pentru ediția din 2021 se renunță la barajul dintre echipele clasate pe locurile 2 și 3 în prima fază, astfel că primele două clasate din fiecare grupă vor urca direct în sferturile de finală.

*foto: ffbb.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!